Installation af vaskemaskine: Se priser, og få gratis tilbud nu (2020)

background Layer 1 VVS

Installation af vaskemaskine: Se priser, og få gratis tilbud

Måske er din gamle vaskemaskine ved at have udtjent sin værnepligt? Måske har husstanden fået nye behov: en familieforøgelse, børn der flytter hjemmefra eller et ønske om en mere miljøvenlig maskine? Uanset hvad der er grunden, kan en ny vaskemaskine hurtigt tjene sig selv hjem ved besparelser på vand- og elforbrug. Og så skåner du tilmed miljøet.

Måske har du lige bestilt din nye vaskemaskine, eller måske har du lige fået den hjem i stuen. Så hvordan installerer man den? Skal man have professionel hjælp eller kan man selv gøre det? Og hvor meget koster det i så fald? Hvad end du skal have udskiftet din gamle opvaskemaskine eller installeret en ny vaskemaskine i en ny installation, vejleder vi dig til installationen her.

Få 3 tilbud på installation af vaskemaskine

Installationen af vaskemaskinen er ikke altid en lige nem opgave. Hvis du ikke har erfaring med lignende installationer, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

 • Gratis
 • 100% uforpligtende
 • Hurtigt svar indenfor et par dage
 • Konkurrencedygtige priser

Videoen nedenfor beskriver, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Sådan virker 3byggetilbud.dk

Hvordan installerer man selv vaskemaskine? Step-by-step vejledning

Vi har samlet hele vejledningen af installation af vaskemaskine nedenfor i step-by-step format. Det er altid en god idé at have manualerne for både den gamle og nye vaskemaskine ved hånden. De har typisk også sektioner, hvor der beskrives hvordan maskinen både frakobles og tilkobles. Kan du ikke finde manualen, kan man oftest finde den på nettet. Google f.eks. “(model på maskinen) + manual”.

Blomberg Washing Machine Installation

Frakobl den gamle vaskemaskine

Før du tilkobler din nye vaskemaskine, skal du fjerne den gamle. Selvom den gamle vaskemaskine i sagens natur kan være af mange forskellige mærker, giver vi her en step-by-step guide til, hvordan man fjerner den. Du skal bruge en skiftenøgle af 8-12 tommer, en skruetrækker og et vaterpas:

 • Sluk først for vandtilførslen til maskinen – det er som regel lige til og kan gøres på ventilen ved den tilsluttede slange (enten ballufix- eller kugleventil).
 • Skru vaskemaskinen fri: Hvis den gamle vaskemaskine er skruet fast til gulv eller væg, skal den skrues fri med skruetrækkeren – lad skruehullerne være, hvis du på et senere tidspunkt skulle få lyst til at skrue den nye vaskemaskine fast.
 • Fjern gummislangen: Hvis den nye vaskemaskine kommer med egen slange, bør du fjerne gummislangen fra den gamle vaskemaskine – i det hele taget er det en god idé at installere ny vandslange, da den gamle typisk er slidt og brugt (så reducerer du risikoen for vandskade). Det gøres ved at placere en lille skål under tilslutningen, og slangen kan fjernes med papegøjetang eller skruenøgle.
 • Fjern afløbet fra maskinen: afløbet vil oftest være sat fast på en afløbsstuds.
 • Fjern nu den gamle vaskemaskine: den gamle vaskemaskine transporteres væk – en trækkevogn kan eventuelt bruges.

Installation af den nye vaskemaskine

Normalt kræves det, at gulvafløb og tapstedet er godkendt af en VVS’er, før du går i gang. Men hvis du tidligere har haft en vaskemaskine installeret samme sted, er gulvafløbet og tapstedet typisk allerede godkendt af en VVS’er tidligere, hvorfor en godkendelse derfor ikke er nødvendig. Det er ligeledes ikke nødvendigt, hvis vaskemaskinen installeres i badeværelse eller bryggers. Du bør dog orientere dig om følgende ved det sted, hvor vaskemaskinen installeres:

 • Er der gulvafløb?
 • Er det tapsted til vand?
 • Virker og fungerer afspærringsventilen?

