Renovering af bryggers: Priser, regler & råd for 2024

background Layer 1 Renovering

Renovering af bryggers: Se priser, regler og gode råd i 2024

Et godt bryggers er for mange boligejere husets mest praktiske rum. Det kan indrettes til de praktiske behov som vaskerum, opbevaringsrum, rengøringsrum, garderobe, entré eller sågar fyrrum. For særligt boliger uden kældre kan et bryggers være uvurderligt. Derfor er det ofte værd at investere i en renovering af bryggerset, hvis det i sin nuværende stand ikke opfylder husstandens behov.

Nedenfor kan du læse om hvad en renovering af bryggerset koster, de byggetekniske krav til renoveringen og gode råd til renoveringsopgaven.

Få gratis rådgivning og tilbud på renovering af bryggers

Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på renovering af bryggers, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige VVS-firmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

 • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
 • 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver

Hvad koster en renovering af bryggerset?

Et generelt prisestimat lyder på 4.000-8.000 DKK per kvadratmeter for renovering af eksisterende bryggers. Således vil man typisk kunne forvente at betale mellem 40.000-80.000 for en renovering af et bryggers på 10 m2.

Prisen på en renovering af det eksisterende bryggers afhænger i sagens natur af, hvad renoveringen omfatter, og det er også årsagen til den store variation in prisestimatet. Derfor er det formentlig mere meningsfuldt at tage udgangspunkt i priseksempler, så du kan få en idé om, hvad du må forvente at skulle budgettere for renoveringen.

Priseksempel: totalrenovering af bryggers på 8 m2

Kunden havde et ældre bryggers, som familien ønskede at fornye samt flytte vaskerummet fra kælder til bryggers. Det krævede ændringer i VVS-installationer samt nyt gulv og bordplade. Prisen er alt inklusive og udført med totalentreprise (dvs. inklusive planlægning og projektkoordinering).

 • Støbning af cirka 7-8 m2 gulv på 50 cm så det kommer i niveau: ca. 20-30.000 DKK inkl. moms
 • Flytning af VVS-installationer udført af autoriseret VVS-installatør: ca. 7.000 kr. DKK inkl. moms
 • Lægning af terrazzo fliser på gulv med sokkelkant: ca. 10.000-20.000 kr. inkl. moms eks fliser.
 • Installation og montering af vaskemaskine, vask, tørretumbler og bordplade udført af autoriseret VVS-installatør: 4.000 DKK inkl. materialer
 • Samlet pris: 41.000-61.000 DKK inkl. moms, kvadratmeterpris: ca. 5.100-7.600 DKK

Hvad koster det at lave nyt bryggers i et eksisterende rum?

En ombygning af et eksisterende rum til et bryggers er typisk noget dyrere end en renovering af et eksisterende bryggers, men det afhænger af, om der allerede er de nødvendige VVS-installationer i det rum som ønskes omdannet til bryggers. Hvis der allerede er de nødvendige VVS-installationer, vil det som regel ikke være meget dyrere at omdanne et eksisterende rum til et bryggers.

Hvis et eksisterende rum skal omdannes til bryggers, og der ikke allerede er de nødvendige VVS-installationer, skal man forvente en pris på ca. 7.000-15.000 DKK per kvadratmeter.

Hvad afhænger prisen af?

Adskillige ting har indflydelse på den endelige pris på renoveringen af bryggerset, herunder:

 • VVS-installationer: hvis der allerede er VVS-installationer i det eksisterende bryggers, vil udgifter til en autoriseret blikkenslager være begrænset. Tilsvarende vil udgifterne til VVS-installationer også være færre, hvis f.eks. bryggerset er tæt på eksisterende VVS-installationer som f.eks. badeværelset. Skal der laves omstændige VVS-installationer (f.eks. hvis der slet ingen VVS-installationer er på den samme sal som bryggerset), vil den endelige pris for renoveringen af bryggerset være højere.
 • Inventar og indretning af rummet (nye bordplader mv.)
 • Installation af vaskemaskine, håndvask, tørretumbler mv.
 • El-installationer
 • Støbning af gulv og hvorvidt der skal installeres gulvvarme i det nye bryggers
Renovering af bryggers

Regler og byggetekniske krav til renovering af bryggers

Nedenfor finder du relevante regler og byggetekniske krav for så vidt angår renovering af bryggers:

Nye el- og VVS-installationer skal udføres af autoriserede fagpersoner

Bygningsreglementet stiller krav om, at alle el- og VVS-installationer skal udføres af henholdsvis en autoriseret elektriker og en autoriseret VVS-installatør. For installation af eksempelvis vaskemaskine eller tørretumbler uden eksisterende stikkontakt med jord, vandhane og håndvask med afløb, skal du have autoriserede VVS- og elektriker til at installere disse.

