Montering af vinduer: Prisliste, råd til opgaven & tilbud

background Layer 1 Vinduer

Montering af vinduer: Prisliste, råd til opgaven og tilbud

Når du skal have skiftet vinduer, er selve vinduesløsningen kun en del af omkostningen forbundet med udskiftning af de eksisterende vinduer. Vinduerne skal nemlig også monteres, og det arbejde udføres som regel af en tømrer.

Få gratis tilbud på montering af vinduer

Ønsker du at indhente tilbud på montering af vinduer, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du modtager tre tilbud på montering af vinduer fra tre forskellige tømrerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
 • 3byggetilbud har 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver
 • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning

Priser for montering af vinduer

Prisen for montering af et vindue koster mellem 1850 kr. og 2850 kr. afhængigt af, om vinduet er under eller over 2,3 m2. Dertil skal du budgettere med en række tillæg til prisen, herunder kørselstillæg, bortskaffelse, indvendig afslutning af vinduet samt evt. montage over stueplan.

Prøv vores prisberegner nedenfor:

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Prisliste for montering af vinduer

Prisberegneren tager udgangspunkt i nedenstående prisliste, som er et gennemsnit af priser indhentet fra 32 forskellige tømrerfirmaer. Bemærk, at foruden selve monteringen af vinduet, vil tømren typisk fakturere en række tillæg såsom kørselstillæg, tillæg for montering af 3-lags glas, tillæg for montage i en vis højde, tillæg for bortskaffelse af gamle vinduer samt tillæg for indvendig afslutning på vinduet.

MontagePris alt inklusive
Vinduer (under 2,3 kvm)1.850 DKK
Vinduer (over 2,3 kvm)2.850 DKK
Enkeltdør2.100 DKK
Dobbeltdør2.650 DKK
Skydedør (under 4,5 kvm)5.000 DKK
Skydedør (over 4,5 kvm)8.000 DKK
TillægPris alt inklusive
Kørselstillæg495 DKK
Bortskaffelse af byggeaffald140-200 DKK per element
3-lags glas300 DKK per element
Indvendig afslutning på vindue (hvid fladliste eller acrylfuge)580 DKK per vindue
Indvendig afslutning på dør / dobbeltdør (hvid fladliste eller acrylfuge)660 DKK per dør
Montage høj stueplan (over 3 meter til overkant)500 DKK per element
Montage 1. sal af alm. villa600 DKK per element
Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Priseksempel for montering af vinduer

Prisen på montering af vinduer vil bl.a. afhænge af antallet af vinduer, hvor vinduerne ønskes placeret (ved 1. sals montering påregnes typisk et tillæg) samt om tilbuddet også skal inkludere bortskaffelse af eksisterende vinduer og/eller indvendig afslutning.

Priseksempel: montering af vinduer i traditionel villa

 • Montering af otte vinduer som måler 1,2 m x 1,9 m i hhv. bredde og højde, som er af to-fag
 • Fire af disse vinduer monteres på 1. sal
 • Indvendig afslutning med hvid fladliste samt bortskaffelse af eksisterende vinduer
 • Samlet pris: 21.295 DKK inkl. moms, ekskl. materialer

Hvornår skal vinduerne udskiftes?

Det er altid en god idé at få en tømrer og/eller en glarmester på besøg, som kan vurdere de eksisterende vinduers stand. Derved undgår du at udskifte alle vinduer, selvom det måske ikke er nødvendigt eller kan vente et par år.

Du kan også selv undersøge vinduernes stand. Du bør særligt være opmærksom på, om vinduesrammens træ er råddent og mørt. Træet må ikke være blødt og til at trykke i, idet det kan være tegn på fugtbeskadigede vinduesrammer. Ligeledes vil revner langs vinduesrammens åreretning være tegn på, at vinduet skal skiftes. Hvis vinduets vindueramme er i god stand, vil det også være muligt kun at udskifte vinduets glas, som kan medføre betydelige besparelser på varmeregningen.

Der behøver ikke nødvendigvis være en umiddelbar årsag til at udskifte vinduerne såsom råd og fugtskader i vinduesrammen. Hvis boligen i øjeblikket har enkeltlagsvinduer, kan det som regel være en særdeles rentabel investering at udskifte disse med f.eks. lavenergivinduer eller at montere forsatsvinduer, da det sparer gevaldigt på varmeregningen.

