En flot nymalet væg kræver en helt jævn og forberedt overflade. Derfor vælger mange at få fuldspartlet væggen, inden den males.
Er der kun små huller eller andre mindre ujævnheder, kan du muligvis nøjes med at pletspartle skruehuller og andre ujævnheder. Står du til gengæld med en helt nybygget væg, eller er er der mange ujævnheder og huller i eksisterende væg, bør væggen fuldspartles.
Ønsker du at indhente tilbud på fuldspartling, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk.
Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige malerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise dem, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Tilbud i hele landet
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til opgaven
- Hurtigt svar
Hvad koster fuldspartling af væggen?
Prisen på at fuldspartle starter fra 100-250 kr. pr. kvm vægoverflade inkl. moms, aflønning af maler samt materialer. Er væggen nybygget og ikke malet, skal der også opsættes filt som vil øge kvadratmeterprisen.
Prisestimaterne i tabellen nedenfor er baseret på en kombination af faktiske tilbud fra malerfirmaer og en analyse af gennemsnitlige kvadratmeterpriser i branchen. Sådan har vi gjort:
- Indhentet tilbud fra malerfirmaer på standardiserede maleropgaver med varierende kompleksitet.
- Beregnet kvadratmeterpriser ved at dividere samlet pris med boligareal for hver opgave.
- Identificeret gennemsnitspriser og prisintervaller for de tre hovedkategorier af maleropgaver.
- Valideret prisintervaller med generelle branchestatistikker og fagfolk (malere).
Estimaterne giver et godt indledende udgangspunkt for, hvad man kan forvente at betale for forskellige typer maleropgaver. Vi anbefaler dog altid, at du indhenter tilbud på maleropgaven. Derefter kommer maleren på besøg, tilser opgaven, måler efter og afgiver endeligt tilbud.
Opgave | Pris pr. kvm alt inkl. |
---|---|
Fuldspartling samt slibning af vægge | 100-250 kr. |
Fuldspartling, slibning samt opsætning af filt | 250-400 kr. |
Afrensning af evt. eksisterende tapet, fuldspartling, slibning, opsætning af filt samt 2x maling af vægge. | 350-500 kr. |
Priseksempel: Hvad koster fuldspartling af et rum?
Hvis man fx vil fuldspartle to rum på i alt 30 m2 med en væghøjde på omkring 2,5 m, vil prisen se ud som følger:
- Fuldspartling samt slibning af vægge: 7.500-18.750 kr. alt inkl.
- Fuldspartling, slibning samt opsætning af filt: 18.750-30.000 kr. alt inkl.
- Fuldspartling, slibning, opsætning af filt samt 2x maling af vægge: 26.250-37.500 kr. alt inkl.
Bemærk, at ovenstående priseksempel ikke omfatter maling af evt. træværk eller maling af loft, som du ca. skal lægge 6.000-9.000 kr. alt inkl. til prisen.
Regn generelt med at betale 4.000-9.000 kr. ekstra pr. rum som skal fuldspartles.
Hvad er fuldspartling, og hvornår er det nødvendigt?
Med fuldspartling spartles hele væggen for at opnå en helt jævn og ensartet overflade før maling. Ved fuldspartling påføres et lag spartelmasse på hele væggen, som efterfølgende slibes for at fjerne evt. ujævnheder.
Man fuldspartler typisk væggene forud for malerarbejdet i følgende situationer:
- Nybyggede vægge: Her er fuldspartling nødvendigt for at udjævne væggen før maling. Ved gipsplader opsættes ofte papirstrimmel eller armeringsnet i samlingerne før fuldspartling for at styrke konstruktionen.
- Vægge med mange ujævnheder: Hvis væggen har mange huller, revner eller skruehuller, er fuldspartling den bedste løsning for at opnå et flot resultat. Er ujævnhederne beskedne, kan man dog ofte nøjes med pletspartling.
- Fjernelse af eksisterende vægbeklædning: Hvis man vil eksisterende vægbeklædning som savsmuldstapet, væv eller filt, er fuldspartling ofte nødvendigt for at udjævne væggen og skabe en ensartet overflade før maling.
I de fleste andre tilfælde, fx hvis væggen kun har mindre ujævnheder, vil en almindelig pletspartling være tilstrækkelig før maling.
Hvordan udføres fuldspartling?
Fuldspartling udføres typisk i følgende trin:
- Fjernelse af gammel vægbeklædning: Inden fuldspartling skal du sikre, at gammel vægbeklædning som savsmuldstapet, væv eller filt sidder godt fast. Hvis beklædningen er løs, bør du fjerne den helt. Læs mere i dette afsnit.
