Pris på energimærke: Hvad koster energimærkning af boligen?

Siden 1997 har det været lovpligtigt at energimærke alle boliger, der skal sælges eller langtidsudlejes. Hvis du planlægger at sælge eller udleje din ejendom, skal den derfor have en gyldig energimærkning.

Energistyrelsen har fastsat en øvre honorargrænse for energimærkning. Nedenfor finder du de gældende honorargrænser samt prisestimater for, hvad en energimærkning koster.

Få 3 gratis tilbud på bygherrerådgivning og energimærkerapport

Ønsker du 3 gratis tilbud på bygherrerådgivning og energimærkning, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige bygherrerådgivere, som udfører energimærkning. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

  • Hurtigt svar og fast tilbud i hele Danmark
  • Gratis og 100% uforpligtende

Hvad koster en energimærkning?

Hvis du ønsker at sælge eller langtidsudleje din bolig, skal den have et energimærke. For at få et energimærke skal du kontakte en energikonsulent, der gennemgår bygningen og vurderer energiklassen på dit hus.

Du kan naturligvis selv vælge, hvilken energikonsulent du ønsker at benytte til udarbejdelse af energimærkningen. Men lovgivning sikrer en øvre honorargrænse på energimærkningen.

Den øvre honorargrænse for energimærkning er fastsat af Energistyrelsen og reguleres årligt. De gældende maksimumpriser fra 1. januar 2024 er:

EjendomsspecifikationØvre honorargrænse inkl. moms
Enfamiliehus uden bygningsgennemgang*1.260 kr.
Ejendomme under 100 m²6.966 kr.
Ejendomme på 100-199 m²7.664 kr.
Ejendomme på 200-299 m²8.361 kr.
*: Nyere enfamiliehuse under 25 år kan energimærkes uden bygningsgennemgang (automatmærker).
Få 3 gratis tilbud på rådgivning og energimærkning
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Maksimumhonoraret nedsættes pr. 1. januar 2024 yderligere i følgende tilfælde (inkl. moms):

  • 417 kr., hvis ejendommen er opført efter 1. januar 1980.
  • 1.384 kr., hvis der allerede foreligger et energimærke udført efter reglerne fra 1. september 2006.
  • 277 kr., hvis konsulenten modtager målfaste tegninger med relevante oplysninger om rørlængder, dimensioner og isolering.

Priserne reguleres hvert år den 1. januar for at tage højde for inflation.

Energimærke inspektion

Hvad koster energimærkning af enfamiliehus typisk?

En energimærkning for et typisk enfamiliehus koster som regel fra 3.500 kr., afhængigt af ejendommens alder, størrelse, og beliggenhed.

Selv om der er indført et lovmæssigt prisloft for energimærkning, vil prisen dermed ofte være et godt stykke under den øvre honorargrænse.

Udføres energimærkningen i forbindelse med boligsalg, kan det betale sig at købe en samlet pakke med energimærke, tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Her skal du forvente en samlet pris omkring 7.000 – 13.000 kr.

Få 3 gratis tilbud på energimærkerapport
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er et energimærke?

Et energimærke er et dokument, der giver overblik over en ejendoms energiforbrug og energieffektivitet i forbindelse med bolighandel og langtidsudlejning. Energimærket har grundlæggende to formål:

  • Dokumentation af energiforbrug og energieffektivitet: Energimærket gør det nemt at sammenligne ejendomme, når de sælges eller udlejes.
  • Forslag til energiforbedringer: Rapporten giver konkrete forslag til, hvordan boligen kan gøres mere energieffektiv, hvad det vil koste og hvilke økonomiske og klimamæssige fordele det medfører.
Energimærke rentable besparelsesforslag
Et eksempel på rentable besparelsesforslag som fremgår af energimærkningsrapporten. Her anføres estimeret investering inkl. moms, årlig energibesparelse og årlig økonomisk besparelse.

Rapporten som medfølger energimærket kommer med to typer forslag til energiforbedringer:

  • Forslag der er rentable at udføre her og nu. Rentabilitet betyder, at energibesparelsen kan tilbagebetale investeringen inden de komponenter, der indgår i besparelsen, skal udskiftes igen. Hvis dette ikke er tilfældet, anses investeringen ikke at være rentabel, og investeringen er ikke anført.
  • Forslag som i forbindelse med renovering eller reparationer ofte vil være fordelagtige at udføre.
Få 3 gratis tilbud på energimærkerapport
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan forbedrer jeg energimærkningen?

