Som husejer er du selv ansvarlig for alle kloakledninger og kloakbrønde på din grund. Kloakspuling og kloakrensning kan være nødvendigt, hvis dit toilet er stoppet, og dit afløb lugter.
Er du – som mange andre husejere – i tvivl om, hvorvidt det er på tide, at du får renset din kloak, kan du læse med her. Vi har samlet alle informationer og priser på kloakspuling og kloakrensning i hele Danmark.
Ønsker du hurtigt 3 konkurrencedygtige tilbud på kloakrensning og -spuling, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige kloakfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 håndværkeropgaver og er således en af de største formidlere af håndværkertilbud i Danmark. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Hurtigt svar og hurtig hjælp
- 100% uforpligtende
- I hele Danmark
Kloakspuling og kloakrensning: hvad er forskellen?
En kloakrensning omfatter ofte en højtrykspuling af kloakken. Hvis det ofte sker at din vask stopper, toilettet ikke vil skylle ud, vandet løber langsomt ud, vaskemaskinen og badet ikke kan komme af med vandet, eller hvis det lugter, kan det ofte løses med en kloakrensning.
En kloakspuling og slamsugning skyller hele din kloak med vand, efterfulgt af sugning af kloakken for slam fedt og grus. En sådan behandling udføres, når problemet er mere omfattende og ikke kan løses med kloakrensning.
Når kloakmesteren kommer på besøg, vil vedkommende kunne vurdere, om der kun er behov for en kloakrensning, eller om kloakrensningen også skal kombineres med en kloakspulingen for at udbedre problemet. Når kloakmesteren kommer, har vedkommende også en slamsuger med, så han ikke behøver at komme af to omgange.
Nedenstående video af Oudrup Stenleje beskriver, hvordan en slamsugning foregår:
Hvad koster kloakspuling?
Prisen på kloakspuling vil variere fra firma til firma, ligesom den også vil afhænge af, om der blot er tale om rensning af rør og afløb i din bolig. I den forbindelse kan du lige så godt få en autoriseret VVS’er til at klare jobbet.
- Timeprisen for kloakrensning ligger på omkring 600-900 kr., hvis du hyrer en kloakmester i hverdagen.
- Kloakspulingen og slamsugningen er mere omfattende og koster derfor mellem 900 kr. og 1200 kr. pr. time inkl. moms.
Vi anbefaler, at du benytter dig af formularen fra vores samarbejdspartner 3byggetilbud på indhentning af tilbud på slamsugning/kloakrensning. Her får du en god pris og vil samtidig kunne være sikker på, at få en kloakmester af høj faglig kvalitet.
Lavere pris hvis spuling af kloakken udføres indenfor arbejdstid
Timeprisen – og dermed den endelige pris – for spulingen eller kloakrensningen afhænger bl.a. af, hvilket tidsrum servicen finder sted.
Således er det som regel dyrere at få udført en kloakrensning/kloakspuling i weekender og om aftenen. Mellem kl. 15 og 22 skal du forvente tre gange højere priser med en timepris på omkring 2.300 DKK for den første time og omkring 1.000 DKK for de efterfølgende timer for en kloakrensning.
En spuling af kloakken koster i samme tidsrum omkring 2.000-3.400 DKK i timen.
Der er således mange penge at spare, hvis du kan sørge for at få udført slamsugningen/kloakspulingen i gængse arbejdstidsrum. Hvis du får udført kloakspulingen regelmæssigt for at undgå akutte situationer og i øvrigt har mulighed for at være hjemme, mens kloakspulingen pågår, er der således mange penge at spare.
Hvornår bør kloakken kontrolleres af en kloakmester?
Der er flere forhold der er tegn på problemer med kloakken, som betyder, at kloakken bør kontrolleres af en kloakmester. Generelt bør du få kloakken undersøgt, hvis vandet i toilettet ikke skylles ud, eller det bobler eller gurgler, når vandet løber ud. Oplever du andre tegn på tilstopninger eller utætheder i kloaknettet, skal det også undersøges af en kloakmester.
Alle spildevandsrør, der er i jorden, er kloakrør og skal tilses af en autoriseret kloakmester. Spildevandsrør inde i bygningen, inklusiv afløb fra vaske og gulvafløb kaldes afløb og skal tilses af en autoriseret VVS-mand.
Følgende forhold er tegn på problemer med kloakken:
- Vandet stiger i toilettet, når du skyller ud. Det er et tegn på, at vandet har problemer med at komme væk.
- Har du en kælder, som begynder at være mere fugtig end sædvanligt, kan det skyldes et utæt kloakrør.
- Stoppet kloak.
- Fugt omkring tagbrøndene – både på jorden og på soklen – er tegn på stoppede tagbrønde eller tagnedløb.
