Vedligeholdelsesfri facadebeklædning er et populært valg blandt mange husejere, og netop denne type facadebeklædning har da også mange fordele. Hvis du ønsker en stærk, holdbar og vejrbestandig beklædning, der ikke kræver den store vedligeholdelse, kan vedligeholdelsesfri facadebeklædning være en god løsning.
Hvis du er fiks på fingrerene, og har mod på at gå i gang med et rigtigt gør-det-selv projekt, så må du godt montere facadebeklædning selv, men du kan også vælge at hyre en professionel tømrer til opgaven. Se hvilke typer facadebeklædning der findes, og hvad det koster at få monteret beklædningen nedenfor.
Hvad er en vedligeholdelsesfri facadebeklædning?
Når der tales om vedligeholdelsesfri facadebeklædning, forbinder de fleste det med en beklædning, der ikke tager skade af vind og vejr, og ikke kræver nogen pleje i form af maling eller træbeskyttelse. En fuldstændig vedligeholdelsesfri facadebeklædning findes ikke, men du kan komme tæt på.
Der er flere moderne fibercementprodukter, som aldrig skal males med træbeskyttelse, men blot vaskes med jævne mellemrum for at se pæne og vedligeholdt ud. Det kan ikke undgås, at der sætter sig snavs og alger i overfladen, som kan vaskes af med almindeligt sæbevand, men det er også den eneste form for vedligeholdelse, du skal foretage.
Du kan også vælge at opbygge facaden i træ, der enten er trykimprægneret, eller som har fået en anden form for behandling, der gør træet ekstremt holdbart, og kun kræver meget lidt vedligeholdelse.
Hvad koster vedligeholdelsesfri facadebeklædning?
Hvis vi tager udgangspunkt i et fibercementprodukt, der aldrig skal males, og som har lang levetid, skal du regne med en materialepris på omkring 150-250 kr. pr. m2. Hertil kommer opbygning af lægteskelet til montering og aluprofiler til hjørnesamlinger og vinduer og døre samt beslag, skruer og lignende.
Der er en del faktorer, der spiller ind, når montageprisen skal beregnes. Husets form og størrelse, antal etager og om eksisterende beklædning skal tages ned og bortskaffes, er elementer, der er afgørende for beregning af prisen. Hvis du regner med ca. 1.300 pr. m2 der inkluderer levering, og udskiftning af facadebeklædningen, har du en god rettesnor til at beregne den samlede pris.
Hvad er den billigste facadebeklædning?
Facadebeklædning findes i flere prisklasser og kvaliteter. Her kan du se kvadratmeterprisen på de forskellige materialer, vi har gennemgår i artiklen.
Du skal være opmærksom på, at der skal bruges aluprofiler til fibercementprodukterne og maling til træprodukterne, som ikke er medregnet i kvadratmeterprisen.
Tabel 1: Kvadratmeterpriser for vedligeholdelsesfri facadebeklædning
Facadebeklædning | Kvadratmeterpris | Minimum forventet levetid |
---|---|---|
Hardieplank | 160 kr. | 50 år |
Cedral | 255 kr. | 50 år |
Cembrit | 190 kr. | 50 år |
Superwood | 325 kr. | 30 år |
Trykimprægneret | 100 kr. | 25 år |
Kvadratmeterpriserne bygger på et pristjek foretaget af Primabolig.dk. Bemærk, at ovenstående priser ikke inkluderer arbejdsløn til montering og øvrigt arbejde, hvis du hyrer en tømrer til opgaven.
Hvad er fordele og ulemper ved vedligeholdelsesfri facadebeklædning?
Når du skal vælge facadebeklædning til huset, skal du se på fordele og ulemper ved de enkelte produkter. Hvis du er på jagt efter et produkt med lang levetid, der ikke kræver pleje og pasning, så er der dog langt flere fordele end ulemper.
Fordele ved vedligeholdelsesfri facadebeklædning
- Du sparer tid – Den minimal vedligeholdelse er ikke specielt tidskrævende.
