Har du brug for hjælp til små eller større opgaver i haven, kan en anlægsgartner løse opgaven. Anlægsgartnere hjælper med alt lige fra anlægning af terrasser til mere praktisk arbejde som klipning af hæk, græsslåning mv.
Nedenfor finder du timepriser og priseksempler på en anlægsgartner, råd til at spare penge bl.a. ved at benytte servicefradraget samt mulighed for at modtage fast tilbud gennem vores samarbejdspartner.
Har du brug for hjælp til haven – uanset om opgaven er lille eller stor – anbefaler vi, at du benytter servicen fra vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 håndværker- og haveopgaver og er således en af de største formidlere af håndværkertilbud i Danmark. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige gartnere. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater af prisniveauet og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Tilbud i hele landet
- 100% uforpligtende
- Hurtigt svar
Hvad koster en gartner i timen?
Timeprisen for en anlægsgartner afhænger bl.a. af landsdel, mængden af udstyr og redskaber det kræves for at udføre opgaven samt hvilken gartnervirksomhed man vælger at benytte. Prisen på en anlægsgartner afhænger også af, om vedkommende er uddannet anlægsgartner eller ufaglært.
Vi har undersøgt over 145 forskellige timepriser fra både udlærte og ufaglærte anlægsgartnere indhentet fra oplyste timepriser fra gartnerfirmaerne selv og Jobindex og taget et gennemsnit heraf.
De gennemsnitlige timepriser lyder som følger:
- Ufaglært gartner: 150-230 DKK inkl. moms
- Uddannet anlægsgartner: 300-550 DKK inkl. moms
Hvilke opgaver udfører en anlægsgartner?
Anlægsgartneren udfører en lang række af opgaver, der relaterer sig til haven. Man kan bl.a. få hjælp til:
Anlægning af terrasser og udendørsarealer
Ny terrrasse eller lignende udendørsarealer kræver som regel ikke kun hjælp til det manuelle arbejde, men også en form for arkitektonisk sans. Således kan en anlægsgartner hjælpe med at konceptualisere og designe udendørsarealet, inden arbejdet påbegyndes.

Plantning af hæk, busk og lignende planter
Anlægsgartneren kan hjælpe med både selve beplantningen af hæk, busk og lignende planter, ligesom vedkommende kan hjælpe med rådgivning til udformningen af planterne, typen af plante mv.
Praktisk havearbejde
Anlægsgartneren kan hjælpe med mere praktisk betonet havearbejde såsom klipning af hæk, græsslåning og lignende. Ved praktisk havearbejde kan man med fordel overveje at hyre en ufaglært gartner, da de typisk har en lavere timepris.
Fældning af træer
En fældning af større træer kan være en kompleks opgave, som kræver meget planlægning. En anlægsgartner kan hjælpe med sådanne komplekse opgaver. Du kan læse mere om træfældning og priser i vores artikel her.
Fire råd til at spare mere end 30 pct. på en anlægsgartner
Der findes en række måder hvorpå man kan spare mange penge på gartneropgaven. Nedenfor finder du tre råd til at spare mere end 30 pct. af regningen til anlægsgartneren.
26 pct. besparelse ved benyttelse af servicefradraget
Selvom håndværkerfradraget er afskaffet, kan du stadig få servicefradrag. Servicefradraget omfatter almindeligt havearbejde, og hyring af en anlægsgartner er således omfattet af servicefradraget. Den gennemsnitlige skatteværdi af fradraget udgør 25,6 procent i 2022 inklusive kirkeskat, så der er mange penge at spare, hvis du benytter dig af servicefradraget.
Du kan læse mere om servicefradraget på Skat.dk her.
Indhent flere tilbud fra vores samarbejdspartner
Der er penge at spare, hvis man indhenter flere tilbud. Derfor anbefaler vi, at du klikker dig igennem formularen til vores samarbejdpartner 3byggetilbud.dk øverst i artiklen. Her får du tre tilbud fra tre forskellige anlægsgartnere til din opgave.
Ønsker du selv at indhente tilbud, kan du også sagtens selv gøre det. Du kan gribe telefonen, beskrive din opgave og indhente tilbud fra flere anlægsgartnere.
Hyr selvstændige anlægsgartnere
Selvstændige anlægsgartnere er som regel billigere, end hvis de er tilknyttet et større gartnerfirma. Det skyldes, at den selvstændige anlægsgartner typisk har færre faste udgifter. Vil du spare på gartneropgaven, kan det derfor være en god idé at finde en selvstændig anlægsgartner.
