Maling af facade: Læs om priser i 2024, udførelse og hvornår

En pudset facade skal typisk males igen hvert 5.-15. år afhængigt af husets beliggenhed, vejrforhold og facadens generelle tilstand. Læs mere om priser, regler og hvordan en maling af facaden udføres.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på maling af facaden

Ønsker du gratis rådgivning og tre uforpligtende tilbud på maling af facaden, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige malerfirmaer, som specialiserer sig i maling af facaden. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. 

  • Hurtigt svar og fast tilbud i hele Danmark
  • Gratis og 100% uforpligtende

Hvad koster maling af facaden?

Maling af facaden koster typisk mellem 100-500 kr. pr. kvadratmeter boligareal. Det betydelige prisspænd skyldes, at prisen i høj grad afhænger af opgavens omfang, facadens højde og evt. tillægsydelser.

OpgavePris
Udskiftning af beskadiget mursten100-125 kr. pr. mursten
Afrensning og sandblæsning af facaden100-150 kr. pr. m2
Maling af facade inkl. pletspartling100-150 kr. pr. m2
Slibning, pletspartling og maling af facadedør800-1.000 kr. pr. dør
Opsætning af bukkestillads (facade under 4 m i højde)15.000-18.000 kr.
Opsætning af facadestillads (facade over 4 m i højde)50.000-60.000 kr.
Stilladsleje300-500 kr. pr. dag
Prislisten bygger på en rundspørge af udvalgte murerfirmaer. Alle priser er inkl. moms. Den endelige pris kan afhænge af, om du har specifikke ønsker til materialer og tillægsopgaver samt facadens kompleksitet.

Nedenstående priseksempler eksemplificerer den store prisforskel, der kan være i maling af facaden:

Priseksempel 1: Maling af 1-plans facade på 100 m2

I dette eksempel er der tale om en 1-plans parcelhusfacade, hvor stilladsleje ikke er nødvendigt. Opgaven omfatter afrensning af facaden samt maling.

  • Maling af facade: 100-150 kr. pr. m2
Samlet pris: 10.000-15.000 kr. inkl. moms

Priseksempel 2: Maling og totalrenovering af 2-plans facade under 4 m højde på 150 m2

I dette eksempel er facaden på et 2-planshus lige under 4 meter høj, og opsætning af bukkestillads er derfor nødvendigt. Opgaven omfatter hvad der svarer til en totalrenovering af facaden med udskiftning af nogle mursten, afrensning og sandblæsning af facaden samt maling.

  • Udskiftning af 20 mursten: 2.000-2.500 kr.
  • Opsætning og leje af facadestillads i 7 dage: 50.000-60.000 kr. + (7 x 300-500 kr.)
  • Afrensning og sandblæsning af facade: 100-150 kr. pr. m2
  • Maling af facade: 100-150 kr. pr. m2
Samlet pris: 104.100-140.000 kr. inkl. moms

Hvor ofte bør facaden males?

En pudset facade bør som tommelfingerregel males hvert 5.-15. år. Tidsintervallet afhænger dog af flere faktorer, såsom facadens tilstand, valg af maling, vejrforhold og husets beliggenhed.

Facader udsat for meget sol, vind og regn vil typisk kræve hyppigere maling end facader i mere beskyttede omgivelser. Ligeledes kan facader med mange detaljer og udsatte steder, som omkring vinduer og døre, kræve mere vedligeholdelse.

Hold øje med tegn på slitage som afskalninger, revner og falmede farver. Når du bemærker disse tegn, er det tid til at planlægge den næste maling af facaden.

Få 3 gratis tilbud på maling af facaden
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvornår på året udføres maling af facade?

Det bedste tidspunkt at male facaden er typisk mellem maj og september. Optimalt set bør du male, når det er tørt, temperaturen er over 10 °C, og der ikke er udsigt til regn eller frost i den nærmeste fremtid.

Undgå at male i direkte sollys, da det kan få malingen til at tørre for hurtigt og give et mindre flot resultat. Ideelle forhold er temperaturer mellem 8-25 °C og en luftfugtighed på maksimalt 80%.

Hvad gør jeg, når malingen på facade skaller?

Afskalning af maling på facaden skyldes næsten altid uhensigtsmæssige fugtforhold. Det er vigtigt, at du finder årsagen til fugtpåvirkningen, inden du blot symptombehandler ved at male facaden igen.

Nogle mulige årsager til fugtpåvirkningen kan være:

  • Utilstrækkelig isolering eller utæt dampspærre i ydermuren, som tillader fugt at trænge ud i facaden indefra.
  • Brug af diffusionstæt (ikke-åndbar) maling, der forhindrer fugten i at slippe ud. Diffusionsåbne malinger tillader derimod fugten at fordampe.
  • Utætte vandrør inde i huset, som kan føre til fugtskader i ydermurene.
  • Kraftigt regnvejr på ubeskyttede dele af facaden.
  • Vandansamlinger ved foden af muren, der suges op i murværket.
  • Revner og utætheder i sokkel eller fundament, som tillader fugt at trænge op nedefra.

