Ergonomisk Kontorstol test: De 10 bedste for ryggen [2023]

background Layer 1 Forbrugertest

Ergonomisk Kontorstol test: De 10 bedste til ryggen

En ny undersøgelse har vist, at kontorarbejdere i gennemsnit sidder ned 7-8 timer om dagen. Det er meget tid, og er en stor belastning for kroppen, men i særdeleshed for ryg, skulder og læn. Derfor er det vigtigt, at man sidder ordentligt med en god kontorstol og et skrivebord i den rigtige højde – ellers belaster man sin krop for meget.

I denne artikel gennemgår vi de mest prominente studier af sammenhængen mellem ergonomiske kontorstole og ryggens sundhed. Vi har desuden undersøgt det danske marked for ergonomiske kontorstole med test af de 10 bedste.

En ergonomiske kontorstol er værd at betale for

Ergonomiske kontorstole hjælper på skade i lænnen

Har du ofte ondt i ryggen? Det er du ikke alene om. En rapport fra Danmarks Statistik fra 2010 viser, at hele 42,6 pct. af alle danskere har eller har haft lænderygssmerter. En af hovedårsagerne til rygsmerter er en kombination af, at vi sidder for meget ned, og at de kontorstole vi sidder på er af dårlig kvalitet.

Ud over at det øger livskvaliteten ikke at have kronisk ondt i ryggen, så kan en god ergonomisk kontorstol faktisk også betragtes som en investering. En dårlig ryg reducerer arbejdsproduktiviteten betragteligt, og det er således værd at bruge penge på en ordentlig kontorstol.

Folk bruger som regel mange penge på senge, og taget i betragtning, at man ca. bruger lige så lang tid på kontorstolen som i sengen, må en god kontorstol altså være pengene værd.

Testvinder: Futura TM er en billig kontorstol med mange indstillingsmuligheder

kontorstol-stof
 • Derfor: mange indstillingsmuligheder, rimelig pris og ryglæn som er god for ryggen.
 • Pris: fås i øjeblikket for 2.900,- DKK her.

Futura TM tilbyder mange indstillingsmuligheder i en meget fornuftig prisklasse. Som udgangspunkt er mange indstillingsmuligheder en af de vigtigste funktioner for god ergonomi i en kontorstol, og det tilbyder netop Futura TM.

Kompromisløs kvalitet

Materialet som er benyttet til at lave denne kontorstol er af kompromisløs kvalitet. Ikke alene er sædet på kontorstolen polsteret, som sikrer perfekt siddekomfort, men ryglænet som er lavet af et kraftigt og solidt net som giver en fantastisk luftcirkulation på selv de varme sommerdage.

Mange justeringsmuligheder

Indstillingsmulighederne i Futura TM sikrer, at du kan opnå komplet komfort og sundhed for ryggen så snart du har indstillet kontorstolen korrekt. Futura TM giver dig mulighed for følgende indstillinger:

 • 3 punkts justerbare armlæn. Reguler højden, vinklen og bredden.
 • Justerbar sædedybde.
 • Justerbar lændestøtte.
 • Justerbar vægtregulator.

Gode kundeanmeldelser

Med en gennemsnitlig karakterafgivelse på 4 ud af 5 stjerner, må kontorstolen også siges at være godkendt af køberne. Det, som der påpeges som ulemper ved Futura TM af køberne, er, at den ikke er særlig køn. Taget prisen i betragtning, bør det til gengæld næsten være et onde. En kundeanmeldelse lyder f.eks.:

Kundeanmeldelse kontorstol

HaraTech Nietzche er den sundeste kontorstol til ryggen

 • Derfor: avanceret ergonomi sikrer gode forhold for en sund ryg, men stolen ligger i den høje prisklasse.
 • Pris: fås i øjeblikket for 5.500,- DKK her.

Skal du have en kontorstol som tager det absolutte hensyn til ryggen, samtidig med, at den er behagelig at sidde på, får du ikke noget bedre end det patenterede system fra HaraTech Nietzche. Med det unikke sæde-system minimeres belastningen i lænden,

Det 2-delte sæde-system tilpasser sig dine bevægelser

HaraTech Nietzche er den eneste kontorstol med det 2-delte sæde-system, som betyder, at hver del kan bevæge sig op og ned uafhængig af hinanden. Det giver enorm fleksibilitet, og denne unikke og patenterede funktion skåner i høj grad din læn.

