Isolering af ydervæg udefra: Priser, råd til opgaven & tilbud [2023]

background Layer 1 Isolering

Isolering af ydervæg udefra: Se priser, råd til opgaven og få et tilbud

Det er 30 pct. mere energieffektivt at isolere ydervæggen udefra sammenlignet med indefra. Det gør isolering af ydervæggen til en energirenovering, som ofte er rentabel. Isolering af ydervæggen udefra er dog ikke billig og koster typisk mellem 1.500-2.200 DKK per kvadratmeter. Prisen afhænger bl.a. af, om opgaven også inkluderer ny facadebeklædning.

Nedenfor finder du vores prisberegner, estimater for hvor meget du kan spare årligt samt gode råd til opgaven.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på isolering af ydervægge

Skal du have isoleret ydervæggene, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får gratis rådgivning og 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige isoleringsfirmaer på isolering af ydervægge. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

Hvad koster isolering af ydervæggene udefra?

Prisen for isolering af ydervægge udefra afhænger bl.a. af, hvilken isoleringsløsning du vælger. Isoleringsmåtter monteret direkte på ydervæggen og en pudset facade koster ca. 2.200 DKK per kvadratmeter ydervæg.

En anden løsning er træskelet med isolering og ny let facadebeklædning udenpå. Nyt skelet, isolering samt beklædning koster ca. 750-1050 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms. Det koster ca. 750-1.250 kr. inkl. moms at få en håndværker til at montere isoleringsmåtterne i et træskelet og derefter beklæde facaden med en træbeklædning. Det vil sige i alt 1.500-2.300 kr. pr. kvadratmeter ydervæg.

Prøv vores prisberegner nedenfor:

Priseksempler for isolering af ydervæg

Nedenfor har vi samlet et par priseksempler, som kan give en idé om, hvad du skal forvente at måtte betale for isolering af ydervægge:

Priseksempel 1: udvendig isolering med 200 mm isoleringsplader af villa fra 1963

Huset er 120 kvadratmeter i grundplan og har massive ydervægge af 240 mm porebeton. På alle 4 ydervægge monteres 200 mm isoleringsplader, og derefter pudses facaden. Vinduerne flyttes ud i den nye facade.

Pris for isoleringsplader, 200 mm, ny puds, arbejdsløn inkl. flytning af vinduer: ca. 250.000 DKK alt inkl.

Priseksempel 2: Udvendig isolering med 200 mm og ny ydervæg af parcelhus fra 1978

Huset er 130 kvadratmeter i grundplan og har lette ydervægge med 100 mm isolering. På alle 4 ydervægge opbygges en ny ydervæg med 200 mm isolering. Huset får ny facadebeklædning af brædder. Vinduerne flyttes ud i den nye facade.

Pris for ny ydervæg med 200 mm isolering, facadebeklædning og arbejdsløn: ca. 300.000 DKK alt inkl.

Hvornår bør man isolere husets ydervægge?

Det er dyrt at isolere husets ydervægge, særligt fordi det omfatter ændringer af husets facade. Derfor bør man kun isolere husets ydervægge, hvis:

Husets hulmur allerede er isoleret, eller huset ikke har hulmur

Hulmursisolering er en billigere energirenovering, som er mere rentabel end isolering af husets ydervægge. Derfor bør man først isolere husets hulmur, før man begynder at isolere husets ydervægge. Hvis husets hulmur allerede er isoleret for mange år siden, bør man få foretaget et en kontrol for at se, om isoleringen er faldet sammen eller har forrykket sig gennem årene, så man evt. kan overveje at fylde mere isolering i hulmurene. Du kan læse vores artikel om hulmursisolering her.

Facaden alligevel skal renoveres

Isolering af husets ydervægge medfører, at der skal bygges en ny facade udenpå den eksisterende isolering. Derfor er det en god anledning at isolere husets ydervægge, hvis facaden alligevel skal renoveres fordi den f.eks. er utæt og i dårlig stand. Du kan læse vores artikel om facaderenovering her.

Det ikke ødelægger husets udseende

En udvendig isolering af husets ydervægge medfører ændringer af husets facade, og derfor er det vigtigt, at det rent arkitektonisk og æstetisk kan lade sig gøre. Hvis der ikke er meget dybde i tagets udhæng, kan isolering af husets ydervægge ende med at se grimt ud.

Hvad er den årlige besparelse ved isolering af ydervægge?

Isoleringsmåtter direkte på ydervæg
Ydervægge kan isoleres direkte på ydervæggen med isoleringsmåtter eller med et træskelet. Ovenfor ses direkte isoleringsmåtter, som monteres.

Det er ikke muligt at give et entydigt svar på, hvad den årlige besparelse ved isolering af ydervæggene vil være. Hvor meget du kan spare ved at isolere ydervæggene afhænger bl.a. af, hvor tykt et lag isolering du efterisolerer med, om du vil efterisolere alle ydervæggene eller kun nogle af dem og om der skal flyttes vinduer og døre.

