Installation af opvaskemaskine: Hvad koster det? [2024 priser]

background Layer 1 VVS

Installation af opvaskemaskine: Hvad koster det?

Når du køber en ny opvaskemaskine, bør du naturligvis gøre dig overvejelser om installationen af maskinen. Måske overvejer du selv at installere opvaskemaskinen. I denne artikel giver vi et overblik over prisen på installationen af opvaskemaskinen samt hvilke muligheder du har for selv at installere maskinen.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på installation af opvaskemaskine

Installationen af opvaskemaskinen er ikke altid en lige nem opgave. Hvis du ikke har erfaring med lignende installationer, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

 • Gratis
 • 100% uforpligtende
 • Hurtigt svar indenfor et par dage
 • Konkurrencedygtige priser

Hvad koster installationen af opvaskemaskinen? Se priser for 2023

Du kan følge nedenstående estimater for installationen af opvaskemaskinen:

OpgavePris i DKK
Uden el- og VVS-installationer og uden transport299-799
Inklusiv el- og VVS-installationer1999-4999
Inklusiv el- og VVS-installationer og transport2299-5299
Inklusiv el- og VVS-installationer, transport og bortskaffelse af gammel vaskemaskine2599-5599

Priserne for installation af opvaskemaskine afhænger i sagens natur af opgavens omfang.

Hvis placeringen af den nye opvaskemaskine allerede har installation til eksisterende stikkontakt med jordforbindelse, vandtilslutning og afløb, er installationen forholdsvis let og billig. Det kan f.eks. være hvis der allerede er en gammel opvaskemaskine, der hvor den nye opvaskemaskine skal stå. I så fald har montøren mulighed for blot at tilslutte opvaskemaskinen de eksisterende el- og VVS-installationer uden yderligere arbejde.

Hvis installationen omfatter installation af ny stikkontakt med jordforbindelse, vandtilslutning og afløb er det en noget mere omfattende opgave for montøren. I så fald er prisen markant højere, fordi det kræver, at montøren er autoriseret VVS- og el-installatør og fordi der er behov for øvrige materialer.

Derudover afhænger prisen af, hvor i landet du befinder dig, da timeprisen for montører i hovedstadsområdet f.eks. er noget højere end f.eks. Jylland. Prisen afhænger også af, om installationen også omfatter transport, indbæring og eventuelt bortskaffelse af gammel opvaskemaskine.

Tjekliste: for at opsummere afhænger prisen af følgende:

 • Om installationen af opvaskemaskinen kræver yderligere el- eller VVS-installationer (stikkontakt med jordforbindelse, vandtilslutning og afløb)
 • Hvor i landet opvaskemaskinen skal installeres, da timeprisen varierer afhængigt af landsdel
 • Om installationen også omfatter transport, indbæring og eventuelt bortskaffelse af gammel opvaskemaskine

Fordele og ulemper ved selv at montere opvaskemaskinen

Både fordele og ulemper ved selv at montere opvaskemaskinen taler næsten for sig selv.

Fordelen er naturligvis, at du sparer alle omkostninger forbundet med at få en professionel til at installere opvaskemaskinen. Ulempen kan naturligvis være besværet og tiden der er forbundet med selv at montere opvaskemaskinen. Derudover skal du også være sikker på, at du selv må

Love og regler: hvornår må man selv montere opvaskemaskinen?

Der gælder grundlæggende to forhold ved selv at montere opvaskemaskinen:

 • Hvis du udskifter den gamle opvaskemaskine med en ny og bruger de samme installationer i den nye opvaskemaskine som den gamle (dvs. afløb, vandtilslutning samt stikkontakt med jordforbindelse), er det tilladt selv at installere opvaskemaskinen.
 • Hvis du installerer en ny opvaskemaskine, og der ikke er tilstrækkeligt med installationer, skal du have fat i en autoriseret el-montør og VVS-montør til henholdsvis at installere nødvendig eltilslutning (stikkontakt med jord) og nødvendig VVS-tilslutning (afløb og vandtilslutning).

Bemærk her, at det jf. Bygningsreglementet skal være en autoriseret VVS-installatør eller autoriseret el-installatør, der laver ændringer eller nye installationer i henholdsvis VVS eller el. En professionel håndværker er altså ikke tilstrækkelig til at installere opvaskemaskinens installationer, hvis vedkommende ikke har den fornødne autorisation. Tjek eventuelt virksomhedens autorisation på Sikkerhedsstyrelsens Autorisationsregister. Husk desuden, at opvaskemaskinen skal have drypbakke.