Der findes generelt to elementer man kan skrue på for at forbedre sin energimærkning: varmekilden og husets energieffektivitet. Hvad angår husets energieffektivitet er de mest rentable energirenoveringer:

Hvordan rangeres energimærket?

Hver energimærke bliver rangeret efter en skala fra A2020 til G. A2020 er det mest energieffektive prædikat, mens G er det mindst effektive. Energimærket for huse minder således meget om de energimærker, som vi kender fra opvaskemaskiner, køleskabe og andre hårde hvidevarer.

Nedenfor kan du se skalatrinene for energiklasser og grænseværdierne opgivet i kWh/m2 år:

SkalatrinGrænseværdi i kWh/m2 år
A 202020
A 2015≤ 30 + 1000/A
A 2010≤ 52,5 + 1650/A
B≤ 70 + 2200/A
C≤ 110 + 3200/A
D≤ 150 + 4200/A
E≤ 190 + 5200/A
F≤ 240 + 6500/A
G> 240 + 6500/A

Et bedre energimærke øger ejendomsværdien

Undersøgelser har vist, at ejendomme med bedre energimærker typisk sælges til højere priser og hurtigere.

En undersøgelse fra Boligsiden.dk fra 2018 viste, at ejendomme med energimærke A i gennemsnit sælges for 3,5 mio. kr. med en salgstid på 119 dage, mens ejendomme med mærke G sælges for 1,4 mio. kr. og har en salgstid på 186 dage.

Ifølge Bolius stiger salgsprisen i gennemsnit med 500 kr. pr. kvadratmeter for hvert bogstav, energimærket forbedres. For en bolig på 170 m² kan det betyde en værdistigning på 85.000 kr.

Få 3 gratis tilbud på energimærkerapport
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar
Kilde: Energistyrelsen.

Hvornår skal en bolig have et energimærke?

Alle boliger skal have et energimærke ved salg eller langtidsudlejning – herunder villaer, rækkehuse og ejerlejligheder. Købere har krav på energimærkning, og siden 2010 har det været ulovligt at annoncere en bolig til salg uden et gyldigt energimærke.

Ligesom meget andet lovgivning gælder der dog en række undtagelser for krav om energimærkning ved salg eller langtidsudlejning:

BoligtypeKrav om energimærke ved salg eller langtidsudlejning?
EnfamiliehuseJa
Andels- og ejerlejlighederJa, men det er andels- eller ejerforeningens ansvar at udarbejde energimærke
RækkehuseJa
SommerhuseNej
Alle boligtyper under 60 m2Nej
Alle boligtyper med korttidsudlejning (maks. fire uger)Nej

Ældre ejendomme

Gamle som nye ejendomme skal have et energimærke ved salg. Energimærkningen sætte en køber i stand til at vurdere ejendommens energimæssige tilstand, ligesom en sælger, der har et godt isoleret hus, måske får bedre betingelser for at sælge boligen.

Ældre ejendomme overholder oftest ikke de nye energibestemmelser, og det er heller ikke et krav.

Andels- og ejerlejligheder

Når andels- og ejerlejligheder energimærkes ved salg eller langtidsudlejning er det ikke den enkelte lejlighed, der skal energimærkes, men hele lejlighedskomplekset i den pågældende forening.

Således er det andels- eller ejerforeningen, som har ansvar for at få udarbejdet et energimærke, og som ejer eller andelshaver kan du derfor kræve dette overfor foreningen ved salg eller langtidsudlejning. Er energimærket dog under 10 år gammelt fra udstedelsesdatoen, er energimærket stadig gyldigt, hvorfor et nyt energimærke ikke er nødvendigt.

Sommerhuse

Det er ikke et lovkrav, at sommerhuse energimærkes ved salg eller langtidsudlejning.

Hvor længe er et energimærke gyldigt?

Et energimærke har en gyldighed på 10 år fra udstedelsdatoen. I september 2017 blev energimærkereglerne ændret i en bekendtgørelse, således at gyldigheden blev forlænget fra syv til 10 år. Dette gælder også med tilbagevirkende kraft. Den forlængede gyldighed gælder altså også for energimærker udarbejdet mellem 1. sep. 2006 til 31. jan. 2011, der, ved tidligere bekendtgørelser, har fået gyldigheden forlænget til syv år fra de oprindelig fem år.

Vær opmærksom på, at energimærkningen mister sin gyldighed, hvis du bygger om, tilbygger eller udfører andre ændringer i et omfang, der påvirker boligens energiforbrug.

Udformningen af energimærket

Energistyrelsen har fastlagt retningslinjerne for, hvordan energimærkningsrapporten opbygges samt hvilke oplysninger den skal indeholde. Det sikrer ensartede rapporter, som kan sammenlignes, uanset hvilken energikonsulent der har foretaget energimærkningen.

