En carport beskytter bilen mod vind og vejr, og mange kombinerer carporten med et integreret redskabsrum.
Når der skal etableres ny carport er det oftest lettest at købe en færdigbygget carport og hyre et byggefirma til støbning af fundament, montering af carporten samt evt. montering af tagbelægning.
Se nedenfor om hvad det koster at etablere ny carport, og læs om gældende regler.
Ønsker du gratis rådgivning og tre tilbud på opførelse af ny carport, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige håndværkerfirmaer – uanset om du ønsker en færdigbygget eller specialbygget carport. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
- Tilbud i hele landet til alle typer carporte (færdigbygget, specialbygget, muret eller af træ)
- Uforpligtende og med gratis indledende rådgivning
- Hurtigt svar
Hvad koster en færdigbygget carport inkl. montering?
En færdigbygget carport koster mellem 7.500 – 50.000 kr. for enkel carport med plads til én bil og 20.000 – 130.000 kr. for en dobbelt carport med plads til to biler.
Prisen afhænger bl.a. af materialevalg samt evt. tilvalg som et integreret skur. Tillægges der et integreret skur skal man typisk lægge 20.000 – 40.000 kr. oveni prisen for den færdigbyggede garage.
Enkelt carport | Dobbelt carport | |
---|---|---|
Træ | 7.500-30.000 kr. | 20.000-50.000 |
Stål | 10.000-50.000 kr. | 50.000-130.000 |
Udover selve carporten skal der påregnes monteringsomkostninger på 10.000 – 25.000 kr. afhængig af carportens størrelse og kompleksitet. Hertil kommer udgifter til klargøring af grunden med støbt fundament, som normalt løber op i 15.000 – 35.000 kr.
Kan man selv støbe fundament og montere carporten?
Det frarådes generelt at støbe fundament og montere carporten selv, medmindre man har erfaring med den slags arbejde. Der er nemlig en del ting der kan gå galt, og så risikerer man at carporten ikke bliver stabil og holdbar.
For at gøre arbejdet lidt lettere for dig selv, kan du vælge at bruge punktfundamenter i stedet for et støbt fundament. Punktfundamenter er præfabrikerede “fødder” af beton, som kan sættes direkte i jorden uden det store gravearbejde. Dermed sparer du en del tid og besvær.
Hvordan etableres fundament til carporten?
Der findes flere forskellige typer fundamenter, der er velegnede til carporte. Valget afhænger bl.a. af carportens størrelse, de lokale vejrforhold og jordbundstypen. De to mest udbredte fundamenttyper til carporte er:
- Stribefundament: Velegnet til store carporte, dobbeltcarporte og på blød jord. Giver god stabilitet, også i områder med meget sne.
- Punktfundament: Velegnet til enkeltstående carporte, forudsat at underlaget er ensartet. Består typisk af ni punkter, hvor de yderste stolper sættes fast i beton.
- Andre fundamenttyper er skruefundamenter, hvor store skruer drejes ned i jorden, samt rammefundamenter med jordankre af stål, der bankes i jorden med maskine.
Det er værd at bemærke, at skruefundamenter er en relativt ny fundamenttype, der har en tvivlsom robusthed. og rammefundamenter er relativt nye fundamenttyper og at der for skruefundamenter, og der har været rejst tvivl om robustheden, ligesom rammefundamenter er uegnede i blødt jord.
Uanset fundamenttype er processen nogenlunde den samme:
- Afmærk fundamentets placering og størrelse
- Grav ud til den nødvendige dybde (typisk 80-90 cm)
- Fyld op med stabilgrus og placer evt. forskalling
- Støb fundamentet i beton og placer ankrene til carportens stolper
- Lad betonen hærde i ca. en uge
Har man mod på det, kan man godt støbe fundamentet selv. Men det kræver omhu, det rigtige udstyr og gerne lidt erfaring. Ellers er det en god idé at alliere sig med en fagmand, så man er sikker på et stabilt og holdbart resultat.
Kræver det byggetilladelse at etablere ny carport?
Som udgangspunkt skal der søges byggetilladelse hos kommunen i forbindelse med opførelsen af ny carport, hvis carporten samt andre sekundære byggerier tilsammen overstiger 50 m2 i grundareal (20 m2 for rækkehuse).
Med de nye regler i Bygningsreglementets BR18 behøver man ikke ansøge om byggetilladelse, hvis carporten og andre sekundære byggerier (skur, udehus, garage mv.) tilsammen ikke overstiger 50 m2 i areal og er fritstående. Læs mere i Bygningsreglementets afsnit om garager, udhuse mv.
Reglerne for hvornår der skal søges byggetilladelse kan dog variere fra kommune til kommune. Derfor er det altid en god idé at kontakte din kommunes tekniske forvaltning for at høre, om det vil kræve byggetilladelse i dit tilfælde.
Hvilke love og regler skal jeg være opmærksom på, når jeg vil opføre ny carport?
Lokalplan
En lokalplan er en detaljeret plan med bindende bestemmelser for et afgrænset område i en kommune. Lokalplanen skal overholdes uanset om man kan opføre carporten uden byggetilladelse eller ej.
