Mangler du plads i hjemmet, kan isolering af skuret eller garagen være en god og billig løsning. At isolere giver mulighed for opbevaring af madvarer, maling og andet som ikke tåler frost i skuret eller garagen. Tilmed giver det mulighed for at bruge arealet som hobbyrum og værksted. Anvendelsesmulighederne af et isoleret skur kan med andre ord sidestilles med de anvendelsesmuligheder man har i en kælder.
Nedenfor finder du vores priser på isolering af skuret eller garagen, priseksempler, råd til opgaven og gældende regler.
Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på isolering af skur eller garage, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige isoleringsfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
- Hurtigt svar og fast tilbud i hele landet
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning
- 3byggetilbud har 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver
Hvad koster isolering af skuret?
Rockwool batts på 100 mm koster ca. 90-130 DKK per kvadratmeter. Dertil fås vindpap til omkring 10-15 DKK per kvadratmeter. Således ender man på en kvadratmeterpris på omkring 100-135 DKK for isolering af skuret. Husk også at budgettere med aflønning af håndværkeren, hvis du ikke selv ønsker at isolere skuret.
Prøv vores prisberegner nedenfor:
Hvad er fordelene ved at isolere skuret?
Der vil ofte være fugt og rimfrost i uisolerede skure i vintermånederne. Det begrænser udnyttelsesmulighederne for skuret, da genstande som opbevares i skuret skal kunne modstå både kulde og fugt. Hvis du vil benytte skuret til andet end opbevaring af haveredskaber, havekrukker, cykler og lignende, kan det derfor være en god idé at isolere skuret.
Fordelene ved at isolere et skur er bl.a., at:
- Et isoleret skur kan benyttes til opbevaring af madvarer som grøntsager, frugt, øl og sodavand, da skuret er koldt uden at nå minusgrader.
- Et isoleret, frostfrit skur betyder, at du kan lade malingen stå, uden at den tager skade.
- Et godt isoleret skur kan med fordel bruges som hobby- eller værkstedsrum og generel ophold.
- Du kan stille fryser, køleskab og andre hvidevarer i skuret, hvis skuret er så godt isoleret, at det ikke bliver koldere, end hvad hvidevarerne kan tåle
Hvilke love og regler gælder der for isolering af skur eller garage?
Hvis ikke skuret eller garagen benyttes til beboelse eller ophold men udelukkende benyttes til opbevaring, er der ingen love eller regler for, hvordan et skur eller en garage skal være isoleret.
- Læs også: Pris på garage
Skur, garage og andre sekundære byggerier kan som udgangspunkt ikke benyttes til beboelse. Hvis du i stedet vil ombygge skuret eller garagen til beboelse/ophold, skal du huske, at det i så fald vil tælle med i bebyggelsesprocenten. Skur og garage, som defineres som sekundært byggeri, hvis det ikke benyttes til beboelse, tælles ellers ikke med i bebyggelsesprocenten op til 50 m2. Husk desuden, at alle andre krav i bygningsreglementet gælder, hvis skuret eller garagen benyttes til beboelse.
Isolering af gulv i skuret
Hvis du vil reducere risikoen for frost i skuret yderligere, eller hvis du blot ønsker bedre komfort til f.eks. et værksted, kan du også isolere skurets gulv. Isolering af gulv i skuret koster ca. 110-150 DKK per m2. Prisen afhænger bl.a. af valg af materiale og om du selv udfører opgaven eller hyrer en håndværker.
Du bør dog være opmærksom på, at jorden kan give fugt, hvilket kan skabe problemer for isoleringsmaterialet. For at modvirke fugtpåvirkningen, bør opbygningen af isoleringen af gulvet se ud som følger (i kronologisk rækkefølge nedefra):
- Et kapillarbrydende lag: f.eks. letklinker eller perlesten/ærtesten
- Trykfast gulvisolering: f.eks. polystyren eller mineraluld såsom Rockwool batts
- Et gruslag af stabilgrus til trykafledning
- Fliser eller trægulv (ved trægulv bør du hæve dit gulv og sørge for ventilationsriste)
Kan man efterisolere et gammelt skur?
