Radonsikring af boligen kan koste alt fra få tusinde kroner til over 100.000 kr. afhængigt af metoden til sikring for radon.
Se de typiske priser for radonsikring samt krav og regler afhængigt af boligens opførelsesår.
Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på radonsikring, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige totalentrepriser, som udfører radonsikring. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
Du vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og takke nej til dem alle, eller gøre brug af et af tilbuddene.
- Hurtigt svar og fast tilbud i hele Danmark
- Gratis og 100% uforpligtende
Hvad koster radonsikring?
Prisen for radonsikring afhænger af boligens konstruktion, alder og omfanget af radon-problemet. Her er nogle typiske priser for de forskellige metoder:
Metode | Prisinterval inkl. moms |
---|---|
Øget ventilation/udluftning | 5.000 – 20.000 kr. |
Tætning af revner i gulv/fundament | 10.000 – 30.000 kr. |
Radonspærre/membran | 40.000 – 100.000 kr. |
Radonsug (aktivt) | 25.000 – 70.000 kr. |
Øget ventilation/udluftning
Øget ventilation og udluftning er de mest budgetvenlige løsninger, men har typisk også den laveste reduktion af radon. Ved at øge luftskiftet via fx flere friskluftventiler eller mekanisk ventilation med varmegenvinding kan niveauerne sænkes med 10-25 pct.
Prisen vil her typisk ligge på 5.000-10.000 kr. for passiv ventilation og 10.000-20.000 kr. for mekanisk ventilation.
Tætning af revner i gulv/fundament
Tætning af revner og utætheder i gulve og fundamenter kan reducere radon med 10-50 pct. Til tætning anvendes specialfugemasser og manchetter omkring rørgennemføringer. En silikatbaseret gulvbehandling kan tætne mikroskopiske revner.
De samlede materialepriser ligger typisk på 2.000-5.000 kr., mens arbejdsløn for en professionel vil koste 300-600 kr. i timen.
Radonspærre/-membran
En radonspærre eller radonmembran udføres typisk af kraftig plastfolie eller flydende membraner, der danner et lufttæt lag over eller under gulvkonstruktionen. Det er en effektiv, men dyr metode, som man typisk anlægger ved nyt gulv.
Materialeprisen er i omegnen af 150-200 kr. pr. m2, mens den samlede pris for et 100 m2 enfamiliehus typisk beløber sig til 40.000-100.000 kr. inkl. arbejdsløn.
Aktivt radonsug
Et aktivt radonsug består af et perforeret rør i et kapillarbrydende lag under terrændæk. Via en ventilator skabes et undertryk, der leder gassen udenom huset. Metoden kan reducere radon med op til 90 pct.
En standardløsning til et 100 m2 hus koster 30-50.000 kr. inkl. materialer som rør, brønd og ventilator samt arbejdsløn til etablering. Passive radonsug uden ventilator er billigere i drift men mindre effektive.
Hvad er radon?
Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart, som dannes ved henfald af radium i jorden. Gassen er usynlig og kan hverken lugtes eller smages, men dog måles. Radon kan trænge ind i bygninger gennem revner og utætheder i fundamentet og ophobes i indeklimaet.
Selvom radon findes overalt i landet, er koncentrationerne særligt høje i områder med mange lerholdige jorde som Østsjælland, Sydhavsøerne, Bornholm, Midt- og Østjylland samt Sydvestjylland.
Indånding af radon øger risikoen for lungekræft. Sundhedsstyrelsen vurderer, at op mod 300 årlige tilfælde af lungekræft skyldes radon i boligen.
Hvad er radonsikring?
Radonsikring er tiltag, der begrænser eller forhindrer, at radon trænger ind i boligen fra undergrunden. Formålet er at nedbringe radonniveauet i indeluften og dermed reducere sundhedsrisikoen fra den radioaktive gas.
De mest almindelige radonsikringsmetoder er:
- Tætning af revner og sprækker i fundamentet, gulve og vægge mod jord
- Øget ventilation og udluftning, enten ved naturlig ventilation eller mekaniske anlæg
- Montering af en luft- og diffusionstæt radonspærre/membran under gulvkonstruktionen
- Installation af et aktivt eller passivt radonsug, der trækker gassen væk under huset
Valget af radonsikringsmetode afhænger bl.a. af radonniveauet i boligen, boligens konstruktion (kælder, terrændæk eller krybekælder) samt om der er tale om helårs- eller fritidsbolig.
