Nyt sommerhus: Bygge præfabrikeret eller arkitekttegnet i 2025?

Måske har du allerede en sommerhusgrund i tankerne eller overvejer at rive det gamle sommerhus ned til fordel for et nyt. På trods af seneste års prisstigninger i byggematerialer kan du sagtens bygge til en rimelig pris.

De tre mest udbredte måder at bygge sommerhus på i dag er som arkitekttegnede, færdigbyggede eller præfabrikerede sommerhuse.

Få 3 gratis tilbud på nybygget sommerhus

Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på nyt sommerhus, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige totalentrepriser på nyt sommerhus – enten som præfabrikeret eller arkitekttegnet. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

  • Hurtigt svar og fast tilbud
  • 100% uforpligtende

Hvad koster et nyt sommerhus?

Det koster typisk 1-3 mio. kr. at bygge et nyt sommerhus og typisk vil prisen ligge et sted imellem.

Når du skal bygge nyt sommerhus, er de tre største udgiftsposter:

Pris for færdigbygget sommerhus

Prisen på et færdigbygget sommerhus ligger mellem 1,2-3 mio. kr. i 2025. Prisen afhænger bl.a. af:

  • Ønskede antal kvadratmeter
  • Valg af leverandør og modeltype
  • Valg af tilkøb såsom terrasse, hårde hvidevarer, brændeovn mv.

I den lavere ende af prisskalaen for et færdigbygget sommerhus på lidt over 1 mio. kr., skal du forvente et sommerhus på omkring 80 m2 boligareal. For denne prisklasse gælder desuden ofte, at sommerhuset leveres præfabrikeret med alle nødvendige byggematerialer, mens du selv skal stå for dele af byggeriet.

For færdigbyggede sommerhuse til omkring 3 mio. kr. kan du af de fleste leverandører forvente et nøglefærdigt sommerhus, hvilket vil sige, at sommerhuset står klar til brug, når byggeriet er færdigt. I denne prisklasse kan du forvente op mod 160 m2 boligareal.

Sort færdigbygget sommerhus af træ
Copyright: Planet Huse.

Pris for arkitekttegnet sommerhus

Typisk vil et arkitekttegnet sommerhus koste mellem 16.000-24.000 kr. per m2 inkl. moms. For et 1-plan sommerhus på 80 m2 skal du derfor forvente en samlet pris på mellem 1,3-1,8 mio. kr.

De fleste arkitektfirmaer tilbyder også at bistå som bygherrerådgiver, hvilket vil sige, at arkitektfirmaet foruden selve arkitekttegningen også varetager projektstyring og koordinering (kontrahering) med håndværkere samt kontrol af fuldført arbejde.

Har du beskeden erfaring som bygherre, anbefaler vi, at du involverer arkitekten i hele byggeprocessen, da du derved undgår fejl og mangler i byggeriet og et byggebudget der skrider. Du kan læse mere om at hyre en arkitekt i vores artikel her.

Budgeteksempel for nyt færdigbygget sommerhus

I nedenstående budgeteksempel tager vi udgangspunkt i et færdigbygget sommerhus:

  • Sommerhusgrund med grundareal på 1.200: 715.000 kr.
  • Byggemodning: 62.000 kr.
  • Nøglefærdigt sommerhus med 76 m2 boligareal: 1,3 mio. kr.
  • Samlet pris: 2.077.000 kr.
Få 3 gratis tilbud på nyt sommerhus
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Sådan bygger du sommerhus for under 900.000 kr.

Copyright: Planet Huse

På trods af seneste års prisstigninger i byggematerialer kan du sagtens bygge et sommerhus for under 900.000 kr. Et sommerhus kan sagtens bygges billigt, hvis du er villig til at forene dig med færre kvadratmeter og samtidig er klar til at investere nogle timer i projektet.

Har du rig erfaring med gør-det-selv byggeri, kan du selv stå for indkøb af byggematerialer og bygge efter arkitekttegninger. Det er dog de færreste, som besidder de erfaringer, og desuden betaler du ofte mere for byggematerialer sammenlignet med byggeentrepriser, der opnår mængderabat.

Flere leverandører af færdigbyggede sommerhuse tilbyder i dag løsninger, hvor du får leveret sommerhuset præfabrikeret, men hvor du selv skal stå for monteringsarbejdet. Det kan i mange tilfælde være den billigste løsning.

Råd til at bygge et billigt sommerhus:

  • Overvej at købe et præfabrikeret sommerhus, som vil kræve, at du selv lægger nogle timer i monteringsarbejdet men som oftest er den billigste løsning.
  • Afsøg, om tilkøb hos leverandøren (hårde hvidevarer, armaturer mv.) i stedet kan gøres billigere, hvis du selv køber.
  • Som du formentlig har kunne se af de fleste prislister, er de billigste præfabrikerede sommerhuse dem med færrest antal kvadratmeter

Bemærk, at visse opgaver (VVS, el mv.) som følge af lovgivningen skal udføres af professionelle.