Hvis du søger i Energistyrelsens database, Boligejer.dk, vil du se, at energimærkningsrapporterne ligner hinanden i format.

Sådan bør opgavebeskrivelsen til energimærke udformes

Når du indhenter tilbud på en energimærkerapport, skal du som regel udarbejde en kort opgavebeskrivelse til energikonsulenten, som han kan udregne prisen på energimærket ud fra.

De fleste energikonsulenter vil kun efterspørge adressen til den ejendom, der skal udarbejdes energimærke for. Energikonsulenten vil nemlig kunne slå adressen op på Energistyrelsens Boligejer.dk for at indhente alle relevante oplysninger. Dog vil det efterlade et bedre indtryk, hvis du i opgavebeskrivelsen angiver følgende:

  • Adresse på ejendommen
  • Samlede boligareal i kvadratmeter for ejendommen
  • Hvorvidt der tidligere er udarbejdet energimærke for ejendommen og i så fald hvornår
  • Om der foreligger målfaste tegninger, som indeholder information om rørlængder og -dimensioner samt om isoleringstykkelser i skjulte konstruktioner.

Eksempel på en opgavebeskrivelse til energimærkning

Kære Energikonsulent

Vi bor på Lyngkjærvej 64, 2765 Smørum og ønsker en energimærkning af ejendommen. Ejendommen har et boligareal på 182 m2. Ejendommen er opført i 1965, og der er tidligere udarbejdet energimærke for ejendommen den 8. maj 2005. Vi har ikke målfaste tegninger af ejendommen.

Vi ser frem til at høre fra jer om tidsplan og pris.

Bedste hilsner

Hvem udfører energimærkninger?

Det er kun energikonsulenter, som har autorisation fra Energistyrelsen, som kan udføre energimærkninger. Der findes to slags energikonsulenter: energikonsulenter som udfører energimærker for en- og flerfamiliehuse under 500 kvadratmeter samt energikonsulenter som udfører energimærker for flerfamiliehuse over 500 kvadratmeter, erhvervsejendomme samt offentlige ejendomme.

I 2022 er der 194 energikonsulenter, som udfører energimærker for en- og flerfamiliehuse under 500 kvadratmeter samt 158 energikonsulenter som udfører energimærker for flerfamiliehuse over 500 kvadratmeter, erhvervsejendomme samt offentlige ejendomme.

Du kan se den fulde oversigt over autoriserede energikonsulenter på Energistyrelsens hjemmeside Sparenergi.dk.

Hvilket parameter skal jeg vælge energikonsulenten ud fra?

Når du skal have udarbejdet et energimærke til din ejendom, fx ved salg eller langtidsudlejning, bør du indhente flere tilbud fra forskellige energikonsulenter – derved sikrer du den bedste pris.

Energimærkerapporten er særdeles ensartet, da Energistyrelsen har fastlagt retningslinjerne for, hvordan energimærkningsrapporten opbygges samt hvilke oplysninger den skal indeholde. Derfor er der som udgangspunkt ikke nævneværdig forskel på hvilken energikonsulent du vælger. Du bør derfor udelukkende vælge det tilbud til den laveste pris.

Sådan finder du boligens energimærkerapport

Hvis du vil finde din egen eller en anden boligs energimærke, kan du bruge Energistyrelsens Boligejer.dk.

  1. Indtast adressen
  2. Vælg Energimærkerapport
Energimærkerapport
Få 3 gratis tilbud på energimærkerapport
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

4 kommentarer til “Pris på energimærke: Hvad koster energimærkning af boligen?”

  1. Hej kan i lave en ny energiberegning på min andelsbolig da vi skal have ny inden salg og den vi har er udløbet i marts 21

    Svar
    • Hej Christian

      Almindeligvis vil det være andelsboligforeningens ansvar at få udarbejdet en energimærkning af hele lejlighedskomplekset. Når andels- og ejerlejligheder energimærkes ved salg eller langtidsudlejning er det nemlig ikke den enkelte lejlighed, der skal energimærkes, men hele lejlighedskomplekset i den pågældende forening.

      Jeg vil derfor anbefale, at du tager kontakt til andelsforeningens bestyrelse for at få udarbejdet energimærkningen.

      Bh Primabolig.dk

      Svar
  2. En bedre energimærkning øger ejendomsværdien, så det er værd at lave det.
    Det er interessant for mig, hvordan det vil påvirke kontorernes værdi, da energimærker kræves for kontorbygninger fra 2023.

    Svar

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.