Hvis der mangler plads, kan en tilbygning til den eksisterende bolig være en god løsning, særligt hvis man er glad for huset og beliggenheden. En tilbygning koster typisk mellem 20.000-24.000 DKK per kvadratmeter.
Prisen afhænger af en række faktorer, herunder om tilbygningen også skal inkludere bad/køkken og om tilbygningen skal bygges vinkelret eller i forlængelse af eksisterende bebyggelse. Find prisberegner, priseksempler og gode råd til at indhente tilbud og byggeprocessen for ny tilbygning.
Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på tilbygning, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige totalentrepriser på tilbygning. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Hurtigt svar og fast tilbud
- 100% uforpligtende
Hvad koster en tilbygning?
Primabolig.dk har indsamlet og gennemset 83 fakturaer fra tidligere tilbygninger fra en række totalentrepriser i Danmark. Dertil har vi beregnet den gennemsnitlige kvadratmeterpris og segmenteret for forskellige faktorer som f.eks. om tilbygningen inkluderer bad/køkken og om tilbygningen bygges vinkelret eller i forlængelse af eksisterende bebyggelse.
Priseksempler for ny tilbygning
Nedenfor har vi samlet et par priseksempler, som kan give en idé om, hvad du skal forvente at måtte betale for totalentreprise af ny tilbygning.
Priseksempel 1: muret tilbygning på 35 m2 i forlængelse af eksisterende bolig
- Muret tilbygning på 35 m2 i forlængelse af eksisterende bolig
- Totalentreprise hvilket vil sige, at prisen er alt inklusive, herunder arkitekttegning, projektstyring, byggematerialer, lønning af håndværkere mv.
- Uden køkken, badeværelse eller kælder
- Samlet pris: 630.000 DKK alt inklusive
Priseksempel 2: tilbygning i træ/glas på 30 m2 i fritliggende anneks
- Tilbygning i træ/glas på 30 m2 i fritliggende anneks
- Totalentreprise hvilket vil sige, at prisen er alt inklusive, herunder arkitekttegning, projektstyring, byggematerialer, lønning af håndværkere mv.
- Uden køkken, badeværelse eller kælder
- Samlet pris: 510.000 DKK alt inklusive
Priseksempel 3: vinkelret, muret tilbygning på 40 m2 med badeværelse på 8m2
- Vinkelret, muret tilbygning på 40 m2 med dertilhørende badeværelse på 8 m2
- Totalentreprise hvilket vil sige, at prisen er alt inklusive, herunder arkitekttegning, projektstyring, byggematerialer, lønning af håndværkere mv.
- Uden kælder
- Samlet pris: 1.176.000 DKK alt inklusive
Sådan udarbejder du en opgavebeskrivelse til ny tilbygning
En ny tilbygning er en omfattende byggeopgave, og derfor er det vigtigt, at du er detaljeret og omhyggelig i din beskrivelse af opgaven, når du indhenter tilbud fra totalentrepriser. Derved vil du få et retvisende billede af prisen og undgår misforståelser med entreprenøren senere i processen.
En opgavebeskrivelse til ny tilbygning bør indeholde:
- Adresse på ejendommen hvor der skal bygges tilbygning
- Antal kvadratmeter ønsket tilbygning
- Om tilbygning skal bygges i forlængelse af eksisterende bygning, i fritliggende anneks eller vinkelret til den eksisterende bygning
- Om tilbygningen skal bygges muret, træ/glas eller noget helt tredje
- Om tilbygningen skal indeholde køkken og/eller badeværelse og ønskede kvadratmeter for disse
- Om der skal bygges kælder under tilbygningen
- Ønsket startdato for projektet
- Vedlagte fotos af eksisterende bygning
Eksempel på opgavebeskrivelse til ny tilbygning
Kære [Totalentreprise]
Vi bor på Lyngkjærvej 64, 2765 Smørum og ønsker at indhente tilbud på totalentreprise af ny tilbygning til vores eksisterende hus. Vi forestiller os, at tilbygningen skal bygges i forlængelse af det eksisterende hus, og at tilbygningen skal være på 40 m2. Derudover ønsker vi os et mindre toilet i tilbygingen på 7 m2. Jeg har vedlagt fotos af vores eksisterende hus. Vi forestiller os, at projektet påbegyndes indenfor et par måneder.
Jeg ser frem til at høre fra jer med pris og tidshorisont.
Bedste hilsner
Hvad afhænger prisen af?
Som du måske vil bemærke ved ovenstående priseksempler, varierer prisen (og navnligt kvadratmeterprisen) væsentligt. Det skyldes, at den endelige pris vil afhænge af en række faktorer, som vi opridser nedenfor:
Tilbygning i forlængelse, i fritliggende anneks eller vinkelret tilbygning
En af de mest betydningsfulde faktorer for, hvad den endelige pris for en ny tilbygning vil koste er, om tilbygningen er i forlængelse af den eksisterende bygning, i fritliggende anneks eller vinkelret tilbygning. De to førstnævnte løsninger er ofte billigere end en vinkelret tilbygning.
Det skyldes, at tagkonstruktionen på en vinkelret tilbygning vil være mere kompleks end et fritliggende anneks eller en tilbygning i forlængelse af den eksisterende bygning. Med en vinkelret tilbygning skal den eksisterende tagkonstruktionen nemlig ændres, så den bygges sammen med tilbygningen. Det vil kræve væsentlige udgifter til arkitekter og vil være et mere omfattende arbejde for håndværkere.