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvilke typer vinduer findes der?

Det vil som regel kun være tilladt at installere tre-lag vinduer per 1. februar 2021 som følge af Bygningsreglementets revision.

Der findes en række vinduetyper, som mestendels adskiller sig i isoleringsevne og udseende. Mange boligejere vælger at udskifte de eksisterende enkeltlagsvinduer med enten lavenergiruder eller forsatsvinduer, fordi de isolerer væsentligt bedre og kan give betydelige besparelser på varmeregningen.

Enkeltlagsvinduer

Består af et enkelt lag glas, og isolerer derfor dårligt. Man finder oftest enkeltlagsvinduer i huse frem til 1960’erne. Boligejere som ønsker at energioptimere, kan vælge at bevare enkeltlagsvinduet ved at sætte et ekstra lag forsatsvindue op. Det er en billigere løsning end at udskifte hele vinduet, mens man alligevel opnår betydelige energiforbedringer.

Termovinduer

Består af to lag glas, typisk med en gasart imellem. Idet termovinduer har to lag glas, isolerer det bedre end enkeltlagsvinduer men ikke lige så godt som de mere moderne lavenergiruder. Du kan læse mere om termovinduer i vores artikel her.

Lavenergivinduer

Lavenergivinduer minder om termoruder, idet lavenergivinduer også har to lag glas. På ydersiden af lavenergivinduets inderste rude sidder der dog et tyndt lag metal. Metalaget er ikke synligt, men det medvirker, at varmen kastes tilbage i rummet, mens solens stråler passerer igennem. De isolerer således bedre end de ældre termovinduer.

Forsatsvinduer

Forsatsvinduer er en billigere løsning til at isolere de eksisterende vinduer, mens det fører til væsentlige energiforbedringer. Forsatsvinduer fås i to modeller: dem som kobles på de gamle vinduer, og dem som sidder som et selvstændigt vindue og åbner indad, hvis du vil åbne vinduet.

Tilkoblede forsatsvinduer er mere praktiske, da selvstændige forsatsvinduer kræver at du tømmer vindueskarmen, inden du kan åbne vinduet. Til gengæld er det ikke alle eksisterende vinduer, som gør det muligt med tilkoblede forsatsvinduer.

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Skal jeg vælge vinduesrammer af træ, træ-alu eller plast?

Foruden vinduetypen skal du også tage stilling til, om du ønsker vinduesrammer af træ, træ-alu eller plast. Alle tre løsninger har sine fordele og ulemper vedrørende løbende vedligeholdelse, levetid og pris.

Vinduesrammer af træ

Vinduesrammer af træ har en lang tradition i Danmark og er således også den mest udbredte løsning i Danmark. Af alle tre løsninger er vinduesrammer af træ den løsning, som kræver mest vedligeholdelse, idet vinduer af hårdt træ skal overfladebehandles hvert andet eller tredje år. Til gengæld er levetiden op til 100 år på vinduesrammer af træ, tre gange den forventede levetid for et plastvindue.

Vindesrammer af træ er særligt velegnede til ældre boliger som f.eks. klassiske murermestervillaer, fordi trærammens klassiske stil spiller mere harmonisk sammen med resten af boligens udtryk.

Vinduesrammer af træ-alu

Vinduesrammer af træ-alu kombinerer, som navnet antyder, træ på indersiden og aluminiumsprofiler på ydersiden. Vinduesrammer af træ-alu er stort set vedligeholdelsesfri. De skal ikke males eller have træbeskyttelse, men kan nøjes med afvaskning et par gange årligt. Det kan især være en fordel i etagebyggeri, hvor vedligeholdelse kræver stillads. Ligeledes har træ-alu-vinduer en holdbarhed på omtrent 40 år.

Til gengæld er træ-alu-vinduer ofte dyrere end de to andre løsninger, ligesom træ-alu-vinduer ikke kan males på ydersiden, hvorfor man ikke kan skifte vinduesrammens farve.

Vinduesrammer af plast

Plastvinduer er vinduer, hvor rammen og karmen er lavet af pvc-profiler. Pvc isolerer ikke helt så godt som træ, så for at undgå at vinduesramme og -karm bliver en kuldebro, laves pvc-profilerne hule og inddeles i flere kamre.