Ryglænets tre dele skåner ryggen

En anden uvurderlig egenskab hos HaraTech Nietzche er ryglænets tre dele. De fleste kontorstoles ryglæne har kun to bevægelige dele, men med HaraTechs tre dele får du ultimativ fleksibilitet, hvilket i sidste ende skåner ryggen. Det klart vigtigste stykke, nemlig det nederste, kan bevæge sig frem og tilbage. Det betyder, at ligegyldigt om du læner dig frem på kontorstolen eller ej, vil du altid have den optimale støtte til lænden.

Tryktesten taler for sig selv

HaraTech Doctor tryktest

HaraTech har lavet en såkaldt tryktest, som måler, hvor stort trykket er ved brug af HaraTech Nietzche-stolen i forhold til en almindelig kontorstol. Som det tydeligt ses, er trykket klart størst i den almindelige kontorstol (jo større tryk, jo rødere). Det betyder, at HaraTech Nietzche skåner ryggen klart mest.

Udover Nietzche kontorstolens hensyn til ergonomi, er kontorstolen også top funktionel med mange indstillingsmuligheder. Designet er der i Doctor bestemt også taget hensyn til.

HaraTech Nietzche er efter vores vurdering utvivlsomt den bedste kontorstol der findes på markedet – især hvad angår sundhed for ryggen. Taget alt i betragtning er prisen på en HaraTech Doctor også ganske rimlig, selvom det er en af de dyreste.

Specifikationer:

 • Det 2-delte sæde-system skåner lænden samtidig med, at det tilpasser sig dine bevægelser
 • Ryglænets tre dele bevæger sig uafhængigt af hinanden, hvilket skåner ryggen
 • Mange af egenskaberne ved HaraTech Nietzche er patenteret
 • Sædehøjde: 44-53 cm, Sædebredde: 50 cm, Sædedybde: 46 cm

Meget for pengene med IOO KMD, der også tager hensyn til ryggen

ioo-sort3
 • Derfor: gode kundeanmeldelser, mange indstillingsmuligheder og god nakkestøtte.
 • Pris: fås i øjeblikket for 4.799,- DKK her.

Med den ergonomiske kontorstol, IOO KMD, får man unægteligt meget for pengene. Ikke alene har IOO KMD-kontorstolen en professionelt look, den er også sund for ryggen.

Gittervævningen tilpasser sig ryggen

Ryglænet på kontorstolen er lavet af robust og skridsikker gittervævning. Den store fordel ved denne gittervævning er, at den tilpasser sig ryggen i højere grad end et pude-ryglæn. Det betyder, at ryggen får mere støtte, hvilket er sundere.

Mange indstillingsmuligheder

Med IOO-modellen kan du sidde ned, mens du indstiller stolen. På den måde bliver din indstilling af stolen også væsentlig mere præcis, og du får derfor stolen ligesom du ønsker. Udover den lette indstillingsproces af stolen, følger en fleksibel og tilpasset hovedstøtte med, som tilpasser sig hovedets bevægelser, så du undgår hold i nakken (se blot videoen nedenfor).

Kunderne er særdeles tilfredse

Ud af de fem kundeanmeldelser man kan finde på Istol.dk’s hjemmeside, får IOO KMD-kontorstolen gennemsnitlig 4,9 stjerner ud af 5. Du kan finde alle kundeanmeldelserne her. En af kunderne skriver bl.a.:

IOO KMD kundeanmeldelse

Ergonomisk Kontorstol IOO fra iStol.dk

YoGA Active uden ryglæn og med active sitting

 • Derfor: active sitting og uden ryglæn
 • Pris: fås i øjeblikket for 2.175,- DKK her.

Active sitting er et relativt nyt men stadigt mere populært koncept, som bygger på idéen om, at kontorstolen bør understøtte aktivering af kroppens egene muskler, navnlig i lænden. Derfor har denne stol ingen rygstøtte.

Som vi skriver om senere i artiklen, fraråder talrige videnskabelige studier active sitting med en stabilitetsbold, da det overbelaster læn og ryg. I stedet bør du bruge en kontorstol specielt udviklet til active sitting.

Specifikationer

Selve sædet kan bevæge sig både forlæns / baglæns, men også til siderne. Derudover kan man låse hjulene, hvilket giver variation og hjælper med at stabilisere rygraden.

