Hulmursisolering: Beregn pris & se 4 typiske fejl [2023 guide]

background Layer 1 Isolering

Hulmursisolering: Beregn pris & se 4 typiske fejl

Hulmursisolering er en af de energiforbedringer, der bedst kan betale sig. Isolering af hulmur kan føre til besparelser på mellem 20-25 pct. af varmeregningen. Alt efter om huset holdes varm med olie og gas eller fjernvarme har hulmursisolering en tilbagebetalingstid på hhv. 2-4 år og 8-10 år.

En hulmursisolering koster typisk mellem 10.000-30.000 DKK. Prøv vores prisberegner nedenfor for at få et estimat.

Bestil 3 gratis tilbud på hulmursisolering

Generelle estimater for prisen på hulmursisolering af huset er forbundet med usikkerhed, da priserne afhænger af en række faktorer. Hvis du vil have et præcist estimat for isolering af hulmuren, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk.

3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige murerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Tilbud i hele landet
 • 100% uforpligtende
 • Hurtigt svar

Hvad koster hulmursisolering?

Den endelige pris på hulmurisolering alt inklusive ligger mellem 10.000-30.000 DKK og typisk et sted imellem. Årsagen til dette markante prisspænd er, at prisen på hulmursisolering afhænger af en række faktorer, herunder:

 • Arealet på husets hulmur
 • Tykkelsen på isoleringen
 • Landsdel: Arbejdslønnen udgør ca. 30–45 pct. af udgiften, så det er ikke ligegyldigt, hvor i landet du bor

Husk, at der per 2021 og 2022 gives håndværkerfradrag for energiforbedringer, herunder hulmursisolering. Håndværkerfradraget giver fradrag for arbejdsløn, men ikke materialer. Da arbejdsløn udgør 30-45 pct. af udgiften til hulmursisolering, kan du regne med at få dækket 30-45 pct. af udgiften af håndværkerfradraget.

Nedenfor finder du vores prisberegner for hulmursisolering:

Prisberegneren bygger på tal fra følgende tabel. Jo større et areal hulmur som skal isoleres, jo lavere vil kvadratmeterprisen være.

Kvadratmeterpris ved 70 mm isoleringKvadratmeterpris ved 125 mm isoleringKvadratmeterpris ved 190 mm isolering
Ved 0 – 50 m2 hulmur: 120 DKK inkl. moms145 DKK inkl. moms200 DKK inkl. moms
Ved 51 – 350 m2 hulmur:100 DKK inkl. moms120 DKK inkl. moms170 DKK inkl. moms
Ved 351 – 500 m2 hulmur:90 DKK inkl. moms108 DKK inkl. moms120 DKK inkl. moms

Bemærk, at ovenstående prisberegner og tabel kun er vejledende. Prisen vil nemlig også afhænge af, hvor mange mm isolering der bliver blæst ind, for det kan være alt mellem 70-190 mm. Desuden vil kvadratmeterprisen også afhænge af isoleringsgranulatet. Der findes nemlig mange forskellige slags materialer, der bruges til formålet, som fx rockwool, papiruld og flamingo.

Hvis du vil have et præcist estimat for hvad en hulmursisolering vil koste for dig, anbefaler vi, at du benytter formularen til 3byggetilbud øverst på siden.

Bestil et gratis isoleringstjek

Prisvindende Jydsk Tagteknik tilbyder i øjeblikket et gratis isoleringstjek i hele landet. Normalpris: 2.995,- kr. inkl. moms.

Efter gennemgangen af din bolig vil isoleringskonsulenten udarbejde en gratis rapport bl.a. med råd til, hvilken isoleringsrenovering, der bedst kan betale sig. Uforpligtende, gratis og med mulighed for tilbud.

Bemærk: Tilbuddet gælder kun huse opført før 1984.

Sådan får du isoleret hulmuren uden fejl og mangler

Som bygherre er der en række overvejelser, du skal træffe, før du isolerer hulmuren. Tilsvarende kan en hulmursisolering også forårsage store skader på huset (f.eks. frostsprængninger), hvis arbejdet ikke er udført ordentligt. Derfor er der en række forholdsregler, du bør tage dig:

1. Få vejledning af en energirådgiver

Hulmursisolering

Det er ikke nødvendigvis sikkert, at en hulmursisolering er den rigtige form for isolering for netop dit hus. Det vil derfor give mening at hyre en energirådgiver eller bygningssagkyndig, som kan rådgive om den bedste løsning. Energirådgiveren tager typisk fotos med et termografikamera, så man kan se, hvor huset er utæt og trænger til isolering. Energirådgiveren vil også kunne vurdere, om alle ydervæggene skal hulmursisoleres. Måske kan det bedst svare sig kun at isolere 1-2 af husets ydervægge, fx gavlene.