Gå sammen med naboer om gartnerarbejdet
Hvis du alligevel skal have foretaget gartnerarbejde, kan det være en god idé at gå sammen med andre naboer om opgaven. Dels giver anlægsgartneren typisk mængderabat ved flere opgaver, dels betyder det, at gartneren ikke skal køre adskillige steder hen for at få foretaget opgaven.

Sådan søger du servicefradrag for betaling af gartneren
Husk, at der ydes servicefradrag for gartnerarbejde og lignende almindeligt havearbejde, idet gartnerarbejde omfatter “almindeligt havearbejde” ifølge Skattestyrelsens officielle regler. Du kan få servicefradrag på op til 6.400 DKK per person i 2022 (25.000 DKK i 2021).
Er I to personer over 18 år i husstanden, kan I således få 6.400 DKK x 2 = 12.800 DKK i servicefradrag for 2022. Fradraget omfatter kun lønudgifter og ikke materialer, men langt størstedelen af udgifterne til havearbejdet vil alligevel være lønudgifter, hvorfor du som regel vil få fradrag for hele udgiften til gartneren. Den gennemsnitlige skatteværdi af fradraget udgør 25,6 procent i 2022 inklusive kirkeskat.
1. Følg nedenstående retningslinjer
- Du kan kun få fradrag for arbejdsløn – ikke eventuelt materiale. Størstedelen af udgifterne til gartnerarbejdet vil alligevel være til arbejdsløn, men det er en god idé at have for øje, når fakturaen udformes (mere om det i næste afsnit).
- Beløbet skal betales elektronisk med f.eks. dankort, MobilePay eller netbank – ikke kontant.
- Du skal kunne dokumentere arbejdet med en faktura (se nedenstående vejledning til fakturaen).
2. Sådan skal fakturaen udformes
For at du kan få servicefradrag for gartnerarbejdet skal du sikre dig, at fakturaen lever op til kravene. Først og fremmest er det vigtigt, at det på fakturaen er let at identificere leverandøren af arbejdet (altså gartnerfirmaet som har udført arbejdet).
Dertil skal der på fakturaen være en skarp opdeling mellem arbejdsløn og eventuelle materialer, da man ikke kan få servicefradrag for materialer. Materialer kunne f.eks. være, hvis gartneren benytter gødning til hækken.
Fakturaen skal leve op til følgende krav:
- Entydig angivelse af sælger/leverandør som leverer arbejde
- CVR-nummer (firma) eller CPR-nummer (privatperson), skal anføres på fakturaen
- En angivelse af det arbejde som er udført, samt pris
- En skarp opdeling mellem udgifter til materialer, eventuelt leje af kran og aflønning
Arbejdet skal være betalt senest i februar i året efter arbejdets udførsel. Det er desuden vigtigt, at arbejdsopgaven er klart defineret i fakturaen. Jo mere specifik du er her, desto mindre er risikoen for, at du ikke får fradrag.
Se eksempel på en faktura egnet til servicefradrag nedenfor. Bemærk, at leverandør samt køber er tydeligt anført, samt at der er skarp opdeling mellem udgifter til løn og udgifter:
3. Sådan indberetter du servicefradrag til Skat.dk
- Gå ind på Skat.dk og log på med NemID.
- Ret årsopgørelsen og indberet servicefradrag (i rubrik 460).
- Tryk på lommeregneren, og følg vejledningen. Skat.dk har lavet en udførlig beregner, som betyder, at du kan beregne præcis, hvor meget du kan få i fradrag.
- Beløbet bliver automatisk overført til din årsopgørelse for 2020/2021 eller 2022.
Hvad er en anlægsgartner?
Du har sikkert hørt om anlægsgartnere, men ved du, hvad arbejdet indebærer? Når man taler om en gartner differentierer man mellem en ufaglært gartner og en uddannet anlægsgartner.
En udlært anlægsgartner er uddannet inden for enten anlægsteknik eller plejeteknik. Det er en teknisk uddannelse som tager 4 år og 6 måneder. På uddannelsen lærer en anlægsgartner blandt andet om:
- Vand, jord og næring
- Grundlæggende anlægsteknikker
- Kendskab til planter
- Læren om plantesundhed
En uddannet anlægsgartner har således de teoretiske og praktiske forudsætninger for at varetage alt, hvad der relaterer sig til haven. Idet en anlægsgartner er en teknisk uddannelse på linje med tømreruddannelsen eller elektrikeruddannelsen, kan du forvente at skulle betale cirka samme timeløn til en anlægsgartner som til en tømrer eller elektriker.
En ufaglært gartner, derimod, er ikke uddannet indenfor anlægsgartneri, og du kan derfor forvente en noget lavere timeløn.