Modsat har tilbygninger i forlængelse af eksisterende bygning eller i fritliggende anneks en selvstændig tagkonstruktion, hvorfor det ikke vil kræve ændringer af den eksisterende tagkonstruktion.
Muret tilbygning eller tilbygning i træ/glas
En anden væsentlig faktorer for den endelige pris er, om man vælger at bygge tilbygningen muret eller i træ/glas. Træ og glas er typisk billigere byggematerialer end mursten, ligesom muret tilbygninger vil være et mere omfattende arbejde for håndværkerne. Til gengæld har en muret tilbygning som regel en længere levetid.
Køkken, badeværelse eller kælder
Hvis du også ønsker køkken eller badeværelse i tilbygningen, vil det øge den samlede pris på tilbygningen. Det skyldes, at det i så fald vil kræve el- og vandinstallationer, som vil kræve autoriserede VVS-installatører og elektrikere. For køkken og badeværelse skal man regne med at betale ca. 27.000 DKK per kvadratmeter.
Skal der kælder under tilbygningen, skal du regne med 10.000 yderligere per kælderkvadratmeter – for rå kælder.
Landsdel
Prisen vil også afhænge af landsdel. En ny tilbygning vil f.eks. typisk koste mere i Hovedstadsområdet sammenlignet med Sønderjylland, fordi timelønnen for håndværkere typisk er lavere.
Valg af gulv, vinduespartier, tagkonstruktion mv.
Endeligt vil prisen afhænge af valg for så vidt angår gulvmateriale, vinduespartier samt tagkonstruktionen. Et ædelstræsgulv på strøer er meget dyrere end et laminatgulv lagt direkte på betonlaget, ligesom naturskifertag er noget dyrere i materialepris og i håndværkerlønninger sammenlignet med f.eks. et konventionelt eternittag.
Hvad bør du være opmærksom på ved tilbygning?
Tilbygning er en omfattende byggeopgave, og derfor er der mange faldgrupper, når man bygger til. Uenigheder med entreprenøren, fejl eller ufuldstændigt byggearbejde kan være et sandt mareridt. Men hvis man tager sine forholdsregler, kan man minimere risikoen for disse scenarier. Nedenfor har vi samlet råd til, hvordan du kommer godt igennem byggeprocessen ved tilbygning.
Hav styr på gældende reglementer, bestemmelser, byggetilladelse mv.
Ligesom ved alle større byggeopgaver er tilbygninger omfattet af en række reglementer, bestemmelser samt byggetilladelse. Det drejer sig bl.a. om Bygningsreglementet, lokalplaner om servitutter tinglyst ejendommen, ligesom der ved næsten alle tilbygninger skal indhentes byggetilladelse fra kommunen. Hvis man ikke er omhyggelig om denne del af processen, kan det i værste tilfælde betyde, at byggeriet vurderes ulovligt, som kan nødvendiggøre dyre ændringer eller direkte fjernelser af byggeriet.
Derfor er det vigtigt, at man har orienteret sig grundigt om alle gældende reglementer og bestemmelser. Hvis man ikke har erfaring fra lignende opgaver tidligere, anbefales det altid, at man får hjælp fra en bygherrerådgiver, som har styr på alle aspekter hvad det angår.
Overvej at tilknytte en bygherrerådgiver til opgaven
Ved større byggeopgaver som tilbygninger anbefales det altid, at man tilknytter en bygherrerådgiver til opgaven. Udover at bygherrerådgiveren hjælper og rådgiver dig med gældende regler og byggetilladelse, varetager bygherrerådgiveren altid din interesse som bygherre. Det betyder, at bygherren kan kan foretage kontrol for fejl og mangler, når byggearbejdet er færdigt.
Generelt hedder det sig, at projekteringen og byggestyringen – altså at få fagfolk til at lave tegninger, hente priser og styre arbejdet med tilbygningen – godt kan løbe op i 5-10 procent af den totale byggesum. Og det er typisk penge, der er godt givet ud.
Lav en solid kontrakt og få tjekket tilbygningen undervejs
Som boligejer kan du også vælge at bruge ca. 7.000-8.000 DKK til at få hjælp til at skrive en god og holdbar kontrakt, når du skal bygge til. Men det kræver ofte, at udbudsmaterialet er gennemarbejdet. Der findes også forskellige standardkontrakter, som du kan anvende, fx forbrugeraftalen AB Forbruger, hvis du undgå denne udgift.
Spar penge på den samlede pris ved at hjælpe til med byggeriet
Det er dyrt at bygge til, men du kan spare lidt penge ved selv at tage del i byggeriet. Der kan være noget at hente, hvis du selv står for at køre byggeaffald væk, male og lægge fliser eller gulv. Den endelige prisreduktion kan man forhandle med entreprenøren.
Det er dog vigtigt, at du overlader de krævende opgaver til fagfolk, ligesom at noget af arbejdet bør udføres af autoriserede håndværkere (f.eks. VVS-installationer eller el). Vær desuden opmærksom på, at det kan være svært at placere et ansvar for eventuelle fejl og skader, når du selv har bygget med.
Derfor er det vigtigt, at du har lavet en klar (og gerne skriftlig) aftale med entreprenøren om hvem der har ansvaret for fejl og mangler, når du selv hjælper til med arbejdet.