- Langsigtet investering – Du kan vælge materialer med ekstra lang levetid.
- Mange valgmuligheder – Vælg planker i flere farver og overflader.
- Lang garanti – Flere fibercementprodukter har en garanti på 10-15 år.
- Nem montage – Opsætningen er enkel og et oplagt gør-det-selv projekt.
Ud over den helt oplagte tidsbesparende faktor, er en de helt store fordele, at mange af de vedligeholdelsesfri planker er fremstillet i materialer med meget lang holdbarhed. Planker i fibercement holder i minimum 50 år, og der er lang garanti på plankerne.
Facadebeklædningen kan leveres i mange farver og strukturer i overfladen. Det giver gode muligheder for at finde en beklædning, der passer godt til husets look og design, så den nye facade fremstår som en naturlig del af ejendommen.
Ulemper ved vedligeholdelsesfri facadebeklædning
Men er der så ingen ulemper ved denne type facadebeklædning? Der er i hvert fald nogle enkelte ting, som du skal være opmærksom på:
- Syntetisk look – Flere af materialerne har et lettere kunstigt trælook.
- Reparationer – Udskiftning af en planke vil give synlig farveforskel.
- Stor investering – Investeringen kan være stor, men udjævner sig over tid.
Plankerne af fibercement er designet til at ligne træ, og kan derfor have et lidt kunstigt look. Det er dog de færreste der på afstand vil se forskel på fibercement og ægte træ.
Hvis du får brug for at udskifte en planke i facaden, er der risiko for, at der vil være synlig farveforskel mellem den oprindelige beklædning og den nye planke. Heldigvis er plankerne stærke og holdbare, så skader forekommer sjældent.
Facadebeklædning i fibercement er en dyrere løsning end den traditionelle beklædning i træ. Det betyder, at investeringen i første omgang er større, men hvis du har i sinde at blive boende i huset mange år frem, vil den minimale vedligeholdelse og lange levetid gøre investeringen til en billig langsigtet løsning.
Vil du læse mere om facaderenovering? Læs mere i vores artikel om facaderenovering, herunder opgaver såsom:
Hvilke typer vedligeholdelsesfri facadebeklædning kan jeg vælge imellem?
Der findes flere forskellige typer vedligeholdelsesfri facadebeklædning, og nogle materialer er mere vedligeholdelsesfrie end andre.
Fibercement er et populært materiale, der er blevet kaldt ”fremtidens beklædningsbrædder”, fordi materialet stort set er uforgængeligt, og nærmest ikke kræver vedligeholdelse. Der findes også flere løsninger i træ, som kan være værd at have med i overvejelserne.
Hardieplank
Hardieplank er facadebeklædning, der er fremstillet af fibercement, og har alle de gode egenskaber, der forbindes med fibercementprodukter. Produktet er brandsikkert, det tager ikke skade af sol, fugt og vand, og plankerne er tynde og lette at arbejde med.
Du kan vælge produkterne fra James Hardie i 21 forskellige farver, og med overflader der ligner træ eller som glatte ensfarvede paneler. Hardieplank er et stærkt og holdbart produkt, som producenten giver 15 års garanti på.
Cedral (Ivarplank)
Cedral, der tidligere var kendt som Ivarplank, er et andet populært produkt af fibercement. Cedral findes i 2 forskellige plankemodeller, der enten leveres med not og fer samling eller som klassisk klinkbeklædning. Cedral kan også leveres i plader i flere dimensioner, hvilket giver ekstra mange anvendelsesmuligheder.
Der er 10 års garanti på Cedral produkterne, og Cedral oplyser, at levetiden på produktet er mere end 50 år. Cedral findes i 29 forskellige farver, der blandt andet er valgt med udgangspunkt i de farver, der bruges til døre og vinduer, så du kan skabe en flot og ensartet facade.