YoGA Spine med uafhængige tværsnit i ryglæn

Pris: 2.799 DKK

Specifikationer: justerbar i højden, vippefunktion i ryglæn og unikt ryglæn hvis enkelte tværsnit bevæger sig uafhængigt af hinanden, hvilket sikrer top komfort

YoGA M5 med fodstøtte

Pris: 1.399 DKK

Specifikationer: høj kontorstol med armlæn som kan afmonteres, lændestøtte samt fodstøtte som kan justeres i højde

YoGA Twist med ryglæn som imiterer rygsøjlens bevægelser

Pris: 1.495 DKK

Specifikationer: Specielt udviklet ryglæn som imiterer rygsøjlens bevægelser, justerbar højde og vinkel på ryglænet.

Hvad siger faglitteraturen om ergonomiske kontorstole?

En god ergonomisk kontorstol kan beløbe sig op mod flere tusinde kroner. For de fleste er det derfor væsentligt at vide, om en ergonomisk kontorstol rent faktisk virker på rygproblemer. Så hvad siger faglitteraturen og videnskaben om ergonomiske kontorstole i relation til rygproblemer? Vi har gennemgået de væsentlige studier på området.

Metastudie af effekten af ergonomiske kontorstole på arbejdspladsen

Studiet “The effectiveness of a chair intervention in the workplace” udgivet 2012 af Niekerk, S. J; Louw, Q. A.; Hillier, S. er et metastudie. Et metastudie er en form for studie, som kombinerer resultaterne fra flere forskellige studier. Formålet med metastudiet var på baggrund af flere forskellige studier at vurdere, om investeringer i ergonomiske kontorstole på arbejdspladsen reducerer rygproblemer.

Metode

Forfatterne søgte studier blandt seks af de største forskningsdatabaser. Studierne blev inkluderet, hvis:

 • Studiet specifikt undersøgte sammenhængen mellem nye kontorstole og forbedringer i rygproblemer
 • Forsøgspersonerne overvejende havde arbejdsopgaver ved skrivebordet
 • Studiet efterfølgende målte resultatet baseret på parametre som muskel- og knoglebesvær samt postural tilpasning

Baseret på ovenstående kriterier blev i alt fem studier inkluderet, hvor antallet af forsøgspersoner varierede mellem 4 til 293. Tre af studierne var randomiserede, kontrollerede studier, mens de øvrige var enkelte casestudier. Tre af studierne fandt sted i et kontor, et af studierne på en tøjfabrik og sidste studie blandt universitetsstuderende.

Blandt alle studierne fik forsøgspersonerne en ergonomisk kontorstol med justerbare funktioner, som de desuden blev instrueret i at bruge.

Resultatet

Metastudiet fandt følgende tre resultater:

 • Alle fem studier fandt en signifikant reduktion i rygproblemer blandt forsøgspersonerne.
 • Kun et af studierne målte produktivitetsforbedringer som resultat af de ergonomiske kontorstole, men studiet fandt ingen signifikant forbedring ift. kontrolgruppen (der var produktivitetsforbedringer, men disse forbedringer var ikke over det statistiske signifikansniveau)
 • Alle studier på nær et målte reduktion i et specifikt område af ryggen (skulder og arme, hofte, skulder og lændehvirvelsøjlen), studiet som målte hele ryggen fandt den største reduktion af smerte i hals- og skulderområdet

Hvis du er interesseret, kan du læse hele metastudiet på PubMed Central her. De øvrige fem studier, som metastudiet er baseret på, kan findes her: Effect of office ergonomics intervention (her), A randomized controlled trial of chair interventions (her), A randomized controlled trial evaluating the effects of new task chairs (her), Impact of a joint labor-management ergonomics program (her) og An investigation into the immediate effects of the Bambach saddle seat (her).

[hr]

Studier: Stabilitetsbold eller ergonomiske kontorstole?

I takt med voksende rygproblemer blandt kontorarbejdere er stabilitetsbolde og lignende ‘active-sitting’-stole taget til i popularitet. Vi har derfor kigget på følgende tre studier, som undersøger, om stabilitetsbolde er bedre end ergonomiske kontorstole for ryggen: A comparative study of the stability ball vs. the desk chair, Stability ball versus office chair og Sitting on a chair or an exercise ball.

Metode

Første forskningartikel byggede på et studie af 28 forsøgspersoner. Man målte forsøgspersonernes rygholdning med en almindelig ergonomisk kontorstol og en stabilitetsbold med et måleinstrument ved navn Microscribe 3DX Digitiser. Resultatet blev suppleret med et spørgeskema. Det andet studie målte muskelaktiveringen blandt 14 forsøgspersoner. I et times interval blev muskelaktiviteten målt for både ergonomiske kontorstole og stabilitetsbolde, mens forsøgspersonerne udførte typiske kontoropgaver ved computeren. Det sidste studie målte både muskelaktivering og presset på rygsøjlen blandt 8 forsøgspersoner.