Copyright: Planet Huse

Hvilket arbejde skal udføres, inden sommerhuset kan bygges?

At gøre en grund klar til byggeri kaldes byggemodning. Før din grund kan blive klar til, at det nye sommerhus bygges, skal grunden derfor byggemodnes. En byggemodning omfatter:

  • Jordbundsundersøgelse: der udføres jordbundsundersøgelse for at vurdere dybden til det bæredygtige jordlag, da det har indflydelse på, hvordan fundamentet skal udføres.
  • Landinspektør: Forundersøgelse inkl. registrering af grunden med nivellementplan
  • Elforsyning (herunder ledningsanlæg), vandforsyning, kloakanlæg samt evt. fibernet
  • Etablering af vej til grunden
  • Eventuelle øvrige forsyningsanlæg

De fleste leverandører af færdigbyggede sommerhuse udfører disse opgaver mod betaling, typisk under navnet ‘Byggestart’ el.lign. Du skal forvente at budgettere med 40.000-70.000 kr. for byggemodningen alene.

Få 3 gratis tilbud på nyt sommerhus
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Skal jeg vælge typehus eller arkitekttegnet sommerhus?

Når du skal have bygget nyt sommerhus har du mulighed for typehus, arkitekttegnet sommerhus eller selv at tegne sommerhuset. Alle tre muligheder har sine fordele og ulemper:

Arkitekttegnet sommerhus

Et arkitekttegnet sommerhus giver selvsagt mulighed for at skræddersy bebyggelsen til dine ønsker og behov. Et arkitekttegnet sommerhus giver også mulighed for potentielt at udnytte kvadratmeterne bedst muligt.

Til gengæld kræver det mere engagement og tid fra din side, når du vælger en arkitektløsning sammenlignet med typehus. Der vil være mere usikkerhed om økonomien, da den samlede pris på projektet først vil være klar senere i forløbet.

Når du indhenter tilbud fra arkitekter, er det altid en god idé samtidig at forespørge arkitektens portefølje af opførte sommerhuse, så du kan se om stilen og erfaring matcher dine behov og ønsker.

Husk, at mange arkitekter også tilbyder ydelser som byggerådgiver, herunder økonomistyring, projektstyring og byggetilladelser.

Fordele

  • Du får et helt unikt sommerhus, som er skræddersyet efter dine behov, ønsker og stil.
  • Arkitekten kan fungere som din byggerådgiver med byggeteknisk og lovgivningsmæssig viden. Arkitekten kan hjælpe med økonomistyring, projektstyring og byggetilladelser som uvildig part.

Ulemper

  • Et arkitekttegnet sommerhus vil typisk kræve mere engagement og tid fra din side.
  • Et arkitekttegnet sommerhus vil typisk være en smule dyrere end et typehus.
  • Arkitekttegnet sommerhus vil omfatte en række flere ubekendte faktorer, både i forhold til budget og tidshorisont.
Copyright: Planet Huse
Få 3 gratis tilbud på nyt sommerhus
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Typehus

Typehuse til sommerhuse er tiltaget i popularitet de senere år. Du får selvsagt et temmeligt standardiseret hus, men til gengæld er husets arkitektur gennemtestet.

Ligesom ved valg af arkitekt ved arkitekttegnet sommerhus bør du være grundig i din research, inden du vælger leverandør til dit typehus. Her bør du bl.a. undersøge, hvilke typehuse de tilbyder, kundeanmeldelser, årsregnskaber og hvilken ansvarspådragelse og garanti de tilbyder i byggeprocessen.

Fordele

  • Typehuse er ofte mere økonomisk overkommelige end arkitekttegnede sommerhuse.
  • Byggeprocessen er hurtigere og mere strømlinet, da planerne og konstruktionen er standardiseret.
  • Typehuse kræver typisk mindre engagement og tid fra din side, da de følger foruddefinerede planer og design.
  • Da typehuse er masseproducerede, kan byggekvaliteten være ensartet og forudsigelig.

Ulemper

  • Typehuse kan mangle det personlige og unikke præg, som arkitekttegnede sommerhuse tilbyder.
  • Mulighederne for tilpasning og individuelle ønsker er begrænsede i forhold til et arkitekttegnet sommerhus.
  • Typehuse kan i nogle tilfælde have en lavere markedsværdi, da de betragtes som mindre eksklusive end arkitekttegnede sommerhuse.
  • Da typehuse er baseret på standardiserede planer, kan de muligvis ikke tage højde for lokale forhold og omgivelser, såsom terræn, udsigt og solforhold.

Hvilke producenter af færdigbyggede sommerhuse findes der?

Copyright: Planet Huse

Du finder alt fra mellemstore leverandører til kæmpestore leverandører (nogle af disse med milliardomsætning) af typehuse i Danmark.

