Udskiftning af punkteret vindue: Hvad koster det? Se pris og hvordan

Punkterede termoruder medfører dårligere isolering, træk og et medtaget udseende på ruderne. Ved at udskifte det punkterede vindue sparer man på varmeregningen og forbedrer indeklimaet.

Læs hvad det koster at udskifte en punkteret rude, hvordan man kan se om en rude er punkteret og hvad der påvirker prisen.

Få 3 gratis tilbud på udskiftning af punkteret vindue

Ønsker du at indhente tilbud på udskiftning af punkterede ruder, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige vinduesmontører. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Når tre uafhængige firmaer konkurrerer om din opgave, er du sikret den bedste pris.

  • Tilbud i hele Danmark og hurtigt svar
  • Gratis indledende rådgivning til opgaven og 100% uforpligtende

Hvad koster det at udskifte en punkteret termorude?

Termoruderne skal udskiftes, når de er punkterede. Det kan du bl.a. se, når der dannes plamager af kondens imellem rudens to glaslag. Foto: arkiv.

En udskiftning af en punkteret termorude koster typisk mellem 1.000-2.500 kr. pr. vindue inkl. moms og arbejdsløn pr. vindue. Prisen afhænger dog af flere faktorer:

  • Rudestørrelse: Større ruder er dyrere end små ruder
  • Glastype: Energiruder og specialglas er dyrere end almindelige termoruder
  • Antal glas: Tre-lags ruder er dyrere end to-lags ruder
  • Adgangsforhold: Svært tilgængelige vinduer kan fordyre arbejdet

Den endelige pris vil afhænge af opgaven. Husk derfor at indhente flere tilbud.

Priseksempel

Som eksempel vil udskiftning af en 2-lags termorude på ca. 1 x 1 m typisk koste omkring 1.800-2.000 kr. En større rude på 1,5 x 1,5 m til fx et panoramavindue vil kunne koste 2.500-3.500 kr. at få udskiftet.

Få 3 gratis tilbud på udskiftning af punkteret rude
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan kan man se om en rude er punkteret?

Der er typisk tre synlige tegn på en punkteret termorude:

  • Dug eller kondens mellem glassene: Hvis du kan se dug eller kondens inde mellem de to lag glas, er det et tydeligt tegn på en utæthed i rudekanten, hvor fugtig luft trænger ind.
  • Misfarvning og aflejringer på indersiden: Punkteringer kan forårsage sodlignende, grå aflejringer og misfarvning på rudens inderside pga. fordampet fugt med urenheder.
  • Ruden ser mat eller sløret ud: I takt med at der trænger mere fugt ind, får ruden generelt et mere mat, sløret eller uklart udseende udefra.
Er termoruden punkteret?

Hvordan udskifter man et punkteret vindue?

At udskifte en punkteret termorude kræver præcision og lidt erfaring med gør-det-selv-arbejde. Generelt anbefales det at søge hjælp fra en glarmester, medmindre man har styr på teknikken. Processen kan opsummeres som følger:

  1. Mål op og bestil: Mål ruden indefra (fra fals til fals) og bestil en ny rude i samme størrelse, type og tykkelse.
  2. Klargør området: Fjern gardiner eller persienner og glaslister forsigtigt for at kunne løsne den gamle rude uden at beskadige omgivelserne.
  3. Fjern den gamle rude: Skub ruden forsigtigt ud af falsen, og skær eventuelt gamle fuger eller kit væk, hvis ruden sidder fast.
  4. Rens falsen: Fjern alle rester af kit, fugemasse og snavs, så falsen er helt ren og tør.
  5. Monter den nye rude: Læg fugemasse i falsen, sæt den nye rude i, og fastgør den med glaslisterne, evt. med små søm eller klips, men undgå at beskadige glasset.
  6. Tæt ruden af: Læg fugemasse rundt om ruden for en vindtæt afslutning og tør overskydende fugemasse af.

Hvis projektet virker for udfordrende, eller hvis der er usikkerhed om udførelsen, er det bedst at overlade opgaven til en professionel for at undgå fejl, der kan påvirke rudens holdbarhed og tæthed.

Sådan udskifter du en termorude

Hvorfor punkterer vinduet?

En rude punkterer, når forseglingen i rudekanten bliver utæt. Det sker som regel naturligt med vinduets alder men kan også skyldes fejlproduktion, mekaniske påvirkninger eller skader på forseglingsmaterialet.

