Sandblæsning af husets facade foretages ofte i forbindelse omfugning eller en mere gennemgående facaderenovering men kan også foretages alene med det formål at løfte facadens udseende.
En sandblæsning koster typisk mellem 40-50 kr. inkl. moms per kvadratmeter facade, som skal sandblæses. For en facade på 100 m2, skal du derfor forvente, at sandblæsningen koster mellem 4.000-5.000 kr. inkl. moms. Benyt vores beregner nedenfor for at få et prisestimat og få 5 råd til opgaven.
Generelle estimater for prisen på sandblæsning af huset er forbundet med usikkerhed, da priserne afhænger af en række faktorer. Hvis du vil have et præcist estimat for sandblæsning af facaden, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk.
3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 byggeopgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige murerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Tilbud i hele landet
- 100% uforpligtende
- Hurtigt svar
Hvad koster en sandblæsning af husets facade?
Prøv vores prisberegner nedenfor for at få et prisestimat for sandblæsning af facaden:
Prisberegneren tager udgangspunkt i følgende kvadratmeterpriser:
Type af sandblæsning | Kvadratmeterpris |
---|---|
Tørblæsning (anvendes på landet) | 40 DKK inkl. moms |
Vådblæsning (anvendes i byer) | 50 DKK inkl. moms |
Bemærk desuden, at der kan være en række ekstra udgifter forbundet med sandblæsningen. F.eks. tager de fleste sandblæsningfirmaer en opstartspris på 500 DKK, ligesom der kan være ekstra udgifter, hvis du bor på Sjælland (til betaling af kørsel over Storebæltsbroen).
Nedenfor nogle af de gængse ekstra udgifter:
Ekstra udgifter | Pris |
---|---|
Liftleje (hvis husets facade er over 6 m i højde) | 2.000 DKK inkl. moms |
Afdækning af vinduer og døre | 20 DKK inkl. moms per kvadratmeter afdækning |
Priseksempel for sandblæsning af facaden
- Samlet antal kvadratmeter facade som skal sandblæses: 200 m2
- Husets facade er under 6 m i højde, og lift/stillads er derfor ikke nødvendig
- Tilbuddet inkluderer afdækning af vinduer og døre, som samlet måler 40 m2
- Samlet pris: 11.300 kr. inkl. moms
Hvad er en sandblæsning?
En sandblæsning er den nemmeste og mest nænsomme måde at give facaden et løft i udseendet. Med tiden bliver facaden på dit hus beskidt og grimt af trafikfilm, snavs og belægninger af alger eller mos. Er facaden pudset op, kan større eller mindre dele af pudslaget gå løs eller falde ned på grund af frostsprængninger, ligesom sætningsrevner og andre skader på murværket, sætter sine tydelige spor.
Disse udfordringer problemer løser en sandblæsning. Sandblæsning af facaden foregår ved, at der blæses finkornet sand på muren med højtryk. Det fjerner skidt, møg og belægninger, samt rester af gammel maling og et eventuelt gammelt pudslag. Samtidig fjerner det oftest også det øverste lag af mørtlen i fugerne mellem murstenene.
Tilbage efter sandblæsningen står det nøgne murværk, som derefter kan repareres og behandles af en murer. Han vil gennemgå eventuelle ødelagte mursten og revner eller huller i fugen. Derefter begynder mureren at udbedre sætningsrevner, ligesom vedkommende finder og udbedrer årsagen til dem, så sætningsrevnerne ikke kan opstå igen.
Efter sandblæsningen er der mulighed for omfugning af murværket, ligesom der er mulighed for en mere omfattende facaderenovering. Mange vælger også at få udført sandblæsningen i forbindelse med filtsning eller vandskuring af facaden.
Hvornår skal man få foretaget en sandblæsning?
Overordnet set kan det være en god idé at få sandblæst ens hus, hvis man skal have det malet, pudset eller vandskuret. Især hvis man skal have foretaget en facademaling er en sandblæsning en god idé, fordi facademalingen således holder i længere tid (hvis man maler på gammel maling, falder den nye maling hurtigere af).
Ligeledes foretages en sandblæsning også, når murværket skal omfuges, eller der skal foretages en mere omfattende facaderenovering.
Det bør en opgavebeskrivelse til sandblæsning indeholde
Ligesom alle andre byggeopgaver bør du være detaljeret og omhyggelig, når du udarbejder opgavebeskrivelsen til indhentning af tilbud fra sandblæsningfirmaer. Derved vil du få et retvisende billede af prisen og undgå misforståelser med murerfirmaet senere i processen.