Lokalplanen kan fx indeholde bestemmelser om størrelse, placering på grunden, udformning, tagform og materialer, der anvendes som beklædning til carporten – og om en carport overhovedet er mulig.
Sådan finder du lokalplaner, som din ejendom er omfattet af:
- Gå ind på Plandata.dk
- Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit” eller indtast ejendommens adresse på “Søg_adresse”.
- Tryk på et af markeringerne på kortet
Servitutter
Der kan være tinglyste servitutter der regulerer, hvad, hvor og hvordan du må bygge på den enkelte grund, herunder carporte. Du kan finde servitutter på Danmarks domstoles Tinglysning.dk ved at logge ind med MitID.
Du kan læse mere om love og regler for ny carport i Bolius’ artikel her.
Bygningsreglement
Bygningsreglementets regler skal altid overholdes. Her er nogle hovedregler:
- Carporte må som udgangspunkt placeres 2,5 meter fra skel. Hvis de placeres tættere, må de maks. være 2,5 meter høje og skal overholde visse regler om længde langs skellet og opsamling af regnvand.
- Døre og vinduer må ikke vende mod naboskellet, hvis carporten ligger tættere på skel end 2,5 meter.
- Carporten skal brandsikres, hvis den ligger tættere end 2,5 meter fra andre bygninger.
Læs mere herom i de følgende afsnit.
Byggelinjer, beskyttelseslinjer og fredninger
Undersøg om din grund er omfattet af byggelinjer samt naturbeskyttelseslinjer ift. strand, sø, å, kirker, fortidsminder samt skov. Det gælder især i sommerhusområder. Vær også opmærksom på eventuelle fredninger.
Grundejerforeningsvedtægter
Hvis du bor i et område med en grundejerforening, skal du tjekke vedtægterne for bestemmelser om carporte. Der kan være krav til fx placering og materialevalg.
Hvilke regler gælder der for carportens højde og placering ved mere end 2,5 m til skel?
Ifølge Bygningsreglementets Byggeret og helhedsvurdering skal alle bygninger som udgangspunkt placeres 2,5 meter fra skel til nabo, sti og offentlig vej. Der kan dog gøres undtagelser ved carporte (mere herom i næste afsnit).
Hvis carporten er placeret mere end 2,5 meter fra skel, må den maksimale højde på carporten være: 1,4 meter x afstand til skel. Er carporten fx placeret 2,5 meter fra skel, må carporten maksimalt være 3,5 meter høj (1,4 x 2,5 meter = 3,5 meter).
Hvilke regler gælder der, hvis min carport skal stå tættere end 2,5 m til skel?
Normalt skal alle bygninger på din grund placeres mindst 2,5 meter fra skel mod nabo, vej og sti. Der gælder dog en undtagelse for carporte og garager, som godt må stå tættere på skel.
Hvis du ønsker at placere din carport tættere på skel end 2,5 meter, skal du dog overholde følgende skærpede krav, jf. Bygningsreglementet (BR18 § 183):
- Ingen del af carportens ydervægge eller tag må være højere end 2,5 meter, hvis carporten ligger mindre end 2,5 meter fra skel.
- De sider af carporten, som vender mod skel, må tilsammen højst være 12 meter lange.
- Du må ikke lave vinduer, døre eller andre åbninger i de sider af carporten, der vender mod skel.
Hvilke krav gælder for brandsikring af carporten?
Generelt skal en carport eller garage holde en afstand på mindst 2,5 meter til andre bygninger på grunden for at undgå brandspredning. Hvis carporten ligger tættere på andre bygninger end 2,5 meter, stilles der særlige krav til brandsikring.
Hvis carporten er sammenbygget med boligen, skal den adskilles fra resten af huset med en brandklassificeret bygningsdel, som minimum en EI30-konstruktion for at sikre mod brand i 30 minutter. Det sikrer, at en evt. brand ikke spreder sig fra carporten til boligen.
Hvad er forskellen mellem en garage og en carport?
Garagen er en lukket bygning, typisk i mursten eller træ, med plads til opbevaring og kan isoleres til kontor el.lign. Carporten er åben med tag på stolper og skærmer mindre for vejr og vind. Den kan have én væg som læ. Carporten er enklere og billigere end garagen.
Valget afhænger af behov. En carport er nok til bilopbevaring. Ønsker man opbevaringsplads, værksted eller kontor, er en garage mere velegnet. Alternativt er det værd at overveje en carport med integreret skur. Læs mere om garager i vores artikel her.
Kilder og henvisninger
- https://bygningsreglementet.dk/Historisk/BR18_Version7/Tekniske-bestemmelser/05/Vejledninger/Generel_Brand/Enfamiliehuse?Layout=ShowAll
- https://bygningsreglementet.dk/Historisk/BR18_Version1/Tekniske-bestemmelser/08/Krav?Layout=ShowAll
- https://bygningsreglementet.dk/Historisk/BR18_Version1/Administrative-bestemmelser/BRV/Sekundaer-bebyggelse?Layout=ShowAll
- https://www.bolius.dk/det-skal-du-tjekke-foer-du-bygger-carport-12584