Når forseglingen er brudt, trænger der luft og fugt ind mellem glassene, hvilket skaber kondens og aflejringer. Samtidig fordamper den isolerende gas mellem glassene, så vinduet isolerer dårligere.

Hvad koster det at udskifte et punkteret Velux-vindue?

At udskifte en punkteret rude i et Velux-ovenlysvinduer koster typisk mellem 2.500-4.000 kr. inkl. moms og arbejdsløn.

Prisen for udskiftning af en punkteret rude i et Velux-ovenlysvindue ligger typisk i den højere ende sammenlignet med almindelige facadevinduer. Det skyldes den mere komplicerede montering og tilgængelighed.

Prisen kan dog variere afhængigt af rudestørrelse, glastype og adgangsforhold på taget. Se hvordan arbejdet udføres nedenfor:

Sådan udskifter du en termorude i et velux vindue

Kan man reparere en punkteret rude?

I de fleste tilfælde anbefales det at udskifte hele den punkterede termorude fremfor reparation. En reparation vil typisk kun være en midlertidig løsning, da det er svært at genskabe den lufttætte forsegling.

En repareret rude vil ofte have en kortere levetid og dårligere isoleringsevne end en ny rude.

I meget sjældne tilfælde kan mindre punkteringer dog repareres ved at bore et lille hul, udtørre rummet mellem glassene og genforsegne. Dette bør dog kun udføres af en professionel glarmester og kun udføres, hvis skaden er meget begrænset.

Dækker produktgarantien punktering af ruden?

De fleste vinduesproducenter yder en produktgaranti på 5-10 år mod fabrikations- og materialefejl, herunder også punkterede ruder. Dog kan garantiperiodens længde variere mellem forskellige producenter og produkttyper.

Eksempelvis tilbyder Rationel Vinduer 10 års garanti mod punkterede ruder.

Dækker forsikringen et punkteret vindue?

De fleste almindelige husforsikringer dækker ikke punkterede termoruder, medmindre de er forårsaget af en pludselig skade som fx et stenkast eller hærværk. Slitage og ældning af rudernes forsegling betragtes som almindelig vedligeholdelse og er ikke dækket.

Dog tilbyder nogle forsikringsselskaber en tillægsdækning specifikt for glas og sanitet, som også kan omfatte punkterede ruder i husforsikringen. Denne dækning koster typisk et par hundrede kroner ekstra om året. Tjek vilkårene for din husforsikring for at se, hvad der er dækket.

Dækker ejerskifteforsikringen en punkteret rude?

I de fleste tilfælde vil en punkteret termorude være dækket af ejerskifteforsikringen i op til 5-10 år efter overtagelsen af boligen, afhængigt af forsikringens vilkår. Det gælder dog kun, hvis skaden ikke var nævnt i tilstandsrapporten eller kunne ses ved en almindelig gennemgang inden købet.

Hvis sælger kendte til eller burde have opdaget en punktering inden salget, kan køber have krav på erstatning, selvom den 5-10 årige dækningsperiode er udløbet. Dokumentation er dog afgørende i sådan en sag.

Hvad er varmetabet ved en punkteret rude?

En punkteret termorude isolerer markant dårligere end en intakt rude. Varmetabet gennem en punkteret rude kan være op til 3 gange højere end gennem en tilsvarende moderne energirude.

For et almindeligt parcelhus med 20 m2 vinduesareal kan én punkteret rude betyde et øget varmetab på omkring 200-300 kWh om året, svarende til 400-600 kr. ekstra på varmeregningen. Varmetabet stiger med antallet af punkterede ruder og kan blive en bekostelig merudgift over tid.

Hvem har ansvaret for en punkteret rude i en lejebolig?

Ansvaret for reparation eller udskiftning af punkterede ruder i en lejebolig afhænger af årsagen til skaden:

  • Punkteringer pga. ælde og slitage er som udgangspunkt udlejers ansvar, da det betragtes som almindelig vedligeholdelse af ejendommen.
  • Hvis punkteringen derimod skyldes skade forvoldt af lejeren, fx et slag eller spark, vil lejeren typisk være erstatningsansvarlig.
  • I tilfælde, hvor ansvaret er uklart, kan udlejer kun kræve betaling, hvis det kan bevises, at lejeren er skyld i skaden. Ellers er det udlejers ansvar.

Det anbefales altid at dokumentere skader og mangler i både ind- og fraflytningsrapporter for at undgå tvister om hæftelse senere.

Kilder og henvisninger

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.