Mange isoleringsfirmaer har en energirådgiver tilknyttet virksomheden, som vil foretage den indledende forundersøgelse. Hvis du foretrækker en uvildig energirådgiver, kan du finde en liste med autoriserede energirådgivere på Energistyrelsens Sparenergi.dk. En sådan rådgivning vil også gives ved udarbejdelsen af en energimærkerapport.

2. Giv husforsikringen besked

Hvis du har husforsikring, bør du kontakte dit forsikringsselskab, inden arbejdet med hulmursisoleringen går i gang. Hvis du ikke meddeler dit forsikringsselskab, at du skal i gang med et byggearbejde, dækker forsikringsselskabet nemlig ikke eventuelle skader, der sker under byggeriet.

3. Vælg isoleringsmateriale

I samarbejde med isoleringsfirmaet skal du vælge isoleringsmateriale. Den mest almindelige form for granulat, der kan blæses ind i en hulmur er lavet af mineraluld, men der findes også alternative isoleringsmaterialer, så som papiruld og perlite.

4. Uvildig kontrol

Hvis du ikke har den store håndværksmæssige erfaring, bør du overveje at få en uvildig rådgiver til at gennemgå arbejdet, når det er færdigt. Det kan f.eks. være en bygningssagkyndig. Denne type rådgivning kaldes en afleveringsforretning og koster ca. 2.500-5.000 kr. inkl. moms.

Forkert udført arbejde på facaden/ydervæggene kan forårsage alvorlige skader på dit hus, hvorfor det særlig vigtigt at få kontrolleret denne type udført arbejde.

Hvordan foregår en hulmursisolering?

Sådan foregår hulmursisolering

Videoen ovenfor fra Dansk Isolering illustrerer, hvordan en hulmursisolering foregår.

En hulmursisolering foregår typisk som følger:

 1. Håndværkeren borer et mindre hul i muren, hvor der skal hulmursisoleres.
 2. I hullet monteres en blæser, der blæser isoleringsmaterialet ind i væggen.
 3. Efter at væggen er fyldt med isoleringsmaterialet, lukkes hullet og forsegles.
 4. Processen gentages på de andre sider af huset.

Når man får foretaget en hulmursisolering, kan der enten bruges mineraluld eller papiruld til hulmursisoleringen. Mineraluld, som enten kommer i form af stenuld eller glasuld, kan betragtes som et universelt isoleringsmateriale, da det kan bruges til isolering over hele boligen i modsætning til papirisolering, træfiberisolering el.lign. isoleringsmaterialer, som er begrænsede til isolering af bestemte områder af huset.

Det bør en opgavebeskrivelse til hulmursisolering indeholde

En hulmursisolering kan være omfattende, og derfor er det vigtigt, at du er detaljeret og omhyggelig i din beskrivelse af opgaven, når du indhenter tilbud fra murerfirmaer. Derved vil du få et retvisende billede af prisen og undgår misforståelser med murerfirmaet senere i processen.

En opgavebeskrivelse til isolering af hulmuren bør indeholde følgende:

 • Adresse på ejendommen som skal hulmursisoleres
 • Antal kvadratmeter hulmur som skal isoleres
 • Hvornår murværket er opført
 • Hvis hulmuren tidligere er blevet isoleret angiv da årstal samt hvilket isoleringsgranulat, som blev anvendt
 • Om tilbuddet også skal inkludere indledende forundersøgelse af en energirådgiver
 • Om tilbuddet også skal inkludere udfræsning og omfugning af eksisterende fuge
 • Vedlagte fotos af murværket

Eksempel på opgavebeskrivelse til hulmursisolering

Kære [Murerfirma]

Vi bor på Lyngkjærvej 64, 2765 Smørum og overvejer en isolering af husets hulmur. Ejendommen er opført i 1957 og murværket er blevet omfuget senest i 2010. Hulmuren måler samlet 220 m2 og er ikke tidligere blevet isoleret. Jeg har vedlagt fotos af ejendommens murværk. Hvis I har en autoriseret energirådgiver tilknyttet, skal tilbuddet også inkludere en forundersøgelse af isoleringen af huset.

Jeg ser frem til at høre fra jer med pris og tidshorisont.