- Pletspartling: Først udfyldes huller og ujævnheder med en finere spartelmasse, som har mindre tendens til at synke i tykkelse under tørring. På den måde undgår man ujævnheder efter den endelige fuldspartling.
- Fuldspartling: Når pletspartlingen er tør, påføres et lag af en tykkere spartelmasse på hele væggen med en bredspartel. Maleren sørger for at fordele spartelmassen jævnt for at opnå en ensartet overflade.
- Slibning: For at fjerne små kanter og ujævnheder, sliber maleren den tørre fuldspartling med sandpapir. Det sikrer en helt jævn overflade før videre behandling.
Efter fuldspartlingen kan man vælge at opsætte filt på den fuldspartlede væg. Filt giver den absolut mest jævne og ensartede overflade som grundlag for malerarbejdet.
Kan man spartle ovenpå eksisterende savsmuldstapet, væv og filt?
Det anbefales som udgangspunkt at fjerne gammel savsmuldstapet, væv eller filt, inden man går i gang med at fuldspartle. Hvis den gamle vægbeklædning er løstsiddende, kan det nemlig medføre kortere levetid for den malede overflade.
- LÆS OGSÅ: Hvad koster opsætning af filt pr. m2?
Hvis vægbeklædningen sidder godt fast, kan du dog godt opnå et acceptabelt resultat ved at fuldspartle ovenpå den eksisterende vægbeklædning. Sådan tjekker du, om vægbeklædningen hæfter godt til væggen:
- Bank på beklædningen med fingrene. Kommer der en hul lyd, sidder beklædningen løst.
- Skær et lille snit i beklædningen med en hobbykniv og skrab i overfladen med en spartel. Hvis beklædningen let kommer af, sidder den ikke godt nok fast.
Er beklædningen løs, bør du ikke fuldspartle ovenpå, men i stedet fjerne hele vægbeklædningen. Sidder beklædningen derimod godt fast, kan du gå i gang med at fuldspartle direkte ovenpå.
Kan man godt selv fuldspartle væggen?
Du kan godt selv fuldspartle, men det kræver lidt forberedelse og øvelse at få et flot resultat. Derudover skal du være bevidst om, at resultatet måske ikke bliver ligeså flot, som hvis du hyrer en maler til fuldspartlingen. Fejl og sjusk ved fuldspartlingen kan nemlig tydeligt ses i det endelige resultat.
Dette skal du bruge til fuldspartling af væggene
Hvis du beslutter dig for selv at fuldspartle væggen, skal du bruge følgende materialer og redskaber:
- Spartelsæt med flere størrelser, fx et sæt med 3-4 spartler fra 10-30 cm bredde
- Fin spartelmasse til udspartling af huller og revner
- Grov eller medium spartelmasse til selve fuldspartlingen
- Sandpapir eller slibepude til let slibning af tør spartelmasse
- Forankringsgrunder/primer til forbehandling af væggen
- Armeringsnet til forstærkning af spartelmasse ved overgange og revner
- Hjørneprofiler til beskyttelse og skarpere hjørner
Hvis du selv vil udføre fuldspartlingen, skal du samlet forvente at bruge 35-40 kr. pr. fuldspartlet kvm. Gennemsnitligt skal du forvente at kunne fuldspartle 25 kvm pr. dag.
Hvad er forskellen på pletspartling, fuldspartling og filt?
Pletspartling, fuldspartling, opsætning af filt og glasvæv er forskellige metoder til at forberede vægge og loft før maling, men de varierer i omfang og slutresultat. Filt og glasvæv kan vælge at opsættes efter spartling.
Pletspartling
Pletspartling er en mindre omfattende behandling, hvor kun enkelte huller, revner eller ujævnheder spartles. Dette sikrer et jævnt resultat, hvor skruehuller og revner ikke er synlige efter maling. Man pletspartler typisk altid inden malerarbejdet for at sikre et rimeligt jævnt resultat.
Fuldspartling
Fuldspartling er en mere omfattende proces, hvor hele væggen eller loftet spartles for at opnå en helt jævn og ensartet overflade. Fuldspartling anbefales, når væggen eller loftet har mange ujævnheder samt ved nybyggede gipsvægge- og lofter.
I modsætning til pletspartling, som normalt er inkluderet i malerprisen, fakturerer malerfirmaer typisk ekstra for fuldspartling og filt, da det er en mere tidskrævende proces.
Filt og glasvæv
Efter spartling kan glasfilt eller glasvæv opsættes for en robust og jævn overflade før maling. Glasfilt er et tyndt, stærkt væv af glasfibre, der minimerer risikoen for revner og giver en jævn overflade. Glasvæv har lignende egenskaber, men med en grovere struktur for en rustik finish.