Når du har sikret dig, at gulvafløb og tapsted er godkendt om nødvendigt, er du klar til at komme i gang med selve installationen. Husk, at have manualen ved hånden, så du altid kan følge instruktionerne fra producenten, da instruktionerne typisk varierer fra modellerne. Installationen følger typisk følgende:

 • Mål rummet op, hvor den gamle vaskemaskine sad. Modsvar målene med den nye vaskemaskine op mod den nye vaskemaskine for at være sikker på, at den passer. Husk, at der også skal være plads til vandtilslutning og afløb.
 • Fjern transportskruer: disse skruer er fastmonteret på bagsiden af vaskemaskinen og holder tromlen fast, når den transporteres. Når du har fjernet transportskruerne, skal du huske at gemme dem. Kom dem eventuelt i en lille pose og tape dem fast til siden af vaskemaskinen.
 • Kør den nye vaskemaskine ind
 • Tilslut afløbsslangen og skru vandtilførslen på ballufix- eller kugleventilen
 • Juster vaskemaskinens ben: vaskemaskinen skal stå i præcis vater (helt vandret). Det sikrer du ved at justere vaskemaskinens ben og måler med vaterpas, indtil vaskemaskinen står helt vandret. Det er meget vigtigt, da tøjet ellers kan lægge sig ujævnt i tromlen, hvilket resulterer i en dårlig vask, rysten når maskinen er i gang og en forkortelse af maskinens levetid.
 • Sæt nu strømstikket i stikkontakten, og tænd for strømmen. Du er nu klar til den første vask.

Installation af ny vaskemaskine, hvor der ikke tidligere har været vaskemaskine

Har der aldrig tidligere været installeret vaskemaskine, hvor du vil installere din nye vaskemaskine, skal du som regel have fat i en VVS-installatør. Du kan bruge formularen øverst på siden og vælge det bedste tilbud fra de tre VVS-installatører.

Det er dog muligt, at du stadig selv kan installere den nye vaskemaskine, selvom der ikke tidligere har været installeret vaskemaskine. Det kræver blot, at der er allerede er installationer indenfor rækkevidde for maskinen eller i andre rum, som du kan trække til vaskemaskinen. Der skal være følgende:

 • Stikkontakt med jord i rækkevidde for maskinen. Du må gerne bruge kort forlængerledning, hvis forlængerledningen er med jord, men du må ikke trække forlængerledning fra et rum til et andet. Forlængerledningen samt samlingen må helst ikke ligge på gulvet, da der kan trænge vand ind fra maskinen.
 • Vandhane tæt på vaskemaskinen, som giver mulighed for at sætte maskinens vandslange på den. Den vil således fungere som tapsted for maskinen. Husk, at vandtilførslen skal gå i samme slange, og den må desuden ikke strækkes til bristepunktet. Undersøg eventuelt, om du kan købe en længere vandslange, som passer til maskinen i dit lokale byggemarked.
 • Håndvask i nærheden med afløb af 40 eller 50 milimeter plastrør, som er samlet med skruemuffer. Du kan erstatte en af plastikrørene med et rør med afløbsstuds. Den kan ligeledes købes i det lokale byggemarked (husk, at den skal have de rigtige dimensioner, så den er kompatibel med afløbet og maskinen). Igen skal afløbsslangen gå i samme slange, og den må ikke strækkes til bristepunktet. Husk at købe gummipakning til samlingerne af afløbet, når du udskifter rørstykket.

Som du måske har bemærket, er det oplagt med ovenstående krav at placere den nye vaskemaskine i bryggers eller badeværelse, da disse typisk har vandhane og håndvask og måske stikkontakt med jord. Fordelen ved at placere i bryggers eller badeværelse er desuden, at gulvafløb og tapsted ikke kræver godkendelse af en VVS-installatør.

Hvis du i køkkenet har stikkontakt med jord, vandhane og håndvask med afløb er det også en mulighed, at installere vaskemaskinen der. Det er dog mindre oplagt, da gulvafløb og tapsted stadig skal godkendes af en VVS-installatør.

I det hele taget anbefaler vi stadig at få professionel hjælp af en VVS-installatør, da hele processen er noget kompliceret. På den måde sikrer du desuden, at hele installationen gøres korrekt. Du slipper således for dyre fremtidige skader såsom vandskade.

Pris på installation af vaskemaskinen

De fleste VVS’ere arbejder ud fra en timetakst, og det er derfor svært at give et præcist bud på, hvor meget installationen af vaskemaskinen koster. Det afhænger nemlig af, om den nye vaskemaskine passer på målene til, hvor den gamle vaskemaskine sad samt hvorvidt afløb, afspærringsventil og vandslangen passer til den nye vaskemaskine. Hvis ikke den gør det, skal VVS’eren typisk bruge længere tid på at justere disse ting, og så er prisen noget højere.

Hvis installationen af vaskemaskinen er uden komplikationer, kan du regne med, at installationen typisk tager 2 timer. Hvis vi regner med en timetakst på omkring 700 DKK, hvilket er den typiske takst, skal du således regne med en pris på: 700 DKK * 2 timer = 1.400 DKK. Det er altså under antagelse af, at der er tale om en udskiftning af en gammel vaskemaskine.

Love og regler: må man selv installere sin vaskemaskine?

Hvis du udskifter den gamle vaskemaskine med en ny og desuden installerer den nye vaskemaskine samme sted som den gamle, er det fuldt lovligt og efter reglerne. Skal du have installeret en ny vaskemaskine uden der tidligere har været installeret vaskemaskine, er der dog visse forbehold:

 • Installeres vaskemaskinen uden eksisterende stikkontakt med jord, vandhane og håndvask med afløb, skal du have autoriserede VVS- og elinstallatører til at installere disse.
 • Installeres vaskemaskinen udenfor bryggers eller badeværelse, skal en autoriseret VVS-installatør godkende gulvafløbet og tapstedet
 • Du skal til gengæld ikke have byggetilladelse fra kommunen

Du kan læse om alle reglerne for Bygningsreglementet på Bygningsreglementet.dk.

Fordele ved at få professionel hjælp

Selvom installationen af en vaskemaskine kan være en let og ukompliceret opgave for en autoriseret VVS-installatør, er det i sagens natur ikke lige let for alle. Hvis du ikke har erfaring fra lignende opgaver tidligere, anbefaler vi derfor altid at få professionel hjælp fra en autoriseret VVS-installatør. På den måde slipper du for at rode med vandslanger og strømforsyning.

Samtidig slipper du også for risikoen for en fremtidig vandskade, fordi maskinen ikke er koblet korrekt til vandforsyning og afløb, hvis du selv gør det. En autoriseret VVS-installatør installerer altid i overensstemmelse med gældende lovgivning og de fleste VVS-installatører har også en garanti, såfremt arbejdet ikke skulle være udført ordentligt og korrekt.

Find den billigste håndværker til installation af vaskemaskine

Installationen af maskinen behøver ikke koste en bondegård, og du kan følge disse tips for at finde den bedste og billigste installatør til opgaven:

 • Indhent flere tilbud: ring til flere VVS-installatører, og indhent tilbud fra dem. På den måde kan du vælge den installatør, som gør det til den laveste pris. På samme måde for du tryghed om, at du ikke bliver snydt.
 • Brug tilbudsportaler: på flere tilbudsportaler kan man indtaste oplysninger om opgaven på et par minutter, indsende opgaven og få tre tilbud fra tre forskellige VVS-firmaer. Brug f.eks. formularen øverst på denne side.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

4 kommentarer til “Installation af vaskemaskine: Se priser, og få gratis tilbud”

 1. Hej
  Jeg søger BILLIG vvs i Nyborg og omregn, til at tilslutning af en opvaskemaskine og vaskemaskine.
  Jeg har værktøj men jeg må ikke, for det SKAL være autoriseret. Jeg er på førtidspension og har mange udgifter, så derfor har jeg ikke råd til en dyr en.
  Jeg kan kontaktes på mail eller tlf.
  [Mail og telefonnummer fjernet af redaktionen]
  På forhånd tak
  Gabriella Toth
  Nyborg-5800

  Svar
 2. Der skal tilsluttes en vaskemaskine i mit badeværelse. Da der tidligere har været vaskemaskine her, er der allerede en jordet stikkontakt og en vandhane. Men der er desværre ikke noget specielt afløb til vaskemaskinen. Det eneste man skal gøre for at få min vaskemaskinen til at fungere, – er at tilkoble afløbsslangen enten i håndvask eller i afløbsristen på gulvet.

  Svar
  • Hej Liudmila

   Det er helt sikkert en opgave, som en VVS-installatør kan løse, og hvis der allerede er afløb til håndvask eller afløbsrist i nærheden af der, hvor vaskemaskinen skal placeres, bør det ikke være nogen omfattende opgave.

   Bh Primabolig.dk

   Svar

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.