Energitilskud til vinduer: Komplet guide med fradrag og tilskud i 2024

Overvejer du at få monteret nye vinduer i din helårsbolig? I så fald bør du undersøge, om din husstand er omfattet af energitilskuddet eller håndværkerfradraget, da der i så fald er mange tusinde kroner at spare.

Nedenfor finder du vejledning til, om din husstand er omfattet, størrelsen på tilskuddet/fradraget, dato for ansøgning samt hvordan du kan ansøge.

Få gratis rådgivning og tilbud på nye tilskudsberettigede vinduer

Vi anbefaler, at du indhenter 3 uforpligtende tilbud på tilskudsberettigede vinduer hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk. Her vil du samtidig få gratis og uforpligtende rådgivning til valg af vinduer, som giver energitilskud.

Du modtager 3 tilbud og kan desuden få gratis rådgivning til valg af tilskudsberettigede vinduer. 3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

  • Tilbud i hele landet
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til energitilskud
  • Hurtigt svar

Hvilke tilskud og fradrag kan jeg få i forbindelse med nye vinduer?

Der findes hovedsageligt to tilskud og fradrag man kan søge:

  • Energitilskuddet: fra Energirenoveringspuljen med åbning for ansøgninger d. 11. oktober 2023 og med tilskud på enten 7.750 kr. eller 27.500 kr. afhængigt af vinduets energiklasse.
  • Håndværkerfradrag: Du kan kun få fradrag for fradragsberettiget arbejde udført til og med den 31. marts 2022 og for beløb, som er betalt til og med den 31. maj 2022, da håndværkerfradraget udfases. Du kan kun få fradrag for selve monteringen af vinduer.

I artiklen vil vi gennemgå både energitilskuddet og håndværkerfradraget, herunder om din husstand er omfattet, hvornår du skal søge og hvordan du udarbejder en ansøgning.

Baggrund for Energirenoveringspuljen (energitilskuddet)

Bygningspuljen stammer fra Energiaftalen 2018 og er målrettet besparelser i energiforbruget i helårsboliger, herunder energitilskud ved udskiftning til vinduer med bedre energievne.

Bygningspuljen blev i sommeren 2023 opsplittet i to nye puljer. Den ene er Varmepumpepuljen, der åbner den 12. september 2023, og den anden er Energirenoveringspuljen, som åbner 11. oktober 2023.

Hvad kan man få energitilskud til i forbindelse med nye vinduer?

  • Udskiftning af facadevinduer og ovenlysvinduer
  • Montering af forsatsramme eller koblet ramme på eksisterende eller nyt vindue med 1 lag glas.

Hvor meget gives der i tilskud til nye vinduer?

I 2020 dækkede energitilskuddet 30 pct. af investeringen i tilskudsberettigede energiforbedringer. Energitilskuddet er reduceret markant i 2023, så flere kan få gavn af puljen.

Nedenfor finder du tilskudssatser for vinduer per m2 vindue:

MarkedsprisTilskudssats (ikke-momsregistrerede)Tilskudssats (momsregistrerede)
Tilskudssatser for udskiftning af facadevindue6.800 kr.680 kr.545 kr.
Tilskudssatser for udskiftning ovenlysvindue6.800 kr.680 kr.545 kr.
Tilskudssatser for montering af vindue med koblet ramme6.800 kr.680 kr.545 kr.
Tilskudssatser for montering af forsatsvindue6.800 kr.680 kr.545 kr.

Kilde: Sparenergi.dk – Se hvor meget du kan få i tilskud

Hvornår får jeg svar på, om jeg får tilskud?

Energistyrelsen har ikke sat nogen dato på, hvornår du får svar på din ansøgning om bygningstilskud. Men de bliver behandlet i den rækkefølge, de er sendt ind. Vi har fået oplyst af Energistyrelsens kundeservice, at det kan tage op til et halvt år, før man får svar på sin ansøgning.

Du kan læse mere om ansøgningsprocessen for Energirenoveringspuljen på Sparenergi.dk her.

Hvornår kan jeg søge energitilskud til vinduer?

Puljen i marts 2022 er lukket og åbner igen i efteråret 2022. Energitilskuddet uddeles efter først til mølle-princippet, og derfor handler det om at være hurtig, når ansøgningsrunden åbner igen.

Den konkrete dato for hvornår puljen igen åbner er ikke meldt ud, men Energistyrelsen forventer, at det vil ske mellem september til oktober 2022. Hvis du vil have besked inden den nye ansøgningsrunde åbner, anbefaler vi, at du tilmelder dig Sparenergi.dk’s nyhedsmail på denne side (nederst på siden vil du finde en blå knap “Nyhedsmail”, se også nedenstående skærmbillede).

Hvem kan få energitilskud til udskiftning af vinduer?