Resultat

Ovenstående tre studier fandt følgende resultater:

 • Ingen af studierne fandt en forskel mellem rygsøjlens kruming blandt kontorstole og stabilitetsbolde
 • Ingen af studierne fandt signifikant øget muskelaktivitet for forsøgspersoner, som brugte stabilitetsbolde
 • Alle studierne fandt ubehag blandt forsøgspersonerne ved brug af stabilitetsbolde i længere intervaller
 • Konklusion: alle studier anbefalede ergonomiske kontorstole fremfor stabilitetsbolde

Hvad er en ergonomisk kontorstol – og hvornår er den god?

Guide til sidestilling

Sidder du meget ned foran skrivebordet i hverdagen, og bakser du i forvejen med dårlig ryg, kan en ergonomisk kontorstol være nødvendig. En ergonomisk kontorstol, er en stol som giver brugeren mulighed for at sidde i en afbalanceret holdning, samtidig med, at den er sund for ryggen.

 • Sædehøjden skal kunne indstilles
 • Sædedybden skal kunne justeres og må ikke strække mere ud en 75% af lårets længde.
 • Sædet på stolen skal kunne indstilles skråt – både nedad og fremad
 • Polstringen på sædet skal være afrundet og nedadbøjet ved kanten. På den måde vil du ikke opleve manglende blodtilførsel i benene
 • Ryglæn og sæde skal kunne indstilles hver for sig- på den måde kan stolen tilpasse sig din krop bedst muligt
 • Ryglænet skal kunne indstilles, så det passer til lænets svaj i ryggen
 • Hvis din kontorstol har armlæn, skal disse kunne indstilles i henholdsvis bredde og højde
 • Polsteringen på sædet må ikke kunne glide
 • En god kontorstol bør som udgangspunkt have fem ben – på den måde opnås optimal stabilitet

Test af kontorstole

Når man vil anskaffe sig en kontorstol, er det særdeles vigtigt at læse tests og anmeldelser der er lavet af stolene, så man sikrer sig at få den kontorstol, der passer bedst til en. Vores test af kontorstole, er baseret på følgende kriterier:

 • Ergonomi, komfort og funktionalitet
 • Kundebedømmelser og -anmeldelser, som vi har fundet på nettet
 • Prisen i forhold til andre kontorstole i samme prisklasse

Selv om vi med ovenstående test har bestræbt os på at lave den bedste test af kontorstole, findes der også andre gode anmeldelser på nettet. Bl.a. har Politiken udgivet en artikel her, som mere er generelle råd til at købe kontorstol, end det er direkte anbefalinger til kontorstole.

Hvordan undgår man rygproblemer?

En udbredt myte er, at stillesiddende arbejde forårsager rygproblemer. Det er faktisk ikke tilfældet, og netop det faktum blev stadfæstet allerede i år 2000 i et stort metastudie af metastudie af Hartvigsen et al. Metastudiet inkluderede 35 relevante eksperimenter og forsøgte at undersøge, om der var en positiv kausalitet mellem “sitting-while-at-work” og ryg- og lændesmerter. Studiet fandt ingen kausalitet med graden af siddende arbejde på jobbet og ryg- og lændesmerter:

“The extensive recent epidemiological literature does not support the popular opinion that sitting-while-at-work is associated with low back pain.”

Så selvom der er mange andre helbredsricisi forbundet med meget stillesiddende arbejde (og der er mange, læs bl.a. PainScience.com’s fremragende artikel), er rygsmerter og rygproblemer ikke en af dem. Hvis ikke stillesiddende arbejde forårsager rygproblemer, hvad gør så? Meget forskning tyder på, at genetik har mere at skulle have sagt, end hidtil antaget. F.eks. undersøgte man i studiet “The Twin Spine Study” forekomsten af diskus-degeneration blandt tvillinger. Undersøgelsen fandt, til trods for forskellige erhverv blandt tvillinger, en stor korrelation i forekomsten af diskus-degeneration blandt tvillingerne.

Så hvad kan man gøre for at undgå rygproblemer? Rigshospitalet har bl.a. givet følgende anbefalinger:

 • Motioner regelmæssigt og minimum 4 timer om ugen (gerne med styrketræning inkluderet)
 • Hvis du ryger, bør du overveje et rygestop. Undersøgelser har vist, at rygere oftere har rygsmerter end ikke-rygere. Rygning nedsætter blodgennemgangen, og flere områder i ryggen har ringe blodgennemstrømning. Det mener man kan være en af årsagerne til øget rygsmerter som ryger.
 • Undgå statiske arbejdsstillinger, brug en kontorstol med mange indstillingsmuligheder og skift gerne arbejdsstillinger flere gange om dagen

Hvad gør man, når man har rygproblemer?

