Sekundær

Husstandsvindmølle – Få tilbud på en privat vindmølle som kan reducere elregningen

I Danmark er vi ikke just kendt for vores solrige vejr. Eller det vil sige, at det måske godt kan være solrigt én dag, men den næste dag kan det begynde at regne. Derfor er en investering i solen som energikilde ikke en solid, pålidelig og holdbar løsning. Til gengæld blæser det næsten hver dag i Danmark årets 365 dage. Derfor kan en husstandsvindmølle være en rigtig god investering fremfor f.eks. solceller. Udnyt vinden til at producere gratis og grøn energi til dig og din familie. Hvem ved, måske vil din elmåler måske begynde at rulle baglæns?

Navnet er en husstandsvindmølle og defineres hovedsageligt som en mindre vindmølle tilknyttet til en ejendom. Denne type energikilde er nok en af de mest pålidelige løsninger til grøn energi i Danmark – og samtidig en af de mest profitable vedvarende energier en privat kan anskaffe sig. Ja, fordelene ved en husstandsvindmølle er mange. Men desværre kræver det også en del tilladelser og godkendelser fra kommunen modsat solcelleanlæg som ikke kræver nær så mange godkendelser. Alt dette og meget til vil vi komme ind på i denne artikel om husstandsvindmøller.

Hvad er en husstandsvindmølle?

Evance_R9000_5kW_small_domestic_wind_turbine

Selv om jeg måske har været lidt inde på dette emne i indledningen af denne artikel, vil jeg dog gerne uddybe hvad en husstandsvindmølle konkret er, så du kan få en ide om det er noget for dig.

En husstandsvindmølle er en vindmølle som har en umiddelbar tilknytning til ejendommen. Dvs. at vindmøllen typisk placeres et par meter fra helårsboligen, så du og din familie derved kan få gavn af vindens imponerende energi. Når det begynder at blæse, vil vindmøllen opfange energien, og direkte modregne det din elmåler. Hvis der derfor er en tilpas kraftig vind, og husstanden i øvrigt på det tidspunkt ikke bruger meget strøm, kan elmåleren faktisk begynde at bevæge sig baglæns, hvilket betyder, at du får en lavere elregning.

Husstandsvindmøller fås i mange forskellige størrelser og dermed effektivitetsniveau. De mest populære i Danmark er henholdsvis 1 kw, 6 kw og 25 kw. Vindmøllen med en energi på 25 kw er logisk nok dyrere og større end vindmøllen på 1 kw, så det er også noget du bør tage i betragtning, hvis du skal vælge vindmølle. Derudover kan der også være nogle juridiske problemer med hensyn til størrelse og støjniveau – det er klart at kommunen ikke kan tillade opsættelse af husstandsvindmølle hvis det kommer til at genere naboerne.

Krav og regler for privat vindmølle

kontraktSammenlignet med f.eks. et solcelleanlæg, kræver det en del godkendelser og tilladelser, før man kan få opstillet en husstandsvindmølle, hvilket måske er en af grundende til, at møllerne ikke er så udbredte i det danske landskab endnu. Disse tilladelser skal gives af kommunen, og svartiden på disse kan være alt mellem 2 – 6 uger.

Om vindmøllen kommer til at skulle tilsluttes elnettet, er for så vidt ligegyldigt i denne sammenhæng, da du er underlagt byggeloven, og derfor skal have en tilladelse fra kommunen. , da du lige meget hvad, er underlagt byggeloven – du skal altså derfor altid have en tilladelse fra kommunen før du opsætter en husstandsvindmølle. Dette gælder dog ikke, i tilfælde af, at din kommende husstandsvindmølle har en rotoraksel på under en kvadratmeter og en rotordiameter på maksimalt 1,13 meter. Er dette tilfældet, behøver du ikke en tilladelse fra kommunen, og kan således blot bygge løs.

Derudover stilles der visse krav til støjniveauet fra vindmøllen. I øjeblikket må vindmøllen maksimalt larme med 44 dBa ved en vindstyrke på 8 meter i sekundet, mens at den maksimalt må larme 42 dBa ved en vindstyrke på 6 meter i sekundet. Disse regler ændres dog forholdsvis tit, og det kan derfor være en ide at være på den sikre side og spørge kommunen selv.

Støjniveauet er dog ikke noget du bør gå særligt op i, når det drejer sig om husstandsvindmøller. Allerede i dag findes der vindmøller i et ganske fornuftigt lavt støjniveau, og da vindmølle teknologien er i rivende udvikling, vil der efter min vurdering, ikke gå mange år, før de fleste husstandsmøller på markedet lever op til kommunens juridiske krav til vindmøller.

