Nye vinduer til sommerhus: Se priser, modeller og råd til opgaven

background Layer 1 Vinduer

Nye vinduer til sommerhus: Se priser, modeller og råd til opgaven

Vinduer har stor indflydelse på både sommerhusets æstetiske udtryk og personlighed samt husets lysgennemtrængning og belysning. Derfor er det vigtigt at vælge vinduer, som passer til dit sommerhus.

Når du vælger nye vinduer er prisen naturligvis en faktor, men du bør også overveje materialer, som vinduesrammerne skal laves af, hvilke farver, antal fag mv. Nedenfor kan du læse om priser på vinduer til sommerhus med priseksempler, hvilke faktorer du bør overveje, når du køber nye vinduer samt råd til at indhente tilbud på vinduer og håndværkere.

Få gratis rådgivning til nye vinduer

De bedste vinduer afhænger af forholdene, og hvor de skal monteres. Derfor er det en god idé at få rådgivning til de nye vinduer. Derfor anbefaler vi, at du indhenter 3 uforpligtende tilbud hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du modtager 3 tilbud og kan desuden få gratis rådgivning til valg af vinduer. 3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

  • Tilbud i hele landet
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til de næste vinduer
  • Hurtigt svar

Priser for nye vinduer til sommerhuset

Prisen på nye vinduer til sommerhuset kan groft sagt inddeles i to dele: prisen på selve vinduesløsningerne og prisen på monteringen af vinduerne.

Pris for vinduer

For et standard dannebrogsvindue på 1 x 1,5 i træ eller træ-alu skal du regne med en pris på mellem 5.000-6.000 DKK stykket. For bondehusvinduer med samme dimensioner kan du regne med omtrent samme priser. Prisen på selve vinduerne vil bl.a. afhænge af materialevalg, energieffektivitet samt holdbarhed. Typisk er træ-alu vinduer en smule dyrere men holder i flere år og kræver mindre vedligeholdelse.

Pris for montering

Prisen for montering af et vindue koster typisk mellem 2.500-3.500 DKK. Prisen vil dog i høj grad afhænge af landsdel, materialevalg samt størrelse på vinduet. F.eks. er vinduer i træ ca. 20 pct. billigere at montere ift. træ-alu vinduer, fordi det typisk er noget mere komplekst at montere.

Vælg en stil, som passer til resten af sommerhuset

Det er vigtigt, at du vælger en vindueløsning, som passer i stilen med resten af sommerhusets design. For eksempel vill et sommerhus i romantisk bondestil ikke fungere med samme vindueløsning som et minimalistisk funkissommerhus.

En væsentlig del af vinduesløsningens design er naturligvis, om der er tale om 1-, 2- eller 3-fags vinduer. Hvis sommerhusets facade har godt med plads, og du ønsker en romantisk bondestil, vil 3-fags vinduer passe godt til formålet. Er der omvendt mindre plads, kan 1- eller 2-fags vinduer også være en mulighed.

Det er ikke altid nemt at visualisere, hvordan en given vinduesløsning vil se ud på netop dit sommerhus. Derfor tilbyder flere førende vinduesproducenter i dag digitale visualiseringer, hvor du kan placere forskellige typer af vinduer på et foto af dit sommerhus (såkaldt virtual reality). Du vil således f.eks. kunne se, hvordan dit sommerhus vil se ud med grå rammer, eller hvor stor effekt det vil have at benytte klassiske dannebrogsvinduer.

Materialers holdbarhed

Ofte følger pris kvalitet. Og det gør sig i høj grad også gældende for vinduer. Det danske vejr stiller store krav til et vindues holdbarhed og materialernes kvalitet, og vinduer som er lidt dyrere holder derfor typisk noget længere. Derfor er det ikke nødvendigvis den mest økonomiske løsning at vælge de billigste vinduer.

Langt de fleste vinduer har rammer som er lavet af træ, men flere og flere vælger vinduer af aluminium. Andre vælger en kombination, hvor der er træ på indersiden. Det er også muligt at få vinduer med plast- eller stålrammer. Typisk er mahognivinduer dyrest, mens træ-alu følger efterfølgende og vinduer med plastrammer er typisk billigst.

Vedligeholdelse af sommerhusvinduer

Som tommelfingerregel siger man, at et fabriksmalet trævindue skal males efter 8-10 år, og derefter hver 3-5 år. Vinduer af ædeltræ (som for eksempel mahogny) skal oliebehandles cirka hvert andet år. Alle former for vinduer (og døre) skal løbende have efterset beslag og tætningslister.

Skal jeg vælge træ-, aluminiums- eller plastvinduer?

Du kan som sagt vælge mellem træ-, aluminiums- eller plastvinduer. Hvilken vinduetype du skal vælge bør afhænge af følgende tre faktorer:

  • Budget
  • Vedligeholdelse og holdbarhed
  • Stil

Trævinduer er både dyrere og kræver mere vedligeholdelse end aluminiums- og plastvinduer. Til gengæld får du flotte vinduesløsninger i klassisk æstetik, som kommer til at holde i mange år.