Således må du ikke selv arbejde med el- eller VVS-installationer, ligesom du ikke må lade en håndværker til at udføre installationer, hvis vedkommende ikke er autoriseret.

Krav om gulvafløb, vådrumsgulv og vandsikring

Kun hvis bryggerset kan defineres som et vådrum, findes der krav til udførelsen af konstruktioner og overflader. I så fald gælder krav efter SBI anvisning 252 om Vådrum. Hvis dit bryggers f.eks. har en bruser til hundevask eller lignende, er rummet defineret som et vådrum.

Defineres bryggerset som et vådrum gælder bl.a. følgende krav i Bygningsreglementet:

 • Krav om et såkaldt vådrumsgulv, hvor vandsikring og gulvafløb er udført efter SBI anvisning 252 Vådrum
 • Krav om at gulve og vægge i vådrum skal udføres, så de kan tåle fugtpåvirkning samt den almindelige fysiske påvirkning ved brug
 • Krav om at overflader skal kunne tåle kemisk påvirkning fra rengøringsmidler, sæbe og andre stoffer, som vil forekomme ved normal brug af rummet
 • Vægge og vægbeklædninger, herunder samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer og andet, som er påvirket af vand, skal være vandtætte

Hvis du f.eks. kun har installeret vaskemaskine og tørretumbler i bryggerset, og der ikke er nogen hundevask eller bruser, vil bryggerset ikke være defineret som et vådrum og ovenstående krav vil ikke være gældende.

Der skelnes mellem rum, hvor både vægge og gulv påvirkes af vand, altså baderum, og wc-rum eller bryggers uden gulvafløb, der ikke regnes for vådrum. Det anbefales dog, at gulve i sådanne rum udføres som vådrumsgulv af hygiejniske og praktiske årsager.

Krav til bryggers med varmefyr (olie- eller pillefyr)

Hvis du ønsker at installere varmefyr, f.eks. olie- eller pillefyr, i bryggerset, stilles der en række krav til materialer og indretning af rummet. Kravene er beskrevet i Brandteknisk vejledning 32 (BTV 32), som du kan finde i Bygningsreglementet:

 • Et fyrrum skal indrettes, så vægge og loft til de omkringliggende rum kan modstå brand i minimum 60 minutter, hvilket kan opnås ved, at væggene er opført i mursten, gasbeton eller beton. Døren til fyrrummet skal være en branddør, der kan modstå flammer i minimum 30 minutter.
 • Gulvet i fyrrummet skal være ubrændbart i en afstand på 300 mm til siderne og 500 mm ud fra forsiden af fyret.
 • Der skal være plads omkring fyret, så det kan serviceres. Fyrrummet bør have lys, og der skal være en vandhane med monteret slange.

Husk også, at dit forsikringsselskab skal godkende bryggerset, hvis du påtænker at installere varmefyr i bryggerset.

Hvilket type gulv bør man benytte i et bryggers?

Hvilket type gulv du bør benytte i bryggerset afhænger af, om det defineres som et vådrum eller ej. Hvis det klassificeres som et vådrum, vil gulvet tilsvarende defineres som en våd zone. Det betyder, at hele gulvet, alle konstruktioner, samlinger, hjørner og rørgennemføringer skal være vandtætte. For at opnå vandtæthed af gulvet er der grundlæggende tre muligheder:

 1. Gulvkonstruktionen kan i sig selv være vandtæt. For at opnå vandtæthed af selve betonen anvendes beton med en styrke på 20 MPa (beton 20), som støbes i en tykkelse på mindst 60 mm.
 2. Gulvkonstruktionen kan laves med en vandtæt belægning, fx en PVC-belægning (vinyl).
 3. Gulvkonstruktionen kan laves med et vandtæt lag (vådrumsmembran). Det kan være en flydende gummimasse, som smøres på og derefter hærder til et vandtæt lag.

Hvis ikke bryggerset klassificeres som et vådrum, er der ikke nogen byggetekniske krav til gulvet jf. Bygningsreglementet. Til gengæld kan der være nogle praktiske overvejelser: et bryggers vil som regel være et rum, hvor der er meget fodtrafik. Hvis det er tilfældet, er det selvfølgelig en fordel, at gulvbelægningen er slidstærk, så den kan holde i mange år.

Det kan f.eks. være slidstærke klinker, eller et andet materiale, der gør, at gulvet tåler vandpåvirkning, skidt og hyppig rengøring med rengøringsmidler. Vinylgulv er en billigere løsning end klinker, og du kan også vælge terrazzo (som var populært tidligere) eller mere moderne beton- eller epoxygulve. 

Tæller bryggers med i boligarealet?

Ja, et bryggers tæller med i det samlede boligareal uanset hvad.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.