Vinduesrammer af plast er stort set vedligeholdelsesfrie og typisk den billigste løsning af de to øvrige. Til gengæld er skader på plastvinduer er svære at reparere. På et trævindue kan man udskifte en lille del af rammen, hvis træet er nedbrudt, det kan man ikke på et plastvindue.

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvilke regler gælder der for montering af nye vinduer?

Regler for så vidt angår montering af nye vinduer finder man i Bygningsreglementet. Per 1. februar 2021 skal alle nye vinduer være a-mærkede, som i praksis betyder, at de fleste vinduer skal være af tre lag (kilde: Bolius.dk). Det generelle princip i revisionen af Bygningsreglementet for så vidt angår nye vinduer er, at et vindue må ikke slippe mere varme ud, end det lukker ind i fyringssæsonen.

Sådan udformer du en opgavebeskrivelse på vinduemontering

Når man forespørger et tilbud om montering af vinduer, gælder det – ligesom for alle andre byggeopgaver i øvrigt – om at være så præcis og detaljeret om, hvad opgaven omfatter. På den måde undgår man misforståelser med tømrerfirmaet på et senere tidspunkt og får et retvisende billede af, hvad prisen for monteringen vil være.

En fyldestgørende opgavebeskrivelse bør indeholde:

 • Adresse
 • Tidsfrist for udførelse
 • Antal vinduer som skal monteres samt størrelse i m2
 • Antal døre som skal monteres
 • Hvorvidt opgaven også omfatter indvendig afslutning af vinduer og døre
 • Hvorvidt opgaven også omfatter bortskaffelse af eksisterende vinduer og døre
 • Hvorvidt nogle af vinduerne skal monteres i etagehøjde
 • Om du allerede har indkøbt vinduer eller døre, eller om tømrerfirmaet også skal hjælpe med dette

Dertil vil det være brugbart for tømrerfirmaet, hvis du også vedhæfter fotos af de eksisterende vinduer.

Du kan benytte dig af nedenstående eksempel på en fyldestgørende opgavebeskrivelse:

Kære [Tømrerfirma]

Vi bor på [adresse] og ønsker at indhente tilbud på montering af nye vinduer. Ideelt set ser vi gerne, at arbejdet er fuldført inden den [tidsfrist], da materialer allerede er indkøbt.

Opgaven består af montering af otte vinduer som måler 1,2 m x 1,9 m i hhv. bredde og højde, som er af to-fag. Fire af disse vinduer skal monteres på 1. sal. Tilbuddet bør også omfatte indvendig afslutning med hvid fladliste samt bortskaffelse af eksisterende vinduer.

Vi ser frem til at høre fra jer om tidsplan og pris.

Bedste hilsner

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan vælger jeg den bedste tømrer?

Hvis man ikke har erfaringer med at indhente tilbud fra håndværkerfirmaer til renoveringsopgaver, er det en god idé at læne sig op ad nogle generelle retningslinjer og råd. For hvordan finder man en tømrer som hverken tager overpris eller efterlader et arbejde med fejl og mangler?

Nedenfor finder du et par vejledende råd til at vælge et tømrerfirma til montering af vinduer og døre, så du har de bedste chancer for at undgå at stå med en byggeentreprenant, som er gået konkurs eller et halvfærdigt og fejlagtigt arbejde.

1. Indhent tilbud gennem en byggeformidler

Man kan være forsikret om et ordentligt og hæderligt tømrerfirma, hvis man indhenter tilbud gennem en byggeformidler. En sådan byggeformidler kan fx være Primabolig.dk’s samarbejdspartner, 3byggetilbud (formular øverst på siden).

3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. 3byggetilbud overvåger regelmæssigt kundernes tilfredshed for de tømrerfirmaer, som er tilknyttet portalen. Du kan desuden læse andre kunders oplevelser med et givent firma. Slutteligt tilbyder 3byggetilbud en såkaldt entreprisegaranti for byggemæssige fejl og mangler på op til 35.000 DKK op til 5 år efter arbejdets udførelse. Du kan læse mere om 3byggetilbuds entreprisegaranti via formularen øverst på siden.

