Måske skal lejligheden sælges, eller måske er den lige købt. Uanset årsagen er det nødvendigt at renovere lejligheder fra tid til anden.
Man inddeler generelt renoveringer af lejligheder i overfladerenovering, almindelig renovering samt totalrenoveringer, hvor totalrenoveringer – som navnet antyder – er mere omfattende og dyrere.
Ønsker du gratis rådgivning og tre tilbud på en lejlighedsrenovering, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige håndværkerfirmaer, som specialiserer sig i renoveringer af lejligheder. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
- Tilbud i hele landet uanset opgaven
- Uforpligtende og med gratis indledende rådgivning
- Hurtigt svar
Hvad koster renovering af lejligheden?
Prisen på en lejlighedsrenovering afhænger i sagens natur af, hvor omfattende renoveringen er. Renoveringen kan overordnet opdeles i følgende niveauer og erfaringsmæssige priser:
- Overfladerenovering af lejlighed: 4.000-5.000 kr. pr. m2. Omfatter spartling og maling af hele lejligheden (vægge, lofter, træværk) samt slibning eller afhøvling af trægulvet.
- Almindelig renovering af lejlighed: 6.500-8.500 kr. pr. m2. Inkluderer foruden maling og nyt trægulv også renovering af badeværelse, køkken samt diverse el-installationer.
- Totalrenovering af lejlighed: 12.000-14.000 kr. pr. m2. Inkluderer foruden ovenstående mere gennemgribende ændringer som fx nedrivning af bærende væg samt omfattende køkken- og badeværelsesrenovering.
Hvis du planlægger en større renovering, er det en god idé at budgettere med en buffer på omkring 10-20 pct. af det samlede budget for uforudsete udgifter og ændringer.
Priseksempler på renovering af lejlighed
Udover kvadratmeterprisen kan det være nyttigt at se nærmere på konkrete priseksempler, da de illustrerer de forventede omkostninger for de enkelte elementer i en renovering:
Priseksempel: Almindelig renovering af 79 m2 lejlighed
Nedenstående priseksempel tager udgangspunkt i en faktura for en almindelig renovering af en lejlighed på 79 m2 beliggende i det ydre Aarhus. Da opgaven blev udført som en totalentreprise, er udgifter til projektstyring og koordinering inkluderet i prisen.
- Nedrivning og diverse driftsudgifter: 30.000 kr.
- Badeværelsesrenovering (VVS- og håndværkerarbejde, nye fliser, vask mv.): 130.000 kr.
- Renovering af eksisterende køkken (VVS-arbejde ifm. nyt rørsystem, el-installationer, nyt køkkensystem mv.): 180.000 kr.
- Renovering af vaskerum/bryggers: 50.000 kr.
- Gulvslibning af parketgulv på 65 m2: 120.000 kr.
- Maling af lofter og vægge: 45.000 kr.
- Diverse øvrige el-installationer (udført af aut. elektriker): 23.000 kr.
Samlet pris: 578.000 kr. alt inkl. (7.316 kr. pr. m2)
Priseksempel: Totalrenovering af 110 m2 lejlighed
Totalrenovering af en lejlighed på 110 m2 beliggende på Frederiksberg. Renoveringen omfatter mere gennemgribende ændringer og er udført som en totalentreprise, hvorfor udgifter til projektstyring og koordinering er inkluderet i prisen.
- Nedrivning af bærende væg og diverse driftsudgifter: 75.000 kr.
- Omfattende badeværelsesrenovering (flytning af vægge, nyt vådrumssystem, nye fliser, bruseniche, gulvvarme mv.): 350.000 kr.
- Totalrenovering af køkken (nyt køkkensystem, hårde hvidevarer, flytning af rørsystem, el-installationer mv.): 400.000 kr.
- Omlægning af eksisterende planløsning (flytning af døre og vægge): 150.000 kr.
- Nyt egetræsparket i hele lejligheden (110 m2): 275.000 kr.
- Maling af lofter, vægge og træværk i hele lejligheden: 110.000 kr.
- Omfattende el-installationer i hele lejligheden (nyt eltavle, nye stik og afbrydere mv.): 90.000 kr.
- VVS-arbejde i hele lejligheden (nyt rørsystem, radiatorer mv.): 150.000 kr.