Bedste hilsner

Hvad bør kontrakten med isoleringsfirmaet indeholde?

Når du har valgt et isoleringsfirma til opgaven, skal en kontrakt udarbejdes. I kontrakten bør bl.a. indgå:

 • En detaljeret beskrivelse af hvilke arbejder der skal laves, og hvilke materialer der skal bruges.
 • Deadline for hvornår arbejdet skal være færdigt.
 • Aftale om hvem der indkøber materialer og beskytter dem mod regn m.m. i byggeperioden.

Hvad er hulmursisolering?

Hulmursisolering kan udføres i boliger, som har en ydervæg med hulmur. Det vil sige boliger, hvor der er både en formur og en bagmur, der er muret op parallelt og forbundet med murbindere. I murede huse fra 1920’erne og frem er facaden for det meste en hulmur.

Mellem murene er der et hulrum, som kan variere i bredde, men som oftest mindst er 5 cm. Det er i dette hulrum, hvori man indblæser isoleringsgranulat. Hulmursisolering er en billig og effektiv måde at efterisolere boligen.

En isolering af hulmuren har adskillige fordele:

 • Bedre indeklima, mindre træk og fodkulden reduceres betragteligt
 • Den årlige varmeregning reduceres med op til 20-25 pct.
 • Ejendomsværdien stiger i gennemsnit med ca. 5 pct. efter en hulmursisolering pga. bedre energimærkning
 • Alt efter om huset holdes varm med olie og gas eller fjernvarme har hulmursisolering en tilbagebetalingstid på hhv. 2-4 år og 8-10 år
 • Du minimerer risikoen for, at der opstår fugtskader og dannes skimmelsvamp på dårligt isolerede kolde vægge.
 • En korrekt udført efterisolering kombineret med god ventilation skaber et bedre indeklima i din bolig.

Besparelse ved hulmursisolering

Hvis dit hus ikke allerede er blevet hulmursisoleret, er det en af de mest rentable energiforbedringer, man kan foretage sig. Generelt resulterer en isolering af husets hulmur i en besparelse på mellem 20-25 pct. af den årlige varmeregning.

Hvor meget du kan spare ved at isolere hulmuren, afhænger bl.a. af, hvor tykt et lag isolering du isolerer med, og om du vil efterisolere alle ydervæggene eller blot nogle af dem. Derudover vil den årlige økonomiske besparelse afhænge af, hvor mange penge husstanden årligt bruger på varme. Tilsvarende vil tilbagebetalingstiden af hulmursisolering afhænge af dels prisen dels den årlige varmeregning.

Som tommelfingerregel har hulmursisolering en tilbagebetalingstid på 2-4 år for huse opvarmet med olie og gas, mens hulmursisolering har en tilbagebetalingstid på 8-10 år for huse opvarmet med fjernvarme.

Den præcise økonomiske besparelse samt tilbagebetalingstid for hulmursisolering skal dog beregnes af en energirådgiver for at få et præcist estimat.

Husk håndværkerfradraget

Håndværkerfradrag hulmursisolering

Husk, at der gives håndværkerfradrag for hulmursisolering. Håndværkerfradraget omfatter udgifter til arbejdsløn forbundet med hulmursisoleringen, men det omfatter ikke køb af materialer. Derudover omfatter fradraget ikke genetablering af konstruktionen (f.eks. opsætning af vægge og pudsning af facade), bortset fra lukning af huller til indblæsning af isoleringsmateriale (kilde: Skat.dk).

Som følge af finansloven for 2021 udgør håndværkerfradraget i 2021 25.000 DKK per person over 18. Hvis din husstand f.eks. består af to voksne personer over 18, vil det betyde, at det samlede håndværkerfradrag for 2021 er 50.000 DKK (25.000 DKK * 2 personer).

Bemærk, at håndværkerfradraget og servicefradraget for 2022 bliver reduceret til det samme fradrag som for 2020 - altså hhv. 12.500 DKK og 6.200 DKK. Det gælder altså om at få lavet energiforbedringer i 2021, hvis du vil have det fulde fradrag!