2. Byg Garanti

Visse tømrerfirmaer er medlemmer af DI Dansk Byggeri, som har en såkaldt Byg Garanti. Ordningen dækker pr. den 1. juli 2017 dine tab med op til 150.000 kr. inkl. moms pr. byggesag. Efter arbejdet er færdigt, dækker garantien i op til tre år for synlige fejl og op til ti år for skjulte fejl og mangler. Du kan se, hvilke firmaer som er medlemmer af DI Dansk Byggeri og dermed Byg Garanti på byggaranti.dk.

3. Tjek kundeanmeldelser

Man kan heldigvis komme langt ved hjælp af en google-søgning for et givent tømrerfirma. Her vil du typisk kunne finde anmeldelser af tømrerfirmaer via Google Local og Trustpilot og danne dig et overblik over kunders oplevelser med firmaet.

4. Tjek entreprisens årsregnskab

Hvis du allerede har kigget kundeanmeldelser fra Google Local, Trustpilot samt andre anmeldelsessites ud, og det ser fornuftigt ud, kan du helgardere dig mod et konkursbegæret firma ved også at kigge årsregnskaber igennem. Langt de fleste totalentrepriser er nemlig registreret som enten ApS eller A/S, hvorfor du har fuld adgang til firmaets regnskab.

Du kan tilgå virksomheders regnskaber gennem Erhvervsstyrelsens Datacvr.virk.dk eller – en noget mere brugervenlig løsning – proff.dk. Her indtaster du blot firmaets CVR-nummer, og kan tilgå alle relevante finansielle oplysninger. Når du kigger på regnskabet er det væsentligt at kigge på virksomhedens gæld relativt til virksomhedens aktiver. En virksomhed uden gæld har meget lille sandsynlighed for konkurs, mens en virksomhed med høj grad af kortfristet og langsigtet gæld relativt til aktiver er i højere risiko for konkurs.

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er indvendig afslutning, og er det nødvendigt?

Som du formentlig er stødt på i prislisten under tillæg indgår indvendig afslutning med enten hvid fladliste eller acrylfuge. Ved indvendig afslutning lukker man revnen mellem vinduesrammen og væggen fra indersiden, og her bruges enten hvid fladliste eller acrylfuge. Indvendig afslutning er som regel nødvendigt at få udført, hvis du ønsker et flot indvendigt resultat af det nye vindue, medmindre du selv vil udføre arbejdet.

Sådan monterer du selv nye vinduer

Hvis du har erfaringer fra tidligere byggeopgaver og har hænderne skruet ordentligt på, er det muligt selv at montere vinduerne. Vær dog opmærksom på, at det er forbundet med en vis risiko, idet monteringen samt den efterfølgende afslutning kan kræve en del erfaring.

Nedenstående video fra Jem & Fix viser, hvordan nye vinduer monteres:

Vinduer - Lær om udskiftning, isætning og montering af vindue her

Ved en gør-det-selv montering af vinduer skal du bruge følgende værktøj:

 • Kiler: Bruges til at afstandsjustere og nivellere vinduer i forhold til vinduehullet
 • Målebånd: til at måle vinduehullet til korrekte vinduer
 • Boremaskine: til montering. af selve vinduet
 • Skruemaskine: til montering. af selve vinduet
 • Karmskruer: til montering af vinduerne i massive materialer som mursten, beton, men også kan også anvendes til montering i træ.
 • Vaterpas: til parallel montering af vinduer til vinduehuller
 • Montagepuder: til parallel montering af vinduer til vinduehuller

Gamle vinduer kan typisk fjernes med et konventionelt koben til at løsne karmen med. Efter eksisterende vinduer er fjernet, er du klar til at montere de nye vinduer, som bedst klares med to personer til at løfte vindue og karm:

 1. Det nye vindue placeres på flad plan (f.eks. et bord) for at beskytte karmen.
 2. Beslag afmonteres, og skruer fjernes.
 3. Vinduesrammen fjernes fra karmen – derved kan karmen lettere monteres, idet det tunge glas ikke også skal løftes.
 4. Karmen monteres på montagepuder og justeres vandret og i lod i henhold til vatterpasset.
 5. Montagepuderne kan med fordel også placeres i hjørnerne hvorved vinduerne lettere opnår lod og vandrethed.
 6. Kiler placeres mellem karm og mur således at der er lige meget luft mellem karm og mur hele vejen rundt om karmen.
 7. Der bores huller i både karm og mursten, og montageskruer monteres tæt på hængsler.
 8. Der kontrolleres, at karmen er i lod og vater.
 9. Eventuel isolering mellem karmen og muren indsættes.
 10. Indvendig afslutning udføres – her kan man enten benytte dvs. enten hvid fladliste eller acrylfuge.
 11. Efter karmen er monteret, isoleret og indvendig afslutning er udført, skal vinduesrammen fastgøres til beslaget – dette udføres lettere og bedre ved, at der er to personer til at løfte, så man undgår beskadigelse af vinduet.