Tilskudspuljen er til alle typer boliger og ejerforhold, så længe boligen er registreret som helårsbolig i BBR. Det vil sige, at energitilskuddet både gælder privatpersoner med helårsbolig samt andels-, ejer- eller grundejerforening. Der gælder dog en række betingelser for energitilskud til udskiftning af vinduer:

  • Din bolig skal have et gyldigt og gældende energimærke E, F eller G – lavet efter 1. oktober 2012 (læs mere om, hvordan du undersøger energimærket på din bolig i næste afsnit).
  • Du kan kun bruge tilskuddet til din helårsbolig – det vil sige at f.eks. sommerhuse ikke er omfattet af energitilskuddet.
  • Du kan først få udbetalt tilskud, når du officielt ejer boligen i Tinglysningsbogen – men du kan godt søge inden. Hvis du endnu ikke er registreret ejer, skal du bruge 2 ting, når du søger tilskud: Endelig ubetinget købsaftale samt dokumentation for, at du har betalt for ejendommen.
  • Du må ikke få andre tilskud eller fradrag – det betyder, at du ikke kan få energitilskud, hvis du samtidig søger om f.eks. håndværkerfradrag.
  • Du må ikke have igangsat energiforbedringen, inden du får tilsagnet om, at du har fået tilskuddet – det betyder, at du ikke må have købt materialer til nye vinduer, betalt faktura til montør el.lign., før du har fået tilsagn om tilskud fra Energistyrelsen.

Hav styr på energimærkning, inden du søger om energitilskud

Inden du søger energitilskud, skal boligen være energimærket efter den 1. oktober 2012. Hvis du søger om tilskud til vinduer, skal energimærkningen være E, F eller G.

Sådan finder du ejendommens energimærke

Er du i tvivl om din bolig er energimærket, eller har du mistet dokumentet indeholdende energimærket, kan du nemt slå ejendommens energimærke op:

  1. Gå til Erhvervsstyrelsens side Boligejer.dk
  2. Indtast din adresse
  3. Under fanen ‘Energimærkerapport’ vil du kunne downloade og tilgå ejendommens energimærkerapport
  4. Her vil du både kunne se energimærket (fra A-G) samt datoen for energimærket (her bør du særligt være opmærksom på, om energimærkningen er foretaget efter den 1. oktober 2012)
  5. Er din ejendoms energimærke enten E, F eller G og er energimærkningen foretaget efter den 1. oktober 2012, har du mulighed for at søge energitilskud til nye vinduer (såfremt du også opfylder de øvrige betingelser, se forrige afsnit)

Hvis du mangler et energimærke

Hvis din ejendom ikke har et energimærke, eller hvis energimærket er fra før den 1. oktober 2012 og dermed forældet, skal du få foretaget en energimærkning, før du har chancen for at være omfattet energitilskuddet. Du kan læse mere om, hvordan du får et energimærke i vores artikel her.

Energistyrelsen har fastsat en øvre honorargrænse for energimærkning, som du kan se i oversigten nedenfor:

EjendomsspecifikationØvre honorargrænse inkl. moms
Enfamiliehus uden bygningsgennemgang*1.260 kr.
Ejendomme under 100 m²6.966 kr.
Ejendomme på 100-199 m²7.664 kr.
Ejendomme på 200-299 m²8.361 kr.

* Nyere enfamiliehuse under 25 år kan energimærkes uden bygningsgennemgang (automatmærker) og således til en øvre honorargrænse på 1.108 DKK inkl. moms.

Hvordan søger jeg om energitilskud til vinduer?

Hvis du har opfyldt alle ovenstående betingelser, kan du søge om energitilskud, når ansøgningsrunden åbner igen. Nedenstående videoguide af Energistyrelsen vejleder dig til, hvordan du udarbejder ansøgningen på ansøgningsportalen:

Gives der håndværkerfradrag for udskiftning til nye vinduer?

Den 6. december 2021 blev finansloven for 2022 vedtaget, og det betyder bl.a. at håndværkerfradraget nedsættes i 2022 (til i alt 12.900 DKK per person) samt afskaffes ved den 1. april 2022 (kilde: fm.dk).

Du kan kun få håndværkerfradrag for arbejde udført til og med den 31. marts 2022 og du kan kun få håndværkerfradrag for beløb, som er betalt til og med den 31. maj 2022.

Arbejdslønnen for udskiftning af vinduer er omfattet af håndværkerfradraget. Fradraget gælder dog ikke, hvis der ikke i forvejen ikke er vinduehuller til vinduet. Det betyder med andre ord, at du ikke kan få håndværkerfradrag for arbejdsløn, hvis der er tale om et nyt vindue i et nyt vindueshul, mens at fradraget dækker nye vinduer i eksisterende vinduehuller. Desuden omfatter fradraget ikke:

  • Vindueshul, der laves om til dørhul, og omvendt
  • Nye vindues -og dørhuller
  • Reparation af vinduesrammer mv.

Kort sagt kan du kun få håndværkerfradrag for arbejdslønnen til udskiftning af eksisterende vinduer. Du kan læse mere om fradraget på Skat.dk.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.