HusCompagniet er en af de største leverandører af typehuse (både sommerhuse og helårshuse), ligesom der findes mindre spillere som EBK HUSE A/S, Frifeldt ApS og Planet Huse A/S.

Udover at du selvfølgelig bør udvælge leverandører ud fra, om et eller flere af de typehuse de tilbyder falder i din smag og matcher dine behov og prisforventning, bør du også vurdere ud fra følgende tjekliste:

  • Antal Trustpilot-anmeldelser: Hvor mange anmeldelser har leverandøren på Trustpilot, og hvad er deres gennemsnitlige score?
  • Garanti: Hvilken type garanti tilbyder leverandøren, og hvor lang er garantiperioden?
  • Omsætning: Hvad er leverandørens årlige omsætning? Dette kan give en indikation af deres størrelse og markedsposition.
  • Antal ansatte: Hvor mange medarbejdere arbejder for leverandøren? Dette kan afspejle deres kapacitet og ressourcer.
  • Medlemskab af Byg Garanti: Er leverandøren medlem af Byg Garanti-ordningen? Dette kan give en vis sikkerhed for kvalitet og beskyttelse for forbrugeren.
Få 3 gratis tilbud på nyt sommerhus
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvilke regler og love skal jeg være opmærksom på ved nybyggeri af sommerhus?

Når du skal bygge et nyt sommerhus, er der flere love og regler, du skal være opmærksom på.

Copyright: Planet Huse

Særlige bestemmelser for sommerhuse

Der gælder særlige bestemmelser for sommerhuse, som opføres i sommerhusområder:

  • Lavere bebyggelsesprocent: selvom bebyggelsesprocenten vil variere fra lokalplan til lokalplan er sommerhusområder det med den lavest tilladte bebyggelsesprocent. Bebyggelsesprocenten for fritliggende enfamiliehuse er f.eks. på 30 pct., mens bebyggelsesprocenten for sommerhuse er på 15 pct.
  • Bygningshøjde: De fleste lokalplaner i sommerhusområder fastsætter begrænsninger for bygningshøjde, som typisk er markant lavere end i andre bebyggelsesområder.
  • Afstand til skel: Dit sommerhus – inkl. eventuelle tilbygninger – skal placeres mindst 5 meter fra naboskellet eller stien.
  • Adgangsforhold og parkering: Der kan være krav om, at der skal være tilstrækkelig adgang og parkeringsmuligheder på grunden for at undgå trafikproblemer og parkeringsmangel i sommerhusområdet.

Planloven bestemmer hvor der må bygges sommerhus

Planloven regulerer, hvordan arealer i Danmark må anvendes, og har betydning for, hvor og hvordan du må bygge dit sommerhus. Du skal overholde kommuneplaner, lokalplaner og eventuelle byplanvedtægter, som fastlægger rammerne for byggeri og anvendelse af arealerne.

Særligt relevant for planloven er selvfølgelig, at der kun må opføres sommerhuse i såkaldte sommerhusområder. Når du søger efter en grund til at bygge et sommerhus, er det vigtigt at sørge for, at den ligger indenfor et sommerhusområde, som er godkendt af kommunen.

Du kan se gældende lokalplaner på Bolig- og Planstyrelsens Plandata.dk eller kontakte relevante kommune for at finde ud af, om en given grund er omfattet af sommerhusområdet.

Du skal indhente byggetilladelse, inden du må bygge

Før du kan påbegynde byggeriet af dit sommerhus, skal du søge om byggetilladelse hos kommunen.

Du skal indsende nødvendig dokumentation og tegninger, og kommunen vil vurdere, om dit byggeri opfylder kravene i lokalplan, bygningsreglement og øvrig relevant lovgivning.

Hyrer du et arkitektfirma eller en leverandør af typehus, vil de typisk også kunne bistå med indhentning af byggetilladelse mod betaling.

Copyright: Planet Huse
Få 3 gratis tilbud på nyt sommerhus
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Må man bo i et sommerhus hele året?

Planloven sidestiller sommerhuse med fritidshuse, hvilket vil sige, at de ikke må benyttes som helårsbolig.

Du må derfor ikke have folkeregisteradresse i sommerhuset. Derudover er der restriktioner for, hvor længe du må opholde dig i sommerhuset i vinterhalvåret.

Pensionister (folkepensionister, førtidspensionister, efterlønsmodtagere mv.), som har ejet sommerhuset i mindst 1 år, har dog mulighed for at benytte sommerhuset som helårsbolig.

Kommunen skal dog vurdere, at sommerhuset er egnet til helårsbeboelse – i Planloven formuleres det som, at sommerhuset ikke må være ‘nedrivningsmodent’ eller ‘kondemnabelt’. Om dit sommerhus er at betragte som egnet vil bero på en helhedsvurdering.

Få 3 gratis tilbud på nyt sommerhus
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.