Samlet pris: 1.600.000 kr. alt inkl. (14.545 kr. pr. m2)
Hvad afhænger prisen på en lejlighedsrenovering af?
Når du overvejer at renovere din lejlighed, er det vigtigt at være realistisk omkring, hvad der skal laves, og hvad der er budget til.
Nyt badeværelse eller køkken er fx dyre renoveringer, så hvis budgettet er begrænset, er det værd at overveje at bortprioritere denne del. Prisen på en lejlighedsrenovering afhænger bl.a. af:
Lejlighedens størrelse
Kvadratmeterprisen på renoveringen falder ofte, jo større lejligheden er, da faste udgifter til entreprenøren kan fordeles på flere kvadratmeter. Derfor er kvadratmeterprisen typisk højere for en 50 m2 lejlighed sammenlignet med en 100 m2 lejlighed.
Omfanget af renoveringen
Overvej nøje, hvad renoveringen konkret skal omfatte. Skal badeværelset eller køkkenet renoveres, eller er der primært tale om en maleropgave kombineret med gulvarbejde? Priseksemplerne tidligere i artiklen giver en idé om, hvad de enkelte dele af renoveringen koster.
Renovering af køkken, badeværelse og vådrum
Renovering af køkken, badeværelse og lignende vådrum er ofte dyrt, da det omfatter kompliceret arbejde med VVS, el, ventilation og membraner, som skal udføres af autoriserede fagfolk.
Flytning af køkken og badeværelse
Ændringer i rumplanen, især flytning af køkken og badeværelse, medfører ofte højere omkostninger og mere omfattende el- og VVS-installationer.
- LÆS OGSÅ: Hvad koster maling af lejlighed?
Tal med derfor med entreprenør om, hvad der er muligt inden for dit budget og lejlighedens rammer, hvis I overvejer muligheden for flytning af enten køkken eller badeværelse.
Før-efter-billeder: Inspiration til renovering af lejligheden
På Instagram kan man finde en lang række før-efter-billeder til inspiration for renovering af lejligheden. Her er blot et udsnit fra hashtagget #lejlighedsrenovering:
Sådan udarbejder du en opgavebeskrivelse til renovering af lejligheden
Det er det vigtigt, at du er detaljeret og omhyggelig i din beskrivelse af byggeopgaven, når du indhenter tilbud fra totalentrepriser til renovering af lejligheden. Derved er du sikret et retvisende billede af prisen og omfanget af projektet.
En opgavebeskrivelse til renovering af lejligheden bør indeholde:
- Adresse på lejligheden
- Antal kvadratmeter på lejligheden
- Om opgaven skal inkludere maling af lejligheden, nyt gulv, renovering af badeværelse, køkken eller lignende
- Ønsket startdato for projektet
- Vedlagte fotos af lejligheden
Eksempel på opgavebeskrivelse til ny tilbygning
Kære [Totalentreprise]
Vi bor i ejerlejlighed på [adresse på lejligheden] og ønsker at indhente tilbud på totalentreprise af renovering af lejligheden. Lejligheden måler 119 m2 og ønsker at indhente tilbud på maling af vægge og loft, afhøvling og slibning af parketgulv på 89 m2 samt renovering af badeværelset som måler 8 m2. Vi forestiller os, at projektet påbegyndes indenfor et par måneder.
Jeg ser frem til at høre fra jer med pris og tidshorisont.
Bedste hilsner
Hvordan kan man spare penge på renoveringen?
Hvis du har et begrænset budget og har erfaring fra lignende byggeopgaver, kan du spare penge ved selv at stå for projektstyring, koordinering med håndværkere og indkøb af materialer og således blot tilkøbe arbejdstimer hos håndværkerne.
Det medfører, at du sparer penge på totalentreprisen, men medfører også, at du selv skal stå for meget af arbejdet, som ellers ville varetages af totalentreprisen.
Hvilke regler gælder der for renovering af lejligheden?
Når du vil renovere lejlighed skal du være opmærksom på reglerne i bygningsreglementet samt vedtægter i din ejer- eller andelsforening:
Bygningsreglementet
Som andels- eller ejerlejlighedshaver er du underlagt Bygningsreglementet, som bl.a. definerer, hvornår der skal søges om byggetilladelse.