Montering af vinduer er en omfattende og kompliceret byggeopgave som kan føre til dyre fugt- og vandskader, hvis montagen ikke er udført korrekt. Derfor anbefaler vi altid, at man indhenter tilbud fra en uddannet tømrer, som dagligt monterer nye vinduer.

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Montering af vinduer med skum

Vinduer kan godt monteres med fugeskum (også kendt som PU-skum), og mange tømrer benytter sig af fugeskum, når de monterer nye vinduer. Man skal dog være særligt opmærksom på, at fugen er helt tæt. Fugeskum suger vand til sig og kan således føre fugt videre til træværk og vindueskarmen, som i værste tilfælde kan give fugtskader. Hvis du benytter fugeskum som afslutning og isolering af vindueskarmen, er det derfor vigtigt, at du benytter det korrekt, da det ellers kan føre til byggeskader.

Husk desuden at bruge handsker og beskyttelsesbriller, når du arbejder med fugeskum, da det er fedtet at arbejde med. Hvis du selv monterer vinduer med fugeskum, skal du være opmærksom på, at det udvider sig meget, hvorfor man skal være påpasselig med at bruge for meget.

Montering af vinduer med beslag

Vinduebeslag benyttes i højere grad i dag til montering af vinduer fremfor karmskruer. Derved slipper man for at bore gennem selve vinduerammen.

Husk dog, at man ikke kan benytte almindelige vinkelbeslag, da disse typisk ikke følger Bygningsreglementets isoleringskrav. Ligeledes skal du være opmærksom på at der skal forskellige beslag til alt efter hvilket materialer dit hus er bygget i.

Nye vinduer i ejer- eller andelslejlighed

Hvis du ønsker nye vinduer i din ejer- eller andelslejlighed, vil det typisk kræve enighed i ejer- eller andensforeningen. Afhængigt af foreningens vedtægter vil det typisk kræve et enstemmigt flertal for nye vinduer samt enighed om finansieringsformen.

Finansieringen kan enten foregå ved et ekstraordinært ekstra engangsbeløb til fællesudgifterne, optagelse af et lån i foreningen eller brug af eventuelle overskydende midler i foreningen.

I praksis vil afstemningen foregå ved at der fremsættes forslag om nye vinduer ved generalforsamlingen. Hvis det er et presserende anliggende, kan bestyrelsen også beslutte at indkalde til ekstraordinær generalforsamling med henblik på afstemning om nye vinduer. Det er som bekendt nødvendigt, at der er entydig enighed om nye vinduer i foreningen, så det er en god idé at have argumenterne på plads.

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Håndværkerfradrag og nye vinduer

Den 6. december 2021 blev finansloven for 2022 vedtaget, og det betyder bl.a. at håndværkerfradraget nedsættes i 2022 (til i alt 12.900 DKK per person) samt afskaffes ved den 1. april 2022 (kilde: fm.dk).

Arbejdslønnen for udskiftning af vinduer er omfattet af håndværkerfradraget. Fradraget gælder dog ikke, hvis der ikke i forvejen ikke er vinduehuller til vinduet. Det betyder med andre ord, at du ikke kan få håndværkerfradrag for arbejdsløn, hvis der er tale om et nyt vindue i et nyt vindueshul, mens at fradraget dækker nye vinduer i eksisterende vinduehuller. Desuden omfatter fradraget ikke:

 • Vindueshul, der laves om til dørhul, og omvendt
 • Nye vindues -og dørhuller
 • Reparation af vinduesrammer mv.

Kort sagt kan du kun få håndværkerfradrag for arbejdslønnen til udskiftning af eksisterende vinduer. Du kan læse mere om fradraget på Skat.dk.

Henvisninger

Få 3 gratis tilbud på montering af nye vinduer
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.