Cembrit
Cembrit er det materiale, du bedst kender som eternit, og som i mange år har været det foretrukne materiale til tag- og facadebeklædning. Cembrit er uden tvivl det brand, der har flest valgmuligheder, og produkterne kan leveres i et væld af farver og overflader.
Cembrit yder 15 års garanti på alle produkter, men også her er den faktiske levetid meget længere. Hvis du leder efter en facadebeklædning, der er lidt udover den klassiske plankebeklædning, så er Cembrit absolut et godt bud.
Superwood
Superwood er grantræ, der imprægneres under stort tryk, hvilket bevirker, at træbeskyttelsen trænger helt ind i træet, og giver et gennemimprægneret produkt. Superwood er, indtil videre, de eneste der råder over den teknologi, der bruges i imprægneringsprocessen, og ingen andre virksomheder kan levere et tilsvarende produkt.
Imprægneringsvæsken der bruges til Superwood, er et patenteret og miljøvenligt produkt, der ikke indeholder tungmetaller, som i traditionel trykimprægnering. Hvis du sætter pris på at bygge i naturlige materialer med lang levetid og minimal vedligeholdelse, er Superwood det rigtige valg.
Trykimprægnerede brædder
Trykimprægnerede brædder er ikke som sådan vedligeholdelsesfri. Vi har alligevel valgt at nævne dem her, da det er det mest vedligeholdelsesfri produkt indenfor på traditionel facadebeklædning, og med den rette behandling er vedligeholdelsen til at overse.
Fordelen ved trykimprægnerede brædder er, at de er forholdsvis billige i indkøb og ekstremt lette at forarbejde. Hvis du sørger for at male beklædning med en velegnet træbeskyttelse i høj kvalitet, så har du en flot og klassisk beklædning, der ikke skal males igen de næste 10-15 år.
Vedligeholdelsesfri facadebeklædning anvendes også ved facadeisolering
Vedligeholdelsesfri facadebeklædning er særligt relevant, når man får udført en udvendig isolering af facaden. Facadeisoleringen udføres ovenpå et eksisterende murværk og udføres ved etablering af træskelet, isolering og facadebeklædning af træ eller fibercement.
Med en pris på ca. 1.300-2.500 kr. per m2 er facadeisolering udført med facadebeklædning billigere end facadeisolering udført direkte på facaden med afsluttende pudslag. Dertil er der betydeligt mindre vedligeholdelse forbundet med facadebeklædning sammenlignet med en pudset facade.
Læs mere om facadeisolering i vores artikel her.
Kan du selv montere vedligeholdelsesfri facadebeklædning?
Hvis du har håndværksmæssig snilde, og mod på projektet, så kan du selv montere vedligeholdelsesfri facadebeklædning. Produkterne monteres forskelligt, og det er vigtigt, at du læser monteringsvejledningen grundigt, inden du begynder på opgaven.
Du skal særligt være opmærksom på:
- Lægteafstand – Plankerne monteres på et skelet af lægter med den rigtige indbyrdes afstand.
- Ventilation – Der skal være tilstrækkelig med ventilation bagved facadebeklædningen.
- Profilafslutninger – Ved åbninger og i hjørner monteres aluprofiler, der giver en flot afslutning.
- Fastgørelse – Nogle produkter skrues fast, mens andre monteres med skjulte beslag.
- Længdesamlinger – Hvis brædderne skæres over, skal alle kanter males inden montering.
Forarbejdet er en vigtig del af montagen. Det er meget vigtigt, at du overholder den lægteafstand, der er beskrevet i montagevejledningen, og at hjørneprofiler monteres korrekt, så du får de flotteste og mest holdbare samlinger.
Både fibercement- og træprodukter kan skæres ud med en almindelig håndsav eller en rundsav. Til fibercement anbefales en diamantklinge, der er særligt beregnet til formålet.
Husk at de lange garantier kun dækker, hvis facadebeklædningen er monteret korrekt i henhold til vejledningen.