De fleste renoveringer i lejligheden kan foretages uden byggetilladelse, men der er undtagelser. Læs mere herom i afsnittet ‘Kræver det byggetilladelse at renovere lejligheden?‘.
Regler i ejerforeninger
Udover Bygningsreglementet er du også underlagt de gældende regler og vedtægter i din ejerforening. Ifølge normalvedtægten er den eneste begrænsning for lejlighedsrenoveringer, at de ikke må foretages i fællesarealer (opgang, kælder el.lign).
Normalvedtægten er dog kun et udgangspunkt, og den enkelte ejerforening kan have vedtaget andre regler. Om du skal ansøge eller blot informere ejerforeningens bestyrelse ved ombygning af din lejlighed, afhænger derfor af foreningens vedtægter.
Det er altid en god idé at kontakte ejerforeningens bestyrelse, hvis du er i tvivl om reglerne for renovering i din ejerforening.
Regler i andelsforeninger
I andelsboligforeninger gælder der overordnet set lignende regler som i ejerforeninger. Ifølge normalvedtægten for andelsboligforeninger er andelshavere berettiget til at foretage forandringer inde i boligen, så længe de ikke berører fællesarealer.
Ombygningen skal dog anmeldes skriftligt til bestyrelsen, som kan gøre indsigelse. En væsentlig forskel mellem ejer- og andelslejligheder er, at andelsforeningen som ejer af ejendommen skal give fuldmagt til andelshaveren, før kommunen kan give byggetilladelse til større ombygninger.
Kræver det byggetilladelse at renovere lejligheden?
De fleste renoveringsopgaver i en lejlighed kræver ikke byggetilladelse, så længe arbejdet ikke ændrer de bærende konstruktioner eller bygningens brandmæssige forhold. Dog kan reglerne variere fra kommune til kommune.
Orientér dig på din kommunes hjemmeside, og kontakt kommunens teknik- og miljøforvaltning, hvis du er i tvivl, om ombygningen i din lejlighed kræver byggetilladelse.
Selvom en given renovering ikke kræver byggetilladelse, vil det ofte kræve særskilt tilladelse hos din ejer- eller andelsforening.
Eksempler på renoveringer, der normalt ikke kræver byggetilladelse:
- Ændring af ikke-bærende skillevægge, så længe alle opholdsrum har vinduer til det fri
- Nedsænkning af lofter
- Blænding af døre inden for lejligheden
- Renovering, flytning eller udvidelse af køkken og badeværelse
Eksempler på renoveringer, der ofte kræver byggetilladelse:
- Etablering af altan
- Ændring af bærende konstruktioner, fx nyt dørhul i bærende væg eller støbt gulv, der øger belastningen med over 5 pct.
- Ændring af brandmæssige forhold, fx blænding af adgang til bagtrappe eller indsnævring af flugtveje
- Udvidelse af lejligheden ved inddragelse af fællesarealer som trappeopgang, loft eller kælder
Hvilken rækkefølge bør lejligheden renoveres i?
En velovervejet rækkefølge kan spare tid, penge og besvær undervejs i renoveringen. En renovering af lejligheden vil typisk bestå af følgende rækkefølge:
- Nedrivning og forberedende arbejde: Start med eventuel nedrivning af vægge, fjernelse af gamle gulve, køkken og badeværelse. Udfør derefter forberedende arbejde som føring af nye rør og kabler til el og VVS.
- Gulvarbejde: Når underlaget er klargjort, er det tid til at lægge nye gulve. Dette gøres før køkken og badeværelse installeres, da disse elementer ofte skal tilpasses gulvet.
- Montering af køkken og badeværelse: Montér køkken og badeværelse, når gulvene er klar. Sørg for, at alle installationer er udført korrekt og testet, før der fortsættes.
- Maling af lofter, vægge og træværk: Efter installation af køkken og badeværelse er det tid til at male lofter, vægge og til slut træværk. På denne måde undgår man skader på den nymalede overflade.
Kontakt evt. en byggerådgiver, som kan hjælpe med at planlægge rækkefølgen for renoveringen. Byggerådgiveren kan også hjælpe med hyring af en hovedentreprenør, som kan stå for hele renoveringen samlet, så du slipper for at koordinere med forskellige håndværkere.