- Synker jorden et sted på grunden, kan det være tegn på enten en sammenstyrtet kloakrør eller en utæthed i kloakledningen, som eroderer jorden omkring utætheden.
- Rotter i huset eller på grunden er tegn på utætheder i kloaksystemet.
- Lugtgener tyder på, at et afløb og/eller kloakken er tilstoppet. Hjælper det ikke at hælde kogende vand i afløbet, må du også kontakte en kloakmester.
- Boblende eller gurglende lyde fra toilet eller afløb kan være tegn på problemer med kloakken.
Hvor lang tid tager en kloakspuling eller kloakrensning?
En kloakrensning kan som regel klares i løbet af en eftermiddag.
Hvor ofte skal man få udført en kloakrensning?
Det anbefales, at du får dine kloakrør spulet en hvert eller hvert andet år. På den måde kan du forebygge forstoppelse og dårlig lugt fra dine afløbsrør.
Det betyder også, at du undgår akutte tilstopninger, som nødvendiggør, at kloakfirmaet kommer ud udenfor arbejdstid, som kan tredoble timeprisen.
Kloakfirmaet udfører også TV-inspektion ved mistanke om brud i kloakken
Er der mistanke om brud eller utætheder i kloakken, kan kloakfirmaet også kombinere slamsugningen med en TV-inspektion.
En TV-inspektion er – som navnet antyder – en inspektion af kloakken med et kabel med kamera for enden. Ved en TV-inspektion kan kloakmesteren hurtigt identificere eventuelle brud i kloakken, som ikke kun kan løses med en slamsugning eller kloakrensning.
Kloakmesteren undersøger som regel kloakken med en tv-inspektion, altså med et kamera. En tv-inspektion koster omkring 2.500-5.000 kr. og kan i de fleste tilfælde vise, hvor kloakken skal repareres. Du kan læse mere om TV-inspektion i vores artikel her.
Hvor hurtigt skal man reagere på skader i kloakken?
Det er vigtigt, at du reagerer straks, når du opdager skader på kloakken. Ellers kan det medføre skader, som også kan ødelægge andre byggedele i huset. Det er f.eks. velkendt, at defekte kloakker kan medføre fugtskader og skimmelsvamp, ligesom defekte kloakker også øger risikoen for rotter i boligen.
Husk, at du ikke selv må udføre noget kloakarbejde. Det er udelukkende en autoriseret kloakmester, som må udføre kloakarbejde. Du kan se den fulde liste af virksomheder med kloakmesterautorisation på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Husk også at kontakte dit forsikringsselskab. Det vil måske dække udgifterne til reparation af kloakledningen. Husforsikringen dækker typisk alle skader, der sker i og under huset. Har du en udvidet forsikring, en stikledningsforsikring, vil den dække skader i kloakken udenfor husets fundament. Nogle selskaber dækker både kloakledningen og brøndene. Andre kun selve kloakledningerne.
Du kan selv vedligeholde kloak og afløb
Hvis du selv sørger for at vedligeholde kloak og afløb, kan du reducere problemerne med kloakken og dermed også reducere frekvensen, hvormed det er nødvendigt at få besøg af en kloakmester.
Du kan bl.a. vedligeholde kloak og afløb ved løbende at tjekke og vedligeholde:
Kloak og brønde udenfor
Du bør tjekke din kloak og dine tagvands- og nedløbsbrønde løbende. Det gør du sådan:
- Fjern dækslet fra brønden. Det kan du gøre med en krog eller en metalstang
- Fjern snavs fra brøndens bund. Her kan du bruge en kloakrenser. Den kan du købe i bl.a. byggemarkeder.
- Spul sider, bund og kloakrør med en vandslange. Sidder skidtet godt fast på siderne, så brug en børste og skyl efter med vandslangen.
- Tjek, at der ikke er skader på brøndens sider. Den kan frostsprænges, eller rødder kan gnave sig ind. Finder du skader, så kontakt din kloakmester.
- Fjern snavs fra dækslet og karmen, hvor den skal ligge.
Husk også at rense tagrenderne hvert efterår, så du undgår, at nedløbsrørene stoppes til af blade.
Afløb i køkken, bad og lignende
Det er ganske normalt, at et afløb bliver tilstoppet før eller siden. Det gælder ikke mindst afløbet fra køkkenvasken, hvor der med tiden samler sig fedt og madrester. På badeværelset er det som regel sæberester og hår, der er årsag til tilstopningen.
For både afløbet i køkkenet og i badeværelset er det bedste råd til forebyggelse af tilstoppede afløbsrør først og fremmest, at du tænker over, hvad du skyller ud i afløbene. For både håndvasken i køkken og badeværelse/wc-rum kan du forebygge propper ved ugentligt at hælde kogende vand i afløbet. Dette opløser ofte propper med slam i afløbet.