Selvom den årlige besparelse vil afhænge af de konkrete omstændigheder, vil mange boligejere opleve besparelser på varmeregningen på mellem 5.000-10.000 DKK årligt.

Hvis du vil vide præcis, hvor meget du kan spare i lige netop dit hus, anbefaler vi, at du booker et gratis isoleringstjek hos vores samarbejdspartner Jydsk Tagteknik her.

Hvordan isolerer man ydervæggene?

Der er to metoder at vælge imellem, når man vil isolere ydervæggene udefra:

Ydervægge kan isoleres direkte på ydervæggen med isoleringsmåtter eller med et træskelet. Ovenfor ses isolering med træskelet.

Isoleringsmåtter direkte på ydervæg

Her sætter man isoleringsmåtter som f.eks. Rockwool Batts direkte på ydervæggen og pudser oven på isoleringen, så man får et pænt resultat. Løsningen kan kun bruges på ydervægge opført i tunge materialer, der er stærke nok til at holde vægten af isoleringen. Det er f.eks. facader af teglsten eller gasbeton.

Træskelet med isolering og ny let facadebeklædning udenpå

Her bygger man først et træskelet uden på den eksisterende ydervæg. Isoleringen monteres inde i og uden på træskelettet. Herefter bygges en ny facade af let facadebeklædning af træ eller plader udenpå. Denne løsninger velegnet til lettere facader, som ikke alene kan holde vægten af isoleringen.

Hvad er fordelene ved isolering af ydervægge?

Fordelene ved at isolere ydervæggene er som følger:

  • Ny tæt facade: da det er nødvendigt at montere ny facade udenpå isoleringen, får du en ny facade. Det kan særlig være en fordel hvis facaden allerede er utæt og i dårlig stand.
  • Bedre indeklima: Kuldebroerne forsvinder og dermed øges komforten og indeklimaet inde i huset.
  • Intet indvendigt byggerod: Arbejdet kan udføres, uden at det påvirker de indvendige rum. Radiatorer, stuk, elinstallationer og lign. skal heller ikke flyttes eller fjernes. Det vil sige, at du slipper for at rydde rum og gøre rent bagefter modsat indvendig isolering som medfører indvendigt byggerod.
  • Samme boligareal og byggeprocent: Boligarealet bliver ikke mindre, for den ekstra isolering sidder udvendigt. Så længe den udvendige isolering ikke er tykkere end 25 cm (inkl. ny facade) tæller det ikke med i bebyggelsesprocenten.
  • Kan være en god investering: isolering af ydervægge sparer på varmeregningen. Hvor stor denne besparelse er, og om det modsvarer udgiften til isolering bør vurderes af en energikonsulent.

Hvad er ulemperne ved isolering af ydervægge?

Ulemperne ved isolering af ydervægge er som følger:

  • Dyr energirenovering: det er dyrt at isolere ydervæggene udefra, fordi huset skal have ny udvendig facade. Det kan derfor bedst betale sig at hulmursisolere, hvis husets hulmur ikke allerede er isoleret. Hvis husets hulmur allerede er isoleret for mange år siden, bør man få foretaget et en kontrol for at se, om isoleringen er faldet sammen eller har forrykket sig gennem årene, så man evt. kan overveje at fylde mere isolering i hulmurene.
  • Ændrer facadens udseende: Du ændrer husets udseende, og derfor bør du tage højde for det arkitektoniske udtryk – altså valg af overflade, farve osv. af den nye facade.
  • Smalt tagudhæng: Det er en dårlig løsning til huse med et lille tagudhæng.
  • Kan betyde mindre dagslys: Lysningen omkring vinduer og døre bliver dybere, fordi ydervæggen bliver tykkere på grund af den ekstra isolering. Det kan betyde, at der kommer mindre dagslys ind i boligen. I så fald bør man overveje at rykke vinduerne med ud, da bygningen ellers kommer til at fremstå tung rent arkitektonisk.

LÆS OGSÅ: Isolering af krybekælder

Det er bedre at isolere ydervægge udefra end indefra

Det er 30 pct. mere energieffektivt at isolere ydervæggen udefra sammenlignet med indefra. Det skyldes, at huset pakkes ind i isolering hele vejen rundt. Ved indvendig isolering kan der derimod nemt opstå såkaldte kuldebroer ved væggene, som ikke kan dækkes af isolering – altså ‘huller’ i isoleringen af ydervæggen. Kuldebroer er steder, hvor kulden kan trænge ind i huset.

Derudover er der risiko for dannelse af fugt og skimmelsvamp, som resultat af ændringer i dugpunktet. Yderligere vil det være nemmere at få et tykkere lag isolering på ydervæggene udvendigt end indvendigt. Slutteligt reducerer indvendig isolering af ydervægge det samlede boligareal. Derfor frarådes indvendig isolering generelt, medmindre det er den eneste mulige løsning.

Hvilket isoleringsmateriale bruger man til isolering af ydervægge?