Hvad er de typiske radonniveauer i danske boliger?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at radonniveauet holdes under 100 Bq/m3 (becquerel pr. kubikmeter) indeluft målt som en gennemsnitsværdi over et år. Til sammenligning er den gennemsnitlige radonkoncentration i udeluften omkring 8 Bq/m3.
Ligger niveauet mellem 100-200 Bq/m3 bør lette tiltag iværksættes for at nedbringe radonniveauet. Er der målt over 200 Bq/m3 anbefales mere omfattende tiltag.
Hvilke krav stilles til radonsikring af boligen?
Kravene og reglerne til radonsikring afhænger af, hvornår din bolig er opført. Bygningsreglementet fastsætter følgende:
Hvis dit hus er opført før 1998 (ingen lovkrav)
Der er ingen lovkrav om radonsikring. Det anbefales dog at iværksætte enkle og billige forbedringer ved radonniveauer mellem 100 og 200 Bq/m3 og mere effektive forbedringer ved niveauer over 200 Bq/m3.
Hvis dit hus er opført mellem 1998-2010 (BR98 – lufttætte konstruktioner, 200 Bq/m3)
Bygningsreglementet kræver, at dit hus er opført med lufttætte konstruktioner mod jorden for at begrænse indtrængning af radon. Den anbefalede grænseværdi for radonindhold er 200 Bq/m3 indeluft.
Hvis dit hus er opført efter 2010 (BR10 & BR18 – lufttætte konstruktioner, 100 Bq/m3)
Ifølge Bygningsreglementet må radonindholdet i dit hus ikke overstige 100 Bq/m3. Konstruktionerne skal være udført lufttætte mod undergrunden med tæthedskrav til bl.a. rørgennemføringer og gulvafløb.
Hvad koster radonmåling?
Priserne for radonmåling afhænger af antallet af målinger og leverandøren, men ligger typisk mellem 200-500 kr. pr. måling inkl. analyserapport. Ved 2-4 samtidige målinger i et almindeligt enfamiliehus vil den samlede pris ofte være i størrelsesordenen 600-900 kr.
Hvad koster radonsikring af kælderen?
Radonsikring af en kælder koster typisk mellem 25.000-100.000 kr. afhængigt af kælderens størrelse, antal utætheder og adgangsforhold. Tætning af revner vil koste 2.000-5.000 kr. i materialer, mens etablering af radonspærre og aktivt sug starter fra 25.000 kr.
I huse med kælder er der særlig risiko for ophobning af radon. Tætning af synlige revner og sprækker i gulv, vægge og rørgennemføringer er et effektivt første trin. For mere vedvarende sikring kan det være nødvendigt med en radonspærre og/eller aktivt sug under gulvet.
Hvad koster radonsikring af sommerhuset?
Radonsikring af et sommerhus koster typisk 5.000-15.000 kr. for øget udluftning og ventilation. Ved hyppigere brug eller helårsbeboelse bør man overveje tætning af revner, radonspærre og evt. radonsug som ved almindelige boliger.
Sommerhuse har ofte større risiko for indtrængen af radon pga. simpel fundering direkte på jorden. En billig løsning er ekstra udluftning og ventilation, når huset er i brug, fx med friskluftventiler og udsugningsventilatorer. Ved mere intensiv brug bør samme metoder som i helårsboliger overvejes.
Hvilke krav stilles til radonsikring ved renovering?
Ved større renoveringer i radonudsatte områder skal der iværksættes radonsikring, så grænseværdien på 100 Bq/m3 overholdes. Ved mindre renoveringer er der ingen specifikke krav, men det anbefales at bruge anledningen til at tætne konstruktionen mod undergrunden.
Bygningsreglementet stiller krav om radonsikring ved større renoveringer i områder med 1% sandsynlighed for over 200 Bq/m3. Ved fx nyt terrændæk skal radonniveauet holdes under 100 Bq/m3 vha. radonspærre og evt. radonsug.