Måske skal lejligheden sælges, eller måske er den lige købt. Uanset årsagen er det nødvendigt at renovere lejligheder fra tid til anden. Man inddeler generelt renoveringer af lejligheder i overfladerenoveringer, almindelig renovering samt totalrenoveringer, hvor totalrenoveringer – som navnet antyder – er mere omfattende og dyrere.
Prisen på renoveringen af lejligheden afhænger selvsagt af omfanget af renoveringen typisk inddelt i overfladerenovering, almindelig renovering og totalrenovering. Nedenfor finder du prisestimater, priseksempler og råd til opgaven.

3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige totalentrepriser. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Tilbud i hele landet
- 100% uforpligtende
- Hurtigt svar
Hvad koster renovering af lejligheden?
Primabolig.dk har indsamlet 63 fakturaer fra tidligere renoveringer af lejligheder ved totalentreprise i Danmark. Dertil har vi beregnet den gennemsnitlige kvadratmeterpris for henholdsvis overfladerenovering, almindelig renovering og totalrenovering af lejligheden. Prisen er alt inklusive:
- Overfladerenovering af lejlighed: 4.000-5.000 DKK per kvadratmeter
- Almindelig renovering af lejlighed: 6.500-8.500 DKK per kvadratmeter
- Totalrenovering af lejlighed: 12.000-14.000 DKK per kvadratmeter
Overfladerenovering omfatter typisk spartling og maling af hele lejlighedens vægge og lofte, nyt trægulv og lignende. En almindelig renovering omfatter foruden maling og nyt trægulv typisk også renovering af badeværelse og køkken samt forskellige el-installationer. Endelig vil en totalrenovering inkludere mere omfattende renoveringer.
Priseksempler for renovering af lejlighed
Foruden kvadratmeterprisen vil det være en god idé at orientere sig i vores priseksempler nedenfor, da det belyser, hvad de enkelte elementer i renoveringen må forventes at koste. Priserne er alt inklusive (aflønning af håndværkere, materialer, moms mv.):
Priseksempel: Almindelig renovering af 79 m2 lejlighed
Følgende priseksempel er en faktura for en almindelig renovering af en lejlighed på 79 m2 i ydre Aarhus, som Primabolig.dk har tilset. Opgaven var udført ved totalentreprise, så udgifter til projektstyring, koordinering mv. er inkluderet i prisen. Renoveringen krævede ikke byggetilladelse.
- Nedrivning og diverse driftudgifter: 30.000 DKK
- Renovering af badeværelse (VVS-arbejde, håndværkerarbejde samt VVS-materialer, fliser mv.): 130.000 DKK
- Flytning af eksisterende køkken (VVS-arbejde med flytning af rørsystem, el-installationer, materialer til nyt køkken mv.): 180.000 DKK
- Renovering af vaskerum/bryggers: 50.000 DKK
- Nyt parketgulv (aflønning af tømrer samt materialer) på 65 m2: 120.000 DKK
- Maling af lejlighedens loft og vægge (aflønning af maler samt materialer): 45.000 DKK
- Diverse øvrige el-installationer i etageejendommen (udført af autoriseret elektriker): 23.000
- Samlet pris: 578.000 DKK alt inklusive
- Kvadratmeterpris: 555.000 DKK / 79 m2 = 7.316 DKK per kvadratmeter
Hvad afhænger prisen af?
Ovenstående estimater for kvadratmeterprisen kan være et godt udgangspunkt for at overveje, om der er luft i budgettet til at renovere lejligheden nu, eller om der må spares lidt op, før der er luft i budgettet.
- Læs også: Hvad koster maling af lejlighed?
Hvis du først har vurderet, at der er luft i budgettet til at renovere lejligheden, lønner det sig at gå mere i detaljer om, hvad renoveringen konkret skal omfatte. Skal badeværelset renoveres? Skal der nyt køkken til? Eller er der blot tale om en maleropgave måske kombineret med gulvafhøvling og gulvafslibning? Priseksemplerne øverst i artiklen kan give dig en idé om, hvad de enkelte dele af renoveringen koster.
Når du påtænker en renovering, gælder det også om at være realistisk omkring, hvad der skal laves og hvad der er budget til. Nyt badeværelse eller køkken er typisk tungtvejende opgaver rent prismæssigt, så hvis der kun er begrænsede midler er det værd at overveje, om de tungtvejende opgaver kan vente.
Prisen for renoveringen af lejligheden afhænger bl.a. af:
Antal kvadratmeter
Lejlighedens antal kvadratmeter er naturligvis en væsentlig faktor for, hvad den endelige pris på renoveringen af lejligheden bliver. Dog vil man ofte også se, at kvadratmeterprisen falder, jo større lejligheden er. Det skyldes, at faste udgifter til totalentreprenøren kan fordeles på flere kvadratmeter. Derfor skal du, alt andet lige, budgettere med en noget højere kvadratmeterpris for en 50 m2 lejlighed sammenlignet med en 100 m2 lejlighed.
Renovering af køkken, badeværelse og vaskerum er dyrt
Badeværelse, køkken, vaskerum og lignende vådrum er kronologisk dyre at renovere. Det skyldes, at renovering af disse omfatter kompliceret arbejde med rør, elektricitet, ventilation og membraner, som skal udføres af en autoriseret elektriker og en autoriseret blikkenslager for at være lovlige.
For en totalrenovering af et badeværelse kan det koste mellem 130.000 og 260.000 kroner, mens et køkken ofte kan koste fra 65.000 kroner inklusive rørlægning, VVS og elektriker.
Det er dyrt at flytte køkken og badeværelse
Hvis du ændrer rumplanen, ender man ofte med en højere pris, især hvis kan du også let ende med højere omkostninger, især hvis du vil flytte køkken og badeværelse. Det skyldes, at det som regel vil kræve nye el- og VVS-installationer, der som sagt skal udføres af hhv. en autoriseret elektriker og blikkenslager for at være lovlige.
Der er også begrænsninger for, hvilke strukturelle ændringer du kan foretage i en lejlighed. F.eks. er det ikke altid muligt at flytte badeværelset, fordi det kræver helt nye VVS-installationer, og fordi det kan medføre uhensigtsmæssig belastning af konstruktionen (badeværelsetsgulv er ofte tunge). Derfor kan det være en god idé at tage en snak med entreprenøren om, hvad der kan lade sig gøre.
Før-efter-billeder: Inspiration til renovering af lejligheden
På Instagram kan man finde en lang række før-efter-billeder til inspiration for renovering af lejligheden. Her er blot et udsnit fra hashtagget #lejlighedsrenovering:
