En ydervæg isoleres typisk udefra ved at lægge et ekstra lag isolering af mineraluld som f.eks. Skalflex Facadeisolering, ISOVER Facadekoncept, Rockwool Batts eller Weber på den eksisterende mur og derefter bygge en ny facade op uden på isoleringen.

Som bygherre er der en række overvejelser, du skal træffe, før du isolerer hulmuren. Tilsvarende kan en hulmursisolering også forårsage store skader på huset (f.eks. frostsprængninger), hvis arbejdet ikke er udført ordentligt. Derfor er der en række forholdsregler, du bør tage dig:

Fire trin: sådan får du isoleret ydervæggen

Som bygherre er der en række overvejelser, du skal træffe, før du isolerer ydervæggen. Hvis ydervæggen ikke isoleres korrekt, kan det føre til en række skader på husets facade. Derfor er der en række forholdsregler, du bør tage dig:

1. Få vejledning af en energirådgiver

Hulmursisolering

Det er ikke nødvendigvis sikkert, at en isolering af ydervæggen er den rigtige løsning for dit hus. Dertil bør man også undersøge, om der er andre, mere lavthængende frugter, for så vidt angår energirenovering af huset.

Derfor anbefaler vi, at du får foretaget et energi- og isoleringstjek af huset. Det vil derfor give mening at hyre en energirådgiver eller bygningssagkyndig, som kan rådgive om den bedste løsning. Energirådgiveren tager typisk fotos med et termografikamera, så man kan se, hvor huset er utæt og trænger til isolering. Energirådgiveren vil også kunne vurdere, om alle ydervæggene skal isoleres. Måske kan det bedst svare sig kun at isolere 1-2 af husets ydervægge, fx gavlene.

Mange isoleringsfirmaer har en energirådgiver tilknyttet virksomheden, som vil foretage den indledende forundersøgelse. Hvis du foretrækker en uvildig energirådgiver, kan du finde en liste med autoriserede energirådgivere på Energistyrelsens Sparenergi.dk. En sådan rådgivning vil også gives ved udarbejdelsen af en energimærkerapport.

2. Giv husforsikringen besked

Hvis du har husforsikring, bør du kontakte dit forsikringsselskab, inden arbejdet med hulmursisoleringen går i gang. Hvis du ikke meddeler dit forsikringsselskab, at du skal i gang med et byggearbejde, dækker forsikringsselskabet nemlig ikke eventuelle skader, der sker under byggeriet.

3. Vælg isoleringsmateriale

I samarbejde med isoleringsfirmaet skal du vælge isoleringsløsning og isoleringsmateriale.

4. Uvildig kontrol

Hvis du ikke har den store håndværksmæssige erfaring, bør du overveje at få en uvildig rådgiver til at gennemgå arbejdet, når det er færdigt. Det kan f.eks. være en bygningssagkyndig eller en bygherrerådgiver. Denne type rådgivning kaldes en afleveringsforretning og koster ca. 2.500-5.000 kr. inkl. moms.

Forkert udført arbejde på facaden/ydervæggene kan forårsage alvorlige skader på dit hus, hvorfor det særlig vigtigt at få kontrolleret denne type udført arbejde.

Hvor tyk skal isoleringen af ydervægge være?

Tykkelsen på isoleringen afhænger af, hvad de eksisterende ydervægge er lavet af. Ydervægge af mursten og andre tunge materialer bør som tommelfingerregel være isoleret med et lag isolering på mindst 200 mm, mens trævægge og andre lette ydervægge i udgangspunktet bør være isoleret med mindst 300 mm isolering. 

Hvis tunge ydervægge er isoleret med mindre end 100 mm isolering, og lette ydervægge med mindre end 150 mm, bør du under alle omstændigheder efterisolere af hensyn til energiforbruget. Også selvom dit hus overholder de krav, der var gældende på det tidspunkt, huset blev opført.

Det er ikke alle huse, hvor man vil kunne følge tommelfingerreglen om tykkelsen af isoleringen. Det gælder f.eks., hvis husets tagudhæng ikke er dybt nok. Her må man nøjes med at isolere så tykt et lag, der er plads til. må du isolere med så tykt et lag isolering, der er plads til. For at isolere så godt som muligt, kan man som kompensation bruge en type isolering, der isolerer mere effektivt end normal standard.

I nogle huse vil det ikke være muligt at få plads til så tykt et isoleringslag, fx hvis huset ikke har et tagudhæng, der er dybt nok. Her må du isolere med så tykt et lag isolering, der er plads til. For at isolere så godt som muligt, kan du som kompensation bruge en type isolering, der isolerer mere effektivt end normal standard.

De nævnte isoleringstykkelser tager udgangspunkt i, at isoleringen er en standardklasse 37. Isoleringens tykkelse afhænger nemlig af, hvilken klasse den er i, og jo bedre – det vil sige lavere – klasse, desto tyndere isolering kan du bruge. 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.