Helt generelt bør du tjekke både Bygningsreglementet (se SBI’s anvisninger her) samt den eventuelle lejeboligorganisation, du lejer hos (tjek f.eks. fsb.dk’s retningslinjer for opvaskemaskine her).

Videoen fra Sikkerhedsstyrelsen beskriver, hvordan den nye opvaskemaskine installeres.

Frakobling af eksisterende opvaskemaskine: trin-for-trin

Frakoblingen af den eksisterende opvaskemaskine er en simpel opgave, som du godt selv må løse:

 • Vandtilførsel på ballofix-hanen – som typisk sidder under køkkenvasken på koldvandstilslutningen til vandhanen – lukkes. På den måde sikrer du, at der ikke løber vand ud, mens du er i gang med at frakoble opvaskemaskinen.
 • Placér en kop under vandtilslutningen. På den måde spilder du ikke, når vandtilslutningen frakobles. Der kan nemlig sidde vand i slangen og afløbet.
 • Skru afløbsslange og vandtilslutning fra den gamle opvaskemaskine.
 • Træk stikket fra opvaskemaskinen ud af stikkontakten.
 • Træk og løft den gamle opvaskemaskine ud. Brug eventuelt en sækkevogn for at undgå ridser i gulvet.
 • Fjern tilslutnings- og afløbsslange fra opvaskemaskinen, så du er klar til at installere slangerne for de nye opvaskemaskine.
 • Tjek bagvæg, gulv og skabssider for fugtskader, inden du rykker den nye opvaskemaskine ind.

Installation af den nye opvaskemaskine: trin-for-trin

Følgende trin-for-trin gælder installation af opvaskemaskine, som allerede har de nødvendige el- og VVS-installationer (stikkontakt med jordforbindelse, afløb og vandtilslutning):

 • Monter den nye afløbsslange nye afløbsslange på samme afløb, som hvor den gamle sad.
 • Fastgør afløbsslangen med slangeklemme
 • Fastgør eventuel dampspærre under bordpladen, så du undgår fugtskader i bordpladens materiale
 • Skub den nye opvaskemaskine på plads under bordpladen, og juster maskinens ben, så den står i vater. Brug eventuelt vattermåler for præcision.
 • Tilslut vandslangen til koldvandstilslutningen under køkkenvasken. Sørg for, at den sidder stramt.
 • Følg nu opvaskemaskinens manual, og kør eventuelt et testprogram på maskinen, hvis det står i maskinens manual.

Klargøring til ny opvaskemaskine

Som tidligere nævnt må du ikke selv installere eller ændre i el og VVS. Det skal du have en autoriseret el- eller VVS-installatør til at gøre. Ikke desto mindre kan det være hjælpsomt at vide præcist hvilke el- og VVS-installationer, der er nødvendige for, at du kan installere en ny opvaskemaskine. Du skal bruge følgende:

 • Stikkontakt med jordforbindelse i rækkevidde for maskinen. Du må gerne bruge kort forlængerledning, hvis forlængerledningen er med jord, men du må ikke trække forlængerledning fra et rum til et andet. Forlængerledningen samt samlingen må helst ikke ligge på gulvet, da der kan trænge vand ind fra maskinen.
 • Vandhane tæt på opvaskemaskinen, som giver mulighed for at sætte maskinens vandslange på den. Den vil således fungere som tapsted for maskinen. Husk, at vandtilførslen skal gå i samme slange, og den må desuden ikke strækkes til bristepunktet. Undersøg eventuelt, om du kan købe en længere vandslange, som passer til maskinen i dit lokale byggemarked.
 • Håndvask i nærheden med afløb af 40 eller 50 milimeter plastrør, som er samlet med skruemuffer. Du kan erstatte en af plastikrørene med et rør med afløbsstuds. Den kan ligeledes købes i det lokale byggemarked (husk, at den skal have de rigtige dimensioner, så den er kompatibel med afløbet og maskinen). Igen skal afløbsslangen gå i samme slange, og den må ikke strækkes til bristepunktet. Husk at købe gummipakning til samlingerne af afløbet, når du udskifter rørstykket.

Derudover skal gulvafløb og tapsted i køkkenet godkendes af VVS-installatør.

Dækker forsikringen, hvis man selv monterer?

Hvis alle nødvendige el- og VVS-installationer er klargjort for en ny opvaskemaskine (f.eks. hvis der tidligere har stået en opvaskemaskine samme sted), accepterer forsikringen typisk, at man selv montere.

Bemærk dog, at forsikringen ikke dækker, hvis du selv monterer opvaskemaskinen uden at alle nødvendige el- og VVS-installationer ikke er klargjort. Det er i så fald også i strid med Bygningsreglementet. Her skal du altså have fat i en autoriseret VVS- eller el-installatør.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.