Sådan udarbejder du en opgavebeskrivelse til renovering af lejligheden

Det er det vigtigt, at du er detaljeret og omhyggelig i din beskrivelse af byggeopgaven, når du indhenter tilbud fra totalentrepriser til renovering af lejligheden, da det kan være en omfattende opgave. Derved vil du få et retvisende billede af prisen og undgår misforståelser med entreprenøren senere i processen.
En opgavebeskrivelse til renovering af lejligheden bør indeholde:
- Adresse på lejligheden
- Antal kvadratmeter på lejligheden
- Om opgaven skal inkludere maling af lejligheden, nyt gulv, renovering af badeværelse, køkken eller lignende
- Ønsket startdato for projektet
- Vedlagte fotos af lejligheden
Eksempel på opgavebeskrivelse til ny tilbygning
Kære [Totalentreprise]
Vi bor i ejerlejlighed på [adresse på lejligheden] og ønsker at indhente tilbud på totalentreprise af renovering af lejligheden. Lejligheden måler 119 m2 og ønsker at indhente tilbud på maling af vægge og loft, afhøvling og slibning af parketgulv på 89 m2 samt renovering af badeværelset som måler 8 m2. Vi forestiller os, at projektet påbegyndes indenfor et par måneder.
Jeg ser frem til at høre fra jer med pris og tidshorisont.
Bedste hilsner
Hvordan kan man spare penge på renoveringen?
Hvis du har et begrænset budget og har erfaring fra lignende byggeopgaver, kan du spare penge ved selv at stå for projektstyring, koordinering med håndværkere og indkøb af materialer og således blot tilkøbe arbejdstimer hos håndværkerne. Det medfører, at du sparer penge på totalentreprisen, men medfører også, at du selv skal stå for meget af arbejdet.
Kræver det byggetilladelse at renovere lejligheden?
Langt de fleste opgaver som er omfattet ved en renovering af lejligheden kræver ikke byggetilladelse. Ombygninger indenfor lejligheden kan udføres uden byggetilladelse, så længe byggearbejdet ikke medfører ændringer af de bærende konstruktioner eller forudsætninger for bygningens brandmæssige forhold.
Bemærk, at reglerne for hvorvidt renoveringen kræver byggetilladelse varierer fra kommune til kommune. Det kan derfor være en god idé, at du orienterer dig på din kommunes hjemmeside, og ringer til kommunens teknik- og miljøforvaltning ved tvivlsspørgsmål.
Eksempler på renoveringer af lejligheden som ikke kræver byggetilladelse
- Skillevægsændringer (ikke-bærende/stabiliserende vægge), når alle opholdsrum fortsat har vinduer direkte til det fri
- Nedsænke lofter
- Blænde døre inde i lejligheden
- Renovere eller udvide dit køkken
- Flytte køkkenet til et andet rum i lejligheden
- Renovere eller udvide badeværelset
Eksempler på renoveringer af lejligheden som ofte kræver byggetilladelse
- Etablering af altan
- Ændring på de bærende konstruktioners virkemåde, f.eks. nyt dørhul i en bærende væg, eller støbt gulv der merbelaster konstruktionen med over 5% af den oprindelige belastning
- Ændring på forudsætningerne for de brandmæssige forhold, f.eks. ved at blænde lejlighedens adgang til bagtrappen eller gøre flugtvejene smallere
- Udvidelse af lejligheden, f.eks. ved at inddrage fælles trappeareal, loft eller kælder til lejligheden