Husstandsvindmølle vertikal

Ønsker du ikke, at vindmøllen skal drage alt for meget af synets opmærksomhed er vertikale vindmøller absolut en mulighed. Når vindmøllen er placeret vertikalt, er den lidt mere diskret i forhold til almindelige vindmøller – og på den måde er der måske ikke engang en undskyldning for ikke at anskaffe sig en vindmølle som privatperson? Valget er i hvert fald dit. Du kan få et gratis tilbud på vertikale husstandsvindmøller her – så kan de fortælle dig lidt mere om fordele og eventuelle ulemper ved vertikale husstandsvindmøller.

Husstandsvindmøller skat

Skattelovgivningen med hensyn til husstandsvindmøller er i virkeligheden de samme som solceller. Tjener du mere end 50.000,- kroner om året på den el vindmøllen måtte indtjene ved at sælge el til elselskaberne, skal du momsregistreres som virksomhed og dermed betale moms for de penge du måtte tjene ved en privat vindmølle.

Du skal dog regne med, at dette scenarie er tæt på umuligt – ikke fordi de fleste vindmøller ikke er i stand til at producere nok energi til at det i teorien burde give 50.000 kr. om året; blot fordi at elselskaberne betaler en meget ringe pris for el i forhold til hvor meget de sælger el for.

Derudover kan den skematiske metode benyttes, hvis du ønsker dette med vindmøllen. Fordelen ved den skematiske metode er, at du på den måde, kan få håndværkerfradrag til opsætning af møllen. I så fald gælder følgende lovgivning:

Bundfradraget for indtægter fra en husstandsvindmølle er på 7.000 kr. Den skattepligtige indtægt skal tillægges den personlige indkomstskab fra ens job.

Ligesom indtægterne er skattepligtige, er det muligt at fratrække udgifter til løbende drift og afskrivning af finansiering til vindmøllen. Læs også mere om beskatning af vindmøller på SKAT’s egen hjemmeside.

Priser på husstandsvindmøller

Penge_625583aNetop fordi det kræver så mange tilladelser fra kommunen for at få opsat en privat vindmølle, er der desværre ikke særlig mange i Danmark, der har benyttet sig af husstandsvindmøller. Derfor er markedet for møllerne endnu ikke særlig stort modsat solceller hvor man kan finde solceller i stort set alle afskygninger til huset. Det betyder desværre, at man som forbruger ikke har de store valgmuligheder for at sammenligne priser på kryds og tværs for til sidst at finde den billigste og bedste løsning.

En husstandsvindmølle på 6 kW koster op mod 300.000,- kroner, mens de større på f.eks. 25 kW naturligt nok er dyrerer. Set i forhold til solceller er dette en del dyrere, men du skal samtidig være opmærksom på, at en vindmølle gennem længere tid kan være en bedre forretning. Kilde: Bolius.

Ønsker du en konkret pris, så du kan tage stilling til, om husstandsvindmøller er noget for dig, så kan du ved hjælp af 3byggetilbud få 3 prisvurderinger af en husstandsvindmølle.

Brug selv strømmen – det kan bedre betale sig!

Har du en stor vindmølle og et lavt strømforbrug, kan du faktisk tjene penge på den strøm vindmøllen producere, udover naturligvis at spare den strøm husstanden bruger. Desværre betaler elselskaberne i Danmark en afsindig ringe pris for den strøm du som husejer kan producere, i forhold til hvad du normaltvis betaler for strøm fra elselskaberne.

Derfor er det en bedre forretning for dig, at bruge den strøm som vindmøllen formår at producere fremfor at sælge den. Og her kan det være værd at kigge på de løsninger der bruger strøm mens det blæser. Det kunne eksempelvis være varme, og her er dt helt oplagt at installere en varmepumpe som et supplement til eksisterende varmekilder i huset. Du kan læse mere om varmepumper på varmepumpe-guide.dk

Et svar til Husstandsvindmølle – Få tilbud på en privat vindmølle som kan reducere elregningen

  1. lone larsen-kristensen 7. januar 2015 at 14:57 #

    hej jeg ønsker en pris på en vertikal vindmølle til privat
    skal være på minimum 6kw skal kunne køre jordvarme anlæg samt husholdning
    er fritstående og på landen skal være støjsvag
    mvh lone

Skriv et svar