VinduestypeHoldbarhedVedligeholdelsePrisStil
Trævindue30-40 årFabriksmalet trævindue skal males efter 8-10 år, og derefter hver 3-5 år. Vinduer af ædeltræ (f.eks. mahogny) skal oliebehandles cirka hvert andet år.Mellem - dyrKlassisk æstetik velegnet i mere romantisk bondestil
Alu-vindue35-45 årIngen vedligeholdelse udover efterseelse af beslag og tætningslister hvert 3-4 år.Mellem - dyrModerne
Plastvindue20-30 årIngen vedligeholdelse udover efterseelse af beslag og tætningslister hvert 3-4 år.BilligModerne

Skal jeg vælge vinduer med høj energieffektivitet?

Når du kigger på vinduer, vil du støde på begreberne u- og g-værdi. Begge parametre dækker over vinduernes energieffektivitet. Mens u-værdien dækker over isoleringsevne (dvs. hvor meget varme, vinduet kan holde indendørs), dækker g-værdi over vinduets lysgennemtrængning. Ved høj lysgennemtrængning, vil solens varme i højere grad varme boligen op.

Du vil finde, at energieffektive vinduer som regel er mere end dobbelt så dyre som vinduer, der er mindre energieffektive. Da sommerhuse ikke er helårsbeboelse – og der derfor ikke er samme behov for energieffektivitet ift. helårsbeboelse, da sommerhuset ikke varmes op hvert år – kan det sjældent betale sig at investere i de mest energieffektive vinduer.

Gives der håndværkerfradrag for nye vinduer til sommerhuset?

Den 6. december 2020 blev finansloven for 2021 vedtaget, og det har bl.a. betydet lempelser for BoligJobordning (kilde: FM.dk). Konkret betyder det, at håndværkerfradraget fordobles i 2021 (fra 12.500 DKK til 25.000 DKK), mens servicefradraget firdobles (fra 6.200 DKK til 25.000) sammenlignet med BoligJobordningen for 2020.

Arbejdslønnen for udskiftning af vinduer er omfattet af håndværkerfradraget. Fradraget gælder dog ikke, hvis der i forvejen ikke er vinduehuller til vinduet. Det betyder med andre ord, at du ikke kan få håndværkerfradrag for arbejdsløn, hvis der er tale om et nyt vindue i et nyt vindueshul, mens at fradraget dækker nye vinduer i eksisterende vinduehuller. Desuden omfatter fradraget ikke:

  • Vindueshul, der laves om til dørhul, og omvendt.
  • Nye vindues -og dørhuller
  • Reparation af vinduesrammer mv.

Du kan læse mere om fradraget på Skat.dk.

Tre råd til indhentning af tilbud på montering af vinduer til sommerhuset

Det er en kundskab i sig selv at indhente tilbud på montering af vinduer, da man hurtigt kan risikere at betale for meget eller stå med et monteringsarbejde med fejl og mangler. Derfor er det væsentligt, at du af´søger markedet og vælger det gode, konkurrencedygtige og troværdige tilbud.

1. Indhent flere tilbud

Først og fremmest bør du indhente flere tilbud. Derved sikrer du dig at få tilstrækkelige tilbud og får et retvisende grundlag til at vælge det bedste tilbud ud fra. Du kan enten selv gribe telefonen eller bruge en service som 3byggetilbud.dk, som vi refererer til øverst i denne artikel.

Husk at være detaljeret i din opgavebeskrivelse for monteringen af de nye vinduer. Derved får du et retvisende billede af prisniveauet og undgår misforståelser senere i processen. Det kan også være en fordel at invitere tømren på besøg, så opgaven kan beses og man får et fast tilbud.

2. Undersøg tømrerfirmaet, inden du skriver under

Inden du indgår en aftale med et tømrerfirma, er det en god idé at lave et baggrundstjek. Baggrundstjekket bør indeholde:

  • Undersøgelse af, om tømrerfirmaet er medlem af byggaranti.dk eller lignende garantiordning
  • Tjek af kundeanmeldelser (f.eks. Google Locals, Trustpilot eller anmeld-handvaerker.dk)
  • Undersøgelse af tømrefirmaets årsregnskab (her er virksomhedens gæld relativt til virksomhedens aktiver særlig vigtig, fordi det har betydning for risikoen for, at virksomheden går konkurs).

3. Overvej timeafregning snarere end totalentreprise

Det er som regel billigere at afregne med tømren med timer snarere end totalentreprise. Det betyder, at du selv skal stå for indkøb af alle materialer (herunder selve vinduesløsningen), mens du blot betaler tømren for antal timer.

Som boligejer omfatter det selvfølgelig en smule mere arbejde, fordi du selv skal måle op og købe de rigtige vinduer. Omvendt er der mange penge at spare ved at timeafregne snarere end totalentreprise. Derudover er vinduer ofte billigere at købe på nettet end i fysiske butikker.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.