3 midler til effektiv bekæmpelse af ukrudt i græsplænen

3 midler til effektiv bekæmpelse af ukrudt i græsplænen

Mos, bellis, mælkebøtter og hvad der ellers findes af ukrudt. Tilpas meget ukrudt i haven kan gøre en ellers så flot have til det rene mareridt. Udover at ukrudt i græsplænen åbenlyst ikke er særlig pænt, kan det også forværre græsplænens trivsel.

Ukrudt er nok dét, som de de fleste haveejere har de største problemer med. Umiddelbart efter at man har brugt timer på at fjerne alt den ukrudt man kan få øje på, virker det måske som om, at den forbistrede ukrudt opstår i græsplænen igen. Det findes der heldigvis mere effektive løsninger på. Her vil vi præsentere 3 måder, hvorpå man effektivt kan bekæmpe ukrudtet i græsplænen.

Brug en ukrudtsbrænder

Ukrudtsbrænder

Det anbefales ikke, at man manuelt graver tidslerne op, da der faktisk er risiko for, at ukrudtet formere sig. Derimod kan man med en ukrudtsbrænder effektivt svitse ukrudtet, således at planten selv tørre ud, og dør efter kort tid. Det sikre en effektiv bekæmpelse af ukrudtet, samtidig med, at ukrudtet heldigvis ikke formere sig.

En ukrudtsbrænder, eller gasbrænder som nogle også kalder det, fungere således, at man i ganske kort tid svitser plantens blade. Derefter dør ukrudtet af sig selv, idet det tørre ud. Ganske smart og effektiv bekæmpelse af ukrudt i græsplænen – især hvis der er meget af det!

Det skal du bruge:

Håndholdt gasbrænder til 199,- kroner

Biolet gasflaske til 49,- kroner

De fleste håndholdte ukrudtsbrændere (hvilket formentlig er den praktiske ukrudtsbrænder i det henseende) koster 299,- kroner – vi har dog fundet en til 199,- kroner, som du kan læse mere om nederst i denne sektion. Derudover skal man selvfølgelig bruge en gasflaske, som er den som sørger for ilden til ukrudtsbrænderen. Den kan bl.a. fås for 49,- kroner hos 10-4.dk med 600 ML.

En anden, mere effektiv, gasbrænder er formentlig en lidt større gasbrænder med trolley. Den er mere velegnet end den håndholdt grænsbrænder, hvis man har en stor græsplæne med megen ukrudt.

Roundup Gel kræver kun én enkel berøring af ukrudtet

Roundup gel

Roundup er et ukrudtsmiddel og nok det mest effektive middel mod ukrudt i haven. I stedet for at besvære sig ved, at skulle grave alle ukrudtsplanter i sin have (hvilket også er risikabelt i forhold til spredning af mere ukrudt via de små frø), kan man gnidningsfrit påføre lidt af det populære middel, Roundup, på ukrudtet, og derefter fjerner den sig af sig selv. Roundups helt nye middel er den såkaldte Roundup Gel, som kun kræver en enkelt berøring af ukrudtet, før det forsvinder af sig selv (se nedenstående video). Roundup Gel kan købes billigst hos 10-4.dk for 139,- DKK her.

Er Roundup miljøskadeligt?

Mange miljøbevidste haveejere holder sig væk fra Roundup, fordi de er af den opfattelse, at Roundup er skadeligt for haven og miljøet generelt. Det er heldigvis en myte. Roundup er hverken skadeligt for planter, have eller miljøet generelt – ellers ville midlet aldrig blive godkendt i Danmark, hvor vi har en meget striks miljøstyrelse. Det smarte ved Roundup er netop, at giften i midlet efter en vis periode forsvinder. Faktisk forsvinder det så hurtigt, at du blot 10 dage efter påførelse af Roundup kan plante nye planter samme sted.  Derfor er Roundup ganske harmløst

Slå græsset ofte

Dette tip siger måske sig selv: Hvis man slår græsset ofte, er det selvfølgelig begrænset hvor meget ukrudt der kan vokse. Desværre er det de færreste som husker dette, når de lægger mærke til, at græsplænen er blevet alt for bevokset af uønskede planter og mos.

“I alt bør du slå dit græs mellem 26 og 30 gange på et år, alt afhængig af hvor meget sol vi får”, vurdere Henning Looft, som er landskabsakitekt i en artikel hos Bolius.dk. Og det er der en bestemt grund til. Udover at man selvfølgelig begrænser ukrudtets voksebetingelser, så forbliver græsset kort og tæt, hvilket resultere i, at nye ukrudtsfrø ikke kan trænge sig ned til jorden i græsplænen og vokse – i stedet bliver den oven på græsset og tørre ud.

Hvilken løsning kan bedst anbefales?

Hvilken løsning der bedst kan anbefales afhænger naturligvis af størrelsen på ens have. Generelt er det altid fornuftigt at slå græsset ofte – dels fordi græsplænen i så fald ser mere velplejet ud, men også fordi det begrænser ukrudtets voksebetingelser. Har man en stor have, anbefales en kombination af gasbrænding af ukrudtet og at slå græsset ofte. Har man en mindre have, anbefales det, at man slår græsset ofte kombineret med, at man bruger Roundup Gel.

Hvordan fjerner man selv ukrudt?

Selvom flere førende gifteksperter vurderer, at Roundup er mindre giftigt end bordsalt, er alle ikke glade for at bruge midlet. Hvis det er tilfældet, er der andre metoder:

  1. Ifølge magasinet BirdsandBlooms.com er 1:1 eddike et effektivt middel. Fremgangsmåde: hæld eddike med 5% eddikesyre i en tom spraydåse og sprøjt eddiken på ukrudtet. Bemærk, at eddiken, modsat Roundup, ikke er selektiv, hvilket betyder, at den også dræber ønskede planter. Eddike-løsningen egner sig derfor bedst til indkørsler mv.
  2. Fjern manuelt ukrudt med hænderne. Du kan eventuelt benytte dig af diverse værktøjer til at fjerne ukrudtet.

Skriv en kommentar