Rigshospitalet.dk anbefaler følgende, hvis man har ryg- eller lændesmerter:

 • De fleste rygsmerter forsvinder af sig selv. Hvis der ikke er tegn på, at smerterne bliver bedre i løbet af 1-2 uger, kan du søge hjælp hos egen læge, kiropraktor el.lign.
 • Har du samtidig problemer med vandladning og/eller nedsat kraft i arme eller ben, gør du søge lægehjælp med det samme
 • Undgå hårdere belastning af ryggen de første dage og op til et par uger
 • Det kan hjælpe at lægge en ispose på det ømme sted i 20-30 minutter
 • Husk, at holde ryggen aktiv, at ligge stille er oftest ikke nogen god idé

Ergonomisk kontorstol til børn – Ergo Kid Flex

Døjer dit barn med ryg-, skulder- eller lænproblemer? Så er en ergonomisk kontorstol til dit barn et super godt køb. Der findes et hav af ergonomiske kontorstole til børn på nettet – fælles for dem alle er, at de med vilje er bygget mindre, så stolene imødekommer børnenes størrelser.

Desværre vokser børn typisk rigtig hurtigt, hvorfor kontorstolen måske hurtigt skal erstattes med en større størrelse. Til denne problematik kan Ergo Kid Flex være meget behjælpelig. Fordelene ved Ergo Kid Flex er mange:

 • Med ergo kid flex kan dit barn bevæge sig, også selvom de sidder ned, grundet den bevægelige balancefunktion Ergo ejer. Dette resulterer i forbedret koncentrationsevne, bl.a. bevist af tests lavet på forskellige skoler.
 • Med ergo kid flex undgår dit barn holdningsskader, idet barnet selv skal balancere på stolen.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

4 kommentarer til “Ergonomisk Kontorstol test: De 10 bedste til ryggen”

 1. Hej,
  Tak for en god artikel 🙂 . Jeg har kigget lidt på kontorstolene i henviste til, og de ser super ud (videoerne er i øvrigt virkelig godt lavet).

  men hvad med IKEA? Laver de ikke nogenlunde kontorstole?

  Svar
  • Hej Peter,
   Tak for din kommentar. Dog kan vi ikke tage æren for videoerne – De er lavet af istol.dk 🙂

   Mht. IKEA og deres kontorstole er det bestemt ikke noget jeg ville gå efter, hvis du ønsker en sund ryg. Generelt er de fleste ergonomiske kontorstole der koster under 2000,- DKK ikke særlig gode for ryggen.

   Håber svaret kan bruges,

   Svar
 2. Kender I om regler til skolemøbler?
  På min søns skole er møblerne meget gamle og nedslidte. Træstolene er hårde og mange af dem delvis i stykker (de vipper ukontrolleret), de kan kun indstilles i højde af pedalen (som aldrig bliver gjort). Efter reformen bliver børnene tvunget til at sidde meget mere, de har kun 2×15 min frikvarter og 30 min tvunget bevægelse i løbet af 7-8-timers lange dag.
  Jeg fik selv ondt i ryggen under 1-times lang forældremøde og tænkte at det er syndt for mit barn at han skal sidde på en hård stol hele dagen. Jeg gav ham en ordentlig (dog ikke stor) kontorstol med i skolen. Samme dag blev jeg bedt af viceinspektøren om at tage stolen hjem da man kun måtte bruge skolens møbler og de var ergonomisk korrekte på tidspunkt af indkøb (som jeg tror var for 15-20 år siden).
  Findes der egentlig nogen krav til skolemøblernes ergonomi? Jeg kan slet ikke fatte, at en forfærdelig hård træstol kan være ergonomisk korrekt, da jeg selv fik en skæv ryg af at sidde på sådan en stol i min skoletid.
  Det kan være en guldmine til møbelproducenter, hvis vi kan tvinge skolerne til at opgradere deres møbler eller bare tillade forældre om at købe ordentlige stole til deres børn.

  Svar
 3. Hvilken kontorstol er bedst. Futura TM eller HeraTech? Jeg har ikke ondt i ryggen, men skal bruge den til mit studie – 4-5 timer dagligt?

  Svar

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.