Når du har identificeret og udbedret årsagen til fugtproblemerne, kan du reparere facaden:

  1. Fjern al løs puds og maling fra muren.
  2. Puds facaden op igen og lad det nye pudslag tørre helt, hvilket kan tage op til 12 måneder.
  3. Hvis facaden skal males, vent til pudslaget er helt tørt og brug en diffusionsåben maling.

Hvis facaden tidligere har været malet med diffusionstæt plastmaling, skal al den gamle maling fjernes, fx ved sandblæsning, før du maler igen.

Få 3 gratis tilbud på maling af facaden
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan males en pudset facade?

Maling af husets facade er et større projekt, som bør udføres omhyggeligt. Til gengæld vil du også få glæde af resultatet i mange år fremover.

Male på pudsede facader :: så gør du

Forberedelse inden maling

Inden du går i gang med at male din facade, er der nogle vigtige forberedelser, der skal gøres. Det er afgørende for resultatet, at forarbejdet er grundigt.

  • Fjern husnummer, beslag mv.: Tag husnummeret ned og fjern eventuelle beslag til fx tagrender og nedløbsrør, som ikke skal males. Sæt dem op igen, når facademalingen er udført.
  • Rengøring: Rengør facaden grundigt med facaderens for at fjerne snavs, belægninger og alger. Skyl efter med vand eller højtryksrenser. Overfladen skal være ren, fast og ikke smittende.
  • Inspektion og reparation: Tjek facaden for skader som huller, revner, afskalninger, salpeterudslag, fugt og ødelagte fuger. Reparer med egnet spartelmasse og filts evt. større reparationer for en jævn overflade.
  • Afdækning: Afdæk vinduer, døre, trapper og fliser grundigt med UV-bestandig malertape og malerfilt-/plastik.

Maling af facaden

Når forarbejdet er gennemført grundigt, er det tid til at gå i gang med selve malerarbejdet. Her er fremgangsmåden:

  • Grunding: Grund facaden med en egnet grunder eller fortyndet maling. Følg producentens anvisninger og sørg for, at grunderen er helt tør inden videre behandling.
  • Påføring af maling: Påfør facademalingen i mindst to lag med malerrulle og pensel. Brug rigelig maling og mal vådt-i-vådt for at undgå striber. Udglat med rulning i lige baner oppefra og ned.
  • Rækkefølge: Start med at male kanter og derefter de store flader. Mal en hel flade færdig ad gangen.

Hvordan males soklen?

Soklen er det sidste man maler, da facademalingen risikerer at ende på soklen utilsigtet. Fremgangsmåden minder meget om malingen af facaden, men der er et par ekstra ting at være opmærksom på:

  • Rengøring: Soklen er særligt udsat for snavs og stænk, så sørg for at rengøre den grundigt med en stiv børste og grundrens inden maling.
  • Grunding: Brug en grunder, der er velegnet til sokler og det underlag, du maler på, fx beton eller puds. Følg producentens anvisninger nøje.
  • Maling: Brug en sokkelmaling af høj kvalitet, der kan modstå fugt og slid. Mal mindst to lag og sørg for at dække godt især på de nederste 10-20 cm af soklen, hvor belastningen er størst.
  • Beskyttelse: Hvis soklen udsættes for meget fugt fra omgivelserne, fx stænk fra havevanding, kan det være en god idé at beskytte den nederste del med en stænkplade eller fliser.

Med en nymalet facade og sokkel vil dit hus fremstå velholdt og indbydende i mange år frem. Husk dog, at vedligeholdelse er en tilbagevendende opgave, og en pudset facade bør som regel males hvert 5.-15. år.

Få 3 gratis tilbud på maling af facaden
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvilke regler gælder for maling af facaden?

Før du går i gang med at male din facade, bør du undersøge, om der gælder særlige regler for dit hus. Der kan nemlig være begrænsninger for farvevalget i lokalplaner, servitutter, grundejerforeningen, eller hvis huset er fredet eller bevaringsværdigt.

Hvis du maler en allerede malet facade i præcis samme farve, betragtes det normalt blot som almindelig vedligeholdelse.

Lokalplaner

Kommunen kan i lokalplanen have fastlagt regler for, hvilke farver husene i et bestemt område må males i. Formålet er ofte at skabe en vis ensartethed i kvarteret.

Du kan se den relevante lokalplan på Plandata.dk eller kontakte din kommunes tekniske forvaltning.

Grundejerforening og servitutter

Udover lokalplanen kan der også være bestemmelser om farvevalg i grundejerforeningens vedtægter eller i servitutter tinglyst på ejendommen. Servitutter kan du finde på Tinglysning.dk under din ejendom.

Fredet eller bevaringsværdigt hus

Er dit hus fredet, må du som udgangspunkt ikke male det i en ny farve uden tilladelse. For bevaringsværdige huse afhænger reglerne af, hvor høj en bevaringsværdi huset er tildelt.

Oplysninger om bygningsfredning og bevaringsværdi kan findes på Kulturarv.dk.

Dispensation

Som husejer har du mulighed for at søge kommunen om dispensation fra bestemmelserne i lokalplanen, men kun mindre afvigelser vil normalt blive godkendt.

Kilder og henvisninger

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen sammen!

Hvordan kan vi forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst i artiklen.