En opgavebeskrivelse til sandblæsning af husets facade bør indeholde følgende:
- Adresse på ejendommen som skal sandblæses
- Antal kvadratmeter facade som skal sandblæses
- Hvornår murværket er opført
- Om hvorvidt facaden er højere end 6 m (i så fald vil det også kræve leje af lift eller stilladsopsætning)
- Om tilbuddet også skal inkludere afdækning af døre og vinduer
- Om tilbuddet også skal inkludere omfugning og facaderenovering
- Vedlagte fotos af murværket
Eksempel på opgavebeskrivelse til hulmursisolering
Kære [sandblæsningfirma]
Vi bor på Lyngkjærvej 64, 2765 Smørum og overvejer en sandblæsning af husets facade. Ejendommen er opført i 1957 og murværket er blevet omfuget senest i 2010. Tilbuddet skal også inkludere afdækning af døre og vinduer. Jeg udarbejder selv tilladelse til sandblæsning hos kommunen. Jeg har vedlagt fotos af ejendommens murværk.
Jeg ser frem til at høre fra jer med pris og tidshorisont.
Bedste hilsner
Husk at søge tilladelse hos din kommune
De fleste kommuner kræver, at man søger tilladelse mindst 14 dage, inden man går i gang med sandblæsningen, ligesom man skal give naboen besked mindst to dage inden arbejdet påbegyndes.
Retningslinjerne vil dog variere fra kommune til kommune. Hvis du er i tvivl om reglerne for din kommune, og hvordan du udarbejder en tilladelse om sandblæsning, anbefaler vi, at du tager kontakt til din kommunes tekniske forvaltning telefonisk.
Typer af sandblæsning
Der findes seks typer sandblæsning, hvoraf tørsandblæsning og vådsandblæsning er blandt de mest gængse:
- Tørsandblæsning: må ikke anvendes uden afskærmning i bymæssig beboelse, og anvendes typisk kun på landet. Det er ikke alle kommuner – særligt ikke bykommuner – som tillader tørsandblæsning.
- Vådsandblæsning: anvendes i tætbebyggede områder til afrensning af facader, teglsten, beton og andre hårde overflader, der skal renses for skidt, puds og maling inden en facaderenovering. Dog skal facaden efterfølgende højtryksspules med vand for at fjerne det slamlag, som sætter sig på murværket efter sandblæsningen.
Derudover eksisterer der de fire øvrige former for sandblæsning:
- Lavtryksblæsning
- Støvfriblæsning
- Hedvandsrensning
- Kemisk rensning
Tørsandblæsning eller vådsandblæsning?
For langt de fleste boligejere vil det kun være vådsandblæsning, som er relevant. Det skyldes, at tørsandblæsning typisk ikke tillades i byområder.
Sandblæsning er i dag miljøvenlig
De fleste sandblæsningsfirmaer genanvender i dag sandblæsningssandet, som opsamles efter sandblæsningen. Sandblæsningsfirmaet sender sandet til rensning, så snavs og skidt fra tidligere opgaver fjernes. Det meste sandblæsningssand kan genbruges fra 20 til 200 gange alt efter type og kvalitet. Når det ikke kan anvendes til sandblæsning mere, kan det indgå i andre former for produktion.
Sandblæsning er derfor i dag en miljøvenlig ejendomsforbedring. Mange sandblæsningsfirmaer udfører desuden CO2-neutral sandblæsning.
Gives der håndværkerfradrag for sandblæsning?
Der gives desværre ikke håndværkerfradrag for sandblæsning.
Sandblæsning gør-det-selv
Det anbefales, at man benytter et professionelt firma til at få sandblæst sin facade. Hvis man har erfaring fra lignende opgaver, kan man dog godt selv sandblæse. For selv at sandblæse skal man bruge en kraftfuld kompressor (på 8-10 bar, der typisk kan fås for 3000-6000 kroner) og materiale til sandblæsningen (kvartsand eller jerngrit der typisk købes i varehuse).
Fremgangsmåde til gør-det-selv sandblæsning:
- Søg tilladelse hos kommunen. Det skal typisk ske 14 dage inden sandblæsningen finder sted, ligesom naboer typisk skal have besked to dage inden sandblæsningen går i gang.
- Større kornstørrelse og højere tryk på sandblæsningen giver en hårdere afrensning, mens en mindre kornstørrelse giver en mere blid sandblæsning. Vær opmærksom på det, når du vurderer hvilken kornstørrelse der er bedst til din facade.
- Sæt dig ind i alle regler og lovgivninger der er på området. Du kan læse mere om regler for sandblæsning på Arbejdstilsynets hjemmeside her.
- Vinduer og glasdøre ved de områder som du sandblæser skal tildækkes fuldstændigt. Hvis sandblæsningen rammer vinduer eller døre, kan de nemlig blive så beskadiget, at de skal udskiftes.
- Brug maske og korrekt arbejdstøj (jf. Arbejdstilsynets vejledning), når du sandblæser, da der kan fremkomme giftige stoffer såsom asbest, når du sandblæser. Tag desuden andre forholdsregler såsom øjneskyllemiddel i nærheden, når du sandblæser.