Man kan godt efterisolere et gammelt skur, men man bør være opmærksom på, at der er større risiko for fugt, råd og skimmelsvamp af træværket sammenlignet med et nyt skur, som man isolerer. Det kan nemlig være svært at få ventileret konstruktionen tilstrækkeligt, når man efterisolerer, og derfor kan der opstå problemer med fugt af træværket. Desuden er det svært at eftermontere vindpap, så det bliver tæt.
Vil man have et isoleret skur eller garage, bør man derfor overveje at nedrive det eksisterende sekundære byggeri for at bygge et helt nyt skur/garage. Hvis du alligevel vælger at efterisolere et eksisterende skur, skal du sørge for, at der er mindst 20 mm frirum mellem det udvendige træværk og isoleringsmaterialet. I loftet skal der være mindst 50 mm frirum til ventilation imellem tagbelægning og isolering.
Er et isoleret skur frostfrit?
Et isoleret skur er ikke nødvendigvis en garanti for, at det er helt frostfrit. Længere perioder med frost kan medfører, at skuret også når minusgrader. Hvis det er nødvendigt, at skuret/garagen er frostfri (f.eks. hvis du opbevarer maling, madvarer eller drikkevarer i skuret), kan du overveje at placere en lille el-radiator i skuret i vinterperioderne. Husk, at det ikke er tilladt at have en permanent varmekilde som f.eks. en konventionel radiator i skuret, da varmespildet er markant.
Trin-for-trin: sådan isolerer du et nyt skur
Du bør isolere, inden yderbeklædningen af det nye skur er sat op. På den måde er det nemmere at afmåle frirum mellem isoleringen og skurets ydervægge og derved undgå fugt i skuret.
Det skal du bruge
- Isoleringsmateriale: Det anbefales, at du anvender mineraluld til isoleringen af skuret som f.eks. Rockwool batts. Det er brandsikkert og ikke vandfølsomt – ideelle egenskaber til isolering af skuret. Isoleringen bør have en tykkelse på mellem 100-200mm. Det vil i langt de fleste tilfælde være en tilstrækkelig tykkelse og tage den værste frost.
- Vindpap: sikrer, at skuret er vindtæt. Du skal bruge ca. ligeså mange kvadratmeter vindpap som isoleringsmateriale.
- Vægbeklædning til både inder- og ydersiden af skuret
- Evt. afstandsliste
- Maske, handsker og heldragt: til når du arbejder med mineraluldet.
- Kniv: til at beskære isoleringsbatts. Her anbefales en isoleringskniv, som er beregnet til at tilskære isoleringsbatts, men en hobbykniv kan også gå an.
1. Mål skuret op
For at vide hvor meget isolering du skal bruge, skal du måle skuret op. Måler skurets sider f.eks. 4 x 2,5 meter, skal du bruge 10 m2 isolering på hver side. Hvis der er fire sider på skuret af denne størrelse, skal du således bruge 10 m2 x 4 = 40 m2 isolering.
2. Påsæt vindpap
Når skelettet af skuret er opsat, påsættes vindpap på ydersiden af, hvor isoleringen skal placeres. Vindpap forhindrer, at vind trænger ind i skuret.
3. Ydre vægbeklædning monteres
Husk, at der skal være minimum 2 cm (20 mm) afstand mellem ydre vægbeklædning og vindpap. Det sikrer, at der tilstrækkelig ventilation i skuret, så man undgår fugtskader. For at opnå 20 mm afstand, kan man eventuelt benytte afstandslister.
4. Læg isoleringsmateriale ind og luk til
Isoleringen lægges ind foran vindpappen indefra. Derefter lukkes isoleringen af, så isoleringsmaterialet ikke suger fugt. Man kan med fordel bruge profilbrædder, fibercementplader eller krydsfinér. Gips er ikke velegnet til at lukke isoleringen af med, da det nemt suger fugt til sig.
5. Læg isoleringsmateriale på loftet
Når du har sat den indvendige loftbeklædning op på skuret, kan du lægge isoleringsmaterialet ovenpå. Læg dernæst tagbelægning på. Husk at lægge en afstand mellem tagbelægning og isolering på 5 cm (50 mm), så der opnås ventilation.