Se fradraget for personer over 18 i de forskellige årstal:

ÅrtalHåndværkerfradrag (håndværksydelser)Servicefradrag (rengøring, vinduespudsning mv.)
201812.000 DKK6.000 DKK
201912.200 DKK6.100 DKK
202012.500 DKK6.200 DKK
202125.000 DKK25.000 DKK
202212.500 DKK6.200 DKK

Sådan skal fakturaen for håndværkerfradrag udformes

For at du kan få håndværkerfradrag for arbejdet skal du sikre dig, at fakturaen lever op til kravene. Først og fremmest er det vigtigt, at det på fakturaen er let at identificere leverandøren af arbejdet. Dernæst skal der på fakturaen være en skarp opdeling på fakturaen mellem arbejdsløn og materialer, da det kun er arbejdslønnen - og ikke materialer - der gives håndværkerfradrag for.

 • Fakturaen skal leve op til følgende krav:
 • Entydig angivelse af sælger/leverandør som leverer arbejde
 • CVR-nummer (firma) eller CPR-nummer (privatperson), skal anføres på fakturaen
 • En angivelse af det arbejde som er udført, samt pris
 • En skarp opdeling mellem udgifter til materialer og løn

Arbejdet skal være betalt senest i februar i året efter arbejdets udførsel. Det er desuden vigtigt, at arbejdsopgaven er klart defineret i fakturaen. Jo mere specifik du er her, desto mindre er risikoen for, at du ikke får fradrag.

Se eksempel på en faktura egnet til håndværkerfradrag nedenfor. Bemærk, at leverandør samt køber er tydeligt anført, samt at der er skarp opdeling mellem udgifter til løn og udgifter:

Husk at betale med bankoverførsel

Når du betaler for ydelsen, som du vil have fradrag for, er det vigtigt, at betalingen kan dokumenteres. Derfor er det meget vigtigt, at du ikke betaler kontant. Betalingen skal nemlig kunne dokumenteres, og derfor skal du betale via bankoverførsel. Betaler du kontant, vil du nemlig have svært ved at bevise, at transaktionen har fundet sted.

Sådan indberetter du håndværkerfradrag

 1. Gå ind på Skat.dk og log på med NemID.
 2. Ret årsopgørelsen og indberet håndværkerfradraget (i rubrik 460).
 3. Tryk på lommeregneren, og følg vejledningen.
 4. Beløbet bliver automatisk overført til din årsopgørelse for 2020/2021.

Hvilket isoleringsmateriale skal jeg vælge?

Som omtalt i et tidligere afsnit findes der flere forskellige isoleringsmaterialer, man kan bruge til hulmursisolering. De mest almindelige isoleringsmaterialer er:

 • Papiruld: papiruld er det mest anvendte isoleringsmateriale til hulmursisolering. Det skyldes formentlig at papiruld anvendes i granuleret form, og det kan således sprøjtes ind i muren. Det gør hele isoleringen langt mere effektiv og billig, fordi det således kun kræver, at man borer et mindre hul i muren og derefter kan sprøjte isoleringsmaterialet ind. Modsat hvad man skulle tro, er papiruld heller ikke brandbart, fordi man tilsætter olier, som gør det ikke-brandbart.
 • Flamingo: flamingo er et lidt isoleringsmateriale, og det har både sine fordele og ulemper. Flamingo er det isoleringsmateriale, der isolerer bedst, men omvendt er det brandbart. Det bliver derfor sjældent brugt i private hjem, fordi brandrisikoen øges.
 • Stenuld: stenuld – også kendt som Rockwool – er et spundet stenmateriale, og et af de mest anvendte isoleringsmateriale. Det er bestemt ikke uden grund, for stenuld har flere fordele. Det har dels en meget solid og tung substans, hvilket sikrer en effektiv isolering. Derudover er det vandafvisende, hvilket er en fordel, hvis der skulle opstå sprækker el.lign. Sidst kan stenuld, ligesom stort set alle andre isoleringsmaterialer, ikke brænde.

Som du kan læse med ovenstående, har de forskellige isoleringsmaterialer både sine fordele og ulemper. Hvis du skal have hulmursisoleret en allerede eksisterende bygning, anbefaler vi ubetinget, at det gøres med papiruld. Skal man have isoleret med flamingo eller stenuld, kræver det, at man river hele det yderste murværk ned, indlægger stenulden eller flamingoen, for derefter at bygge murværket op igen. Det er en meget dyr proces, som man sjældent er tjent med. Skal man have opført et helt nyt hus, kan det dog være fordelagtigt enten at vælge stenuld eller flamingo som isoleringsmateriale.

Overvej omfugning i samme ombæring

Hvis murværket trænger til en omfugning, kan det betale sig at få gjort i samme ombæring. Hulmursisoleringen er nemlig ikke nær så effektiv til at isolere, hvis der er huller eller revner i fugen. Læs mere om omfugning her.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar