Vandskuring af indendørs vægge: Læs om priser, tørretid og råd til SkalFlex

Ønsker du at give de indendørs vægge nyt liv, kan en vandskuring være en god løsning. Vandskuring kan udføres på vægge af alle materialer: murværk, gasbeton, gipsplader, træplader eller en almindelig betonvæg. Det fungerer også godt som et grundlag til yderligere overfladebehandling af væggene, såsom til maling eller kalkbehandling.

Læs mere om priser på indendørs vandskuring samt vejledning til indendørs vandskuring med Skalflex nedenfor.

Få 3 gratis tilbud på vandskuring af vægge indendørs
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad koster vandskuring?

Vandskuring koster typisk mellem 400-450 kr. per m2 væg, hvis du hyrer en murer til opgaven.

Vælger du selv at udføre opgaven sparer du selvsagt arbejdslønnen til mureren væk, hvorfor det bliver noget billigere.

Vi har samlet en prisliste nedenfor:

Tabel 1: Prisliste for indendørs vandskuring udført af murer (inkl. moms)

Pris
Vandskuring400-450 kr. per m2 inkl. moms
Imitering af murværk på flad overflade ("snydemursten")250-300 kr. per m2 inkl. moms

Inkluderer ikke efterfølgende overfladebehandling såsom maling.

Nedenfor finder du et priseksempel på indendørs vandskuring af væg

Priseksempel: Vandskuring af 2,5 vægge på 20 m2 med grå tyndpudsmørtel

I nedenstående priseksempel ønskede kunden en vandskuring af 4 nøgne New Yorker vægge, der tilsammen udgjorde

  • Materialeudgift: 1.000-1.500 kr.
  • Aflønning af murer á 13 timer: 7.000-8.500 kr.
  • Samlet pris: 8.000-10.000 kr. inkl. moms

Hvad er vandskuring?

Vandskuring hører under kategorien tyndpudsning og er en måde at give væggene en ny overflade. Kort fortalt trækkes et lag mørtel op langs murværket for efterfølgende at skure størstedelen af mørtlen væk igen med vand – deraf navnet vandskuring.

Den oprindelige metode til vandskuring foregår ved, at overskydende mørtel skures af med en våd mursten. I dag anvender man dog typisk et filtsebræt til formålet. Man kan anvende vandskuring af vægge både udendørs og indendørs.

Gør-det-selv: Sådan vandskurer du indendørs med Skalflex

Nedenfor finder du en trin-for-trin guide til vandskuring af vægge indendørs. Processen vil minde meget om vandskuring af husets udendørs facader, selvom du selvsagt slipper for leje af stillads, ligesom det sjældent vil være nødvendigt med omfugning af murværkets fuger.

Nedenstående vejledning egner sig til vægge af alle materialer: murværk, gasbeton, gipsplader, træplader eller en almindelig betonvæg. Er der tale om en flad væg (såsom betonvæg), vælger mange at etablere såkaldte ‘snydemursten’, der – som navnet antyder – imiterer almindeligt murværk.

Du kan læse mere om, hvordan du etablerer ‘snydemursten’ længere nede i artiklen. Du kan også sagtens undlade at etablere ‘snydemursten’, hvis der allerede er tale om et murværk, eller hvis du blot ikke ønsker det.

Du kan også se nedenstående videoguide til indendørs vandskuring:

Materialeliste

Til vandskuring af indendørs vægge skal du bruge følgende materialer og redskaber:

  • Grundrens (f.eks. Skalflex Multigrunder el.lign.)
  • Skalflex vandskuring indendørs (eller tilsvarende produkt til at danne mørtlen)
  • Vand
  • Spand
  • Boremaskine med piskeris
  • Stålbræt
  • Mureske
  • Filtsebræt

1. Etablering af ‘snydemursten’ ved betonmur

Er der tale om en indendørs betonmur, har du mulighed for at imitere murværk ved at etablere såkaldt ‘snydemursten’. Du kan læse mere om, hvordan det foregår længere nede i artiklen.

2. Vægge repareres og renses

Vægge skal renses og eventuelt repareres, inden du går i gang med vandskuringen.

Vægge gøres ren for fedt og snavs med grundrens. Her kan du bruge Skalflex Multigrunder eller et tilsvarende produkt. Derved hæfter mørtlen fra vandskuringen bedre på væggen.

Er der tale om vandskuring af indendørs murværk (f.eks. New Yorker vægge), skal du sikre dig, at fugerne er intakte. Er der områder, hvor fugen er porøs, kan det løses med en omfugning. Er der tale om betonvægge, skal disse selvsagt ikke fuges.

3. Sammenbland mørtlen

Når muren er klar til at blive vandskuret, sammenblander muren mørtlen, som er materialet der anvendes til vandskuringen. Her kan man f.eks. anvende Weber Multi 280, som er en grå hæftemørtel, men du kan også vælge andre materialer med andre farver.

Muren sammenblander mørtlen med vand. Til at sammenblande anvender man typisk en almindelig boremaskine med et piskeris tilknyttet.

Anvender du Skalflex Vandskuring Indendørs, er fortynding ikke påkrævet. Konsistensen er dog medbestemmende for strukturen, og produktet kan fortyndes med op til 20% rent, koldt vand, hvis der ønskes en glat vandskuring uden dybe penselstrøg.

Skalflex Vandskuring Indendørs omrøres grundigt inden påføring og undervejs efter behov.

4. Tyndpudsmørtlen påføres væggen

Når tyndpudsmørtlen har fået den rigtige konsistens, påføreres mørtlen.

Mørtlen kan påføres med stålbræt, strukturrulle eller pensel. Efterfølgende glattes der efter med pensel. Det er vigtigt, at der arbejdes “vådt i vådt”, hvilket vil sige, at hver enkelt væg færdiggøres i én arbejdsgang for at undgå synlige overgange.

5. Facaden vandskures

Når tyndpudsmørtlen har fået tid til at sætte sig på væggen og tørre en smule, foretages selve vandskuringen.

Mureren anvender et filtsebræt af valgte hårdhed, som fugtes på mørtlen i roterende bevægelser. Under vandskuringen bliver overskydende mørtel løbende fjernet, hvilket gør murværket mere tydeligt.

Anvender du Skalflex, udføres vandskuringen med krydskostning.

Sådan etablerer du en ‘snydemur’

Som tidligere omtalt vælger mange at få udført en såkaldt ‘snydemur’ på den eksisterende væg med flad overflade (f.eks. betonmur). Det gør man med henblik på at imitere almindelig murværk. Vil man bevare den flade overflade, kan man også sagtens undlade at etablere en ‘snydemur’.

Nedenfor finder du guide med trin-for-trin til etablering af ‘snydemur’. Du kan med fordel også se Goerdetselv.dk‘s videoguide til ‘snydemur’.

Materialeliste

Til etablering af ‘snydemuren’ skal du bruge:

  • Mørtel
  • Vand
  • Spand
  • Pudsebrædder
  • Specielle fugeskrabere, der laver møster i pudsen til at efterligne murværk
  • Vaterpas

Trin-for-trin guide til ‘snydemur’

  1. For at pudsen skal sidde ordentligt fast, skal væggen først grundes med en binder, der er blandet med vand i forholdet 1:3.
  2. Der startes nedefra og arbejdes opad. Laget af mørtel skal være ca. 2-3 mm tykt, så der er plads til at udkradse fugerne.
  3. Når hele væggen er pudset op med tyndpudsmørtlen, skal du glatte efter, så der ikke er kanter efter stålglittebrættet.
  4. Inden grundpudsen er tør, skal du lave fugerne i det valgte murstensmønster med fugejernene. Her skal du benytte vaterpas til at køre fugejernet langs med i ret linje.
  5. Er der steder, hvor du kommer til at skrabe pudsen af, kan du lægge nyt på med en spadeske.
  6. Et døgn efter kostes væggen over med en stiv kost. Først stryges der med kostens bagside, efterfølgende afkostes der på normal vis, hvilket fjerner kanter og løst puds.
  7. Efterfølgende kan du vandskure som tidligere anvist. Væggen er nu færdig, og uanset om din væg er af gipsplader, træ eller med glasvæv, kan den nemt forvandles til vandskuret murstensvæg.

Vandskuring, filtsning eller netpuds: Hvad er forskellen, og hvad skal jeg vælge til mine vægge?

Indenfor kategorien tyndpudsning kan man vælge mellem følgende metoder:

Processen for alle ovenstående metoder er den samme, men man anvender forskellig intensitet af pudsningen, hvilket efterlader en forskellig overflade og synlighed af den murerede væg. For vægge indendørs vælger de fleste vandskuring.

Foto: BYG-ERFA. Forskelle i udseende ved de forskellige metoder til tyndpudsning: filtsning, vandskuring, sækkeskuring og berapning.

Netpudsning er en nyere pudsningsmetode, hvor puds og mørtel bliver armeret med fibernet, hvilket resulterer i en stærk og langtidsholdbar løsning. Modsat de gamle pudseteknikker sikrer netpudsning facaden mod afskalninger og revnedannelse i mange år frem. Det gør metoden velegnet til facader, der er meget nedslidte, hullede og porøse.

Læs også vores artikel om vandskuring af huset her.

Få 3 gratis tilbud på vandskuring af vægge indendørs
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er fordelene ved vandskuring af vægge indendørs

Vandskuring af murværket har både praktiske og æstetiske fordele:

  • Vandskuring skjuler grimme, ujævne og gamle mursten.
  • Puds kan give huset en ny farve og et nyt udtryk.
  • Vandskuring danner et godt grundlag til efterfølgende overfladebehandling med maling eller kalkning af væggene.

Hvilke farver kan jeg vælge til vandskurede vægge?

Væggen kan efter pudsning males eller beholdes med den lyse grå overflade, som en grå vandskuringsmørtel efterlader, hvis du ikke vælger at pudse